Teplotní čidlo a el. obvod
Zdravím. Nejsem kovaný v elektronice, tak mám jednu takovou prosbu o radu.
Chtěl bych si ubastlit digitální teploměr s odporovým čidlem. Mám tento návod http://pics.skarka.info/ocguru/teplomer_schema.gif
(originál na adrese http://paja-trb.unas.cz/elektronika/.../teplomer.html)
Použité čidlo na schématu je PT100 (100R, +-0.12%, -50+150°C). Jenže bych si ho musel nechat poslat poštou a to by mě pak vyšlo na dvojnásobek. A teď otázka. Dalo by se místo tohoto čidla použít jiné, např. typ KTY 81-110 (1000R, +-1%, -55-+150°C) a jakým způsobem by bylo nutné změni součástky v obvodu? Mám tušení, že by mělo jít stačit změnit hodnotu R5, ale nevím na kolik a proč.
Re: Teplotní čidlo a el. obvod
je mozne poziadat o skusobne vzorky SNIMACOV, konkretne som to riesil asi pred styrmi rokmi - PT100 . Skusim mrknut nejake AR - tam som to nasiel medzi reklamou.
Edit1: pozeram na to zapojenie a upozornujem ta ze nie je urobena kompenzacia odporu vedenia . Za normalnych okolnosti idu od snimaca 3 vodice . jeden z nich sa pouziva prave na toto .
napr tu mas original PT100 sondy :http://www.omegaeng.cz/ppt/pptsc_lg....bes&Nav=temc03
Díky za tipy. Nakonec to řeším kompletně jinak s klasickou diodou.
Když už PT100 tak bych doporučil jedno schéma ze starého AMARA (tuším rok 88 - mohu zjistit) - podle něj jsem postupoval já a funguje to OK.
Jinak u diody bych si dal pozor na kalibraci. Většinou se doporučuje kalibrovat na 0 a 100 C, ale to trochu chyba, protože pak je (vzhledem k nelineárnosti diody) největší chyba mezi 20 až 60 C, kde se nejčastěji měří. O jednoduchém řešení tohoto neduhu však nevím.
2 Příloh-a(y)
Tak jsem narazil na další problém. Všechno mám sestavené a prozkoušené, ale z nějakého důvodu se na displeji objevují nesmyslné hodnoty, které skáčou nahoru a dolů.
Studené spoje nejsou. Zdroj napětí 5V a -5V je stabilní a ani se nehne. Stejně tak referenční napětí 100mV se po seřízení přes trimr P3 ani nehne.
Mám podezření, že je chyba u ICL7107 u smyčky na pinech 27-29, ale nedám za to ruku do ohně.
Nejako mi tam chybaju blokovacie kondenzatory. Asi ti tam nieco kmita. ICL7107 ma velmi velku vstupnu impedanciu, takze je velmi citliva.
Jo, kmitá. Ale jak to vyřešit? Případně kam ty blokovací kondenzátory strčit?
Skus 10n medzi napajanie a zem ku kazdemu IO. Odkial mas tu schemu?
Je to z Praktické elektroniky 12/2002. Na netu jsem našel několik možných zapojení (s PT100, KTY, diodou). Ty s PT100 jsem musel zavrhnout, protože skoro nejdou sehnat a pokud jo, tak docela draho a jenom na poštovné. Tohle mi přišlo docela slušné (navíc bylo otištěné v časopise), ale asi jsem se zmýlil.
Zkus připojit PIN TEST na Vdd a měli by se rozsvítit všechny segmenty LCD. Druhá věc je změřit vstupní napětí jako AC nebo na oscilosdkopu. Také není tam ani blokování pro 78 a 79 100n - i to může vadit.
Tak bohužel kondenzátory mezi V+ a GND u všech IO nepomohly. K oscilátoru se asi hned tak nedostanu :(...
co tym chces vlastne merat????
tak ma napada ze ci ma vobec vyznam sa s tym srat v dnesnej dobe ked dvojity teplomer s hodinami a merani napatia do Auta kupis za 300 CZk.
http://www.autoomega.sk/index.php?id...&hlzaradenie=1
Tu jde o to "udělat si to sám" :)...
Citace:
Původně odeslal
sAd
K oscilátoru se asi hned tak nedostanu :(...
Oscilator z toho uz mas :D
Nie, ze by som bol expert, ale ten plosak vyzera ako vyplod automatickeho generatora v Eagle. A to asi nebude prave optimalne riesenie pre taketo citlive obvody.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Oscilator z toho uz mas :D
Pravda :). Leč není to zrovna předmětem mého snažení a nadšený z toho taky moc nejsem :).
Ještě mě napadlo - co se stane, když se zkratuje IN+ s IN-?
Tak jsem se namíchl. Udělal si nové PCB s tenčími cestami (1 mm fixem = docela drsné pro moji kleporuku) a výsledek? Funguje to bezproblémově. Celkově mě to jenom utvrdilo v tom, že se nemám rýpat v nečem, čemu nerozumím, i když to vypadá sebelákavěji :)...
Snad jediný problém je, že se zahřívá zesilovač 1458 a tím se rozhodí kalibrace. Tak si člověk musí vybrat, jestli teploměr zapne jenom na pár minut nebo jestli ho bude mít zapnutý pořád a podle toho to nakalibrovat.
Zahřívá? To smrdí - u takovéhle konstrukce by měl být odběr skoro nulový a nic by nemělo být výrazně teplé. Nemáš tam nějaký zkrat nebo tak něco?