-
1 Příloh-a(y)
Cvakající disk - parkující hlavičky?
Ve svém IBM T40 mám 120 GB Disk WD. Teď mi z určitého důvodu běží ve větším zatížení CPU 24x7 a pozoruju, že mi neustále cvaká disk - cyklicky po cca. 2 vteřinách, jako by se parkovaly hlavičky.
Disk je cca. rok starý, SMART snad bez problému (přikládám screenshot).
Jinak není původní, původně tam byl Hitachi 40 GB, ten občas podobně cvakal taky, ale rozhodně ne takhle často.
Netušíte někdo co to je, proč to dělá a jak se toho zbavit?
(OS WinXP SP3, instalace pár let stará, stabilní)
-
Re: Cvakající disk - parkující hlavičky?
že by notes dával občas méně šťávy do hdd než je potřeba?
-
Citace:
Původně odeslal
Rache
že by notes dával občas méně šťávy do hdd než je potřeba?
Jo, je to stejnej zvuk jako když do USB-powered 2.5" rámečku dám příliš žravý disk bez dalšího napájení.
Je fakt že v tom T40 mám v háji regulátor nabíjení, možná to má vliv i na tohle. Proměřím tam napětí - díky za tip.
Někdo další?
-
Teplotní kalibrace disku. Běžný jev, teplota v NB je docela velká, tak holt disk rekalibruje. Mořná máš už zanesenej chladič CPU.
-
Citace:
Původně odeslal
jankop
Teplotní kalibrace disku. Běžný jev, teplota v NB je docela velká, tak holt disk rekalibruje. Mořná máš už zanesenej chladič CPU.
To se mi nezdá, celý NB jsem před 14 dny kompletně rozebral a složil (kvůli identifikaci vadných součástek v obvodu nabíjení) a zároveň vyčistil.
Co se týká teploty tak nevím jak CPU, ale HDD má celkem stabilně 30-35 st., což je dost málo IMHO.
-
Mozno je to nejaka "featura" tych diskov. WD s tymto mal v poslednej dobe dost problemov. Skus zohnat a vyskusat program wdidle3.exe - tym by sa to mohlo nastavovat.
-
-
Troufám si říci, že to chování určitě není normální. Otázkou je, jestli něco cyklicky nepřistupuje na disk,. Druhou otázkou je, proč se pořád vypíná - load cycle count.
A v tom by měl být ten problém. Nicméně mě nenapadá víc, jak kolegy.
-
Citace:
Původně odeslal
peta303
Troufám si říci, že to chování určitě není normální. Otázkou je, jestli něco cyklicky nepřistupuje na disk,. Druhou otázkou je, proč se pořád vypíná - load cycle count.
A v tom by měl být ten problém. Nicméně mě nenapadá víc, jak kolegy.
Běží mi tam webcam server, který souvisle nahrává a ukládá obrázky. Ale to vše ukládá na síťový disk, lokálně by neměl šahat nikam...
Jinak díky za osvětlení parametru SMART. Jdu testnout ten wdidle.
-
Kód:
hdparm -B 254 /dev/sda
Cvakani - parkovani hlavicek pozoruju u sveho Hitachi 5K160 taky. Proste jak chvili (cca 2s) nic nesaha na disk, zaparkuje, ale toci se dal.
Nekdo rikal, ze je to problem BIOSu u Dellu, mne to ale nevadi, zvlastne pri jizde autem/vlakem, kde mi notebook lita vsude mozne.
-
ja mam ted novy WD 320GB 7200, a ten cvaka (zvuk podobajici se jako kdyz na diskete 3.5" odtahnete ten plisek :))))))))), tak tento zvuk se mi objevuje nekdy 2x do minuty, jindy treba 1x za 5 minut, nebo za 10.
to je parkovani hlavicek ? jinak kdyz se na nej ukladaji data, je temer neslysitelny, zadne takove to hrabani... vubec.
-
ahoj, omlouvám se za nabourání do threadu, ale mám podobný problém s diskem WD. Mám WD6400AAKS a v pravidelných intervalech (cca 30s) vydává zvuk, jako kdyby se vypnul a za dalších 30s zapnul .. Vůbec netuším, co s tím, už mě to docela znervózňuje :/
tady jsem nahrál co ten disk dělá: link
je to na RMA?
-
Není tam nic slyšet, takže nemohu nic posoudit.
Projevuje se to během kontinuálního přenosu dat na daný disk? Pokud se disk "vypne" a pokusíš na něj přistoupit, je tam časová prodleva (než najede)?
Jak vypadá SMART?
-
peta303:
Staci si ten zvuk zosilnit tak o 20db, potom uz pocut je LOL
malda:
Ten zvuk je dost husty... Mne skor pripomina pomale strcenie ceruzky do ventilatora na kratky cas (ten prvy a posledny/treti) a naozaj neviem, co si o tom mysliet :| Druhy zvuk je zvuk ako pri vypadku prudu a spomalovani disku plus parkovani hlav. Mne nieco podobne robila svojho casu este Barracuda ATA IV a bolo to vdaka slabemu nekvalitnemu zdroju, ktory casom stratil svoju udavanu vykonnost a nestihal.
Si si isty, ze mas dobre upevnene napajacie kable?
-
no, ja to mel nahlas dost (prichozi mail me malem poslal ze zidle), mrknu na to jeste jednou...
Tak spis jsem to pokladal jako jeden z ruchu okoli. Mno, podle zvuku se ten disk nejspis opravdu vypne, takze klasika typu zminene konektory, zdroj (stav a vykon vs. zatez). A chtelo by to videt ten SMART.
-
zdroj je TX650 od Corsairu, takže v tom to nebude (přece jen je to silně předimenzované :D), kabely ještě zkusím .. a smart tady: link
PiT: přesně, je to jako kdyby se disk zpomalil a za chvilku zase roztočil.. ale nikdy se úplně nezastaví .. prostě se opakují zhruba v 30s intervalu ty dva .. jakoby vypne a zase se roztočí :/
-
Skontroluj napajaci kabel zo zdroja a pre istotu vymen SATA kabel.
-
jo, sata kabel mě ještě vyměnit nenapadlo .. tak dík za rady, ještě napíšu jak to dopadlo:)
-
Hodnota "PowerOff Retract Count" dle meho opravdu ukazuje na spatny napajeci kabel nebo neco podobneho
Power-Off Retract Count - počet kolikrát byla čtecí hlavička zaparkována kvůli vibracím nebo nárazu
Nejsem si jist, zda popis je uplne presny, ale je cerpano z teto stranky
http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006050005
-
nejen nárazu, ale i výpadku napájení
-
Jenže to není ten parametr, který mi naskakuje. Nabíhá mi tam parametr Load Cycle Count.
Teď se mi ntb sám nějako restartoval a po restartu už "to nedělá" ... budu to dál sledovat, co jak se to dál bude projevovat. Vzhledem k tomu, že na stroj jsem fyzicky ani nesáhl, vylučuju mechanický problém v připojení disku.
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
Hodnota "PowerOff Retract Count" dle meho opravdu ukazuje na spatny napajeci kabel nebo neco podobneho
Power-Off Retract Count - počet kolikrát byla čtecí hlavička zaparkována kvůli vibracím nebo nárazu
Nejsem si jist, zda popis je uplne presny, ale je cerpano z teto stranky
http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006050005
Popis nie je presny ani nahodou. Je to pocet nudzovych parkovani. Je to len pri diskoch, co maju load/unload (hlavy parkuju mimo platne v plastovom drziaku) - notebookove disky a teraz uz aj niektore desktopove. Pri tychto diskoch by sa normalne pred vypnutim napajania mali hlavy zaparkovat pouzitim vhodneho ATA prikazu (robi to Windows aj Linux pri vypinani). V pripade vypadku napajania sa to nestane a hlavy sa zaparkuju nudzovo, co nie je take setrne - skracuje to zivotnost.
Kvoli vibraciam/narazu sa prave pouziva load/unload, notebookove disky robia unload automaticky po chvili necinnosti, takze ked nepride naraz pocas prace s diskom, nic sa nestane.
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
, notebookove disky robia unload automaticky po chvili necinnosti, .
muzes prosim hodit link, kde by se o tomto dalo trochu pocist ? diky.
-
2 Příloh-a(y)
Pročetl jsem celou diskusi a podle SMARTu můžeš klidně vyloučit problémy s napájením. Na to je příliš nízká hodnota power-cycle.
Start/Stop není stejná jako Power Cycle => disk je zaparkováván a zastaven častěji než vypínán ale není to nějak tragické číslo, na jedno vypnutí/zapnutí disku připadá 1,78 (usínání disku).
Jinak Load Cycle Count se ti zvyšuje při každém "zatřesení" s tvým ThinkPadem (tak jako mě), protože máš nainstalovanou utilitu "Active Protection System", která zaparkuje a zastaví disk, když se s notebookem hýbe víc, "než je zdrávo".
Sám jsem si to právě teď na svém TP vyzkoušel taky - uložil sem si SMART, prudčeji zvedl TP až se mi zobrazila žlutá pauza a pak sem znovu načetl SMART z disku a LCC bylo o 1 vyšší.
Tak buď s tím notebookem moc třeseš nebo si nastav nižší senzitivitu na tyto otřesy.
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Pročetl jsem celou diskusi a podle SMARTu můžeš klidně vyloučit problémy s napájením. Na to je příliš nízká hodnota power-cycle.
Start/Stop není stejná jako Power Cycle => disk je zaparkováván a zastaven častěji než vypínán ale není to nějak tragické číslo, na jedno vypnutí/zapnutí disku připadá 1,78 (usínání disku).
Jinak Load Cycle Count se ti zvyšuje při každém "zatřesení" s tvým ThinkPadem (tak jako mě), protože máš nainstalovanou utilitu "Active Protection System", která zaparkuje a zastaví disk, když se s notebookem hýbe víc, "než je zdrávo".
Sám jsem si to právě teď na svém TP vyzkoušel taky - uložil sem si SMART, prudčeji zvedl TP až se mi zobrazila žlutá pauza a pak sem znovu načetl SMART z disku a LCC bylo o 1 vyšší.
Tak buď s tím notebookem moc třeseš nebo si nastav nižší senzitivitu na tyto otřesy.
Díky za podnětný příspěvek, ale mám model, která ještě senzor otřesů nemá. A zároveň po celou dobu, kdy se to projevovalo, se notebook nehýbal z místa - ležel v předsíni v úloženém prostoru u stropu jako server pro webcam. Dám ruku do ohně za to, že se za tu dobu, co disk cvakal, nepohnul ani o desetinu milimetru, pokud nepočítám teplotní dilataci ;D
Každopádně od jednoho restartu to už nedělá. Fakt divné.