par dotazu k inzertnimu prodeji
par dotazu:
1) osoba prodava pres inzerce/net bazar/aukce etc. nejake zbozi (at uz nove nebo pouzite) bez jakehokoliv dokladu. Jakyma podminkama se tato osoba vlastne musi ridit jestli je teda povinna nejaky podminky mit?
je toto nejak popsan v zakone? idelane nejakej odstavec venujici se tomu ja uz bych si to nastudoval...
- je tato osoba povinna dodrzet nejakou zaruku ?
- o odstoupeni od smlouvy zde asi nemuze byt rec kdyz zacna smlouva (doklad) neexistuje.
respektive: co vse je povazovano za smlouvu ? a co vse musi platna smlouva mit ?
2) je vubec takovato osoba nejak pravne napadnutelna ? pokud ano tak jak?
- pokud je nekdo "nespokojeny zakaznik" takovehoto prodejce ma se vubec jak branit, predpokladam ze nema kdyz nema v podstate jedinej doklad a ona osoba neni zivnostnik. je to tak?
verim ze se to tu uz probiralo ale nepodarilo se mi to najit, bouzel ale tech par dopovedi potrebuju nutne overit a dost to specha. Pokud to dohledam rad se smazu:)
Re: par dotazu k inzertnimu prodeji
pocitam, ze podnikatel nejsi, takze:
1) pouzije se rezim obcanskeho zakonniku. podminky smlouvy jsou urcovany primarne vasi dohodou + podpurne zakonna ustanoveni (§§588-600, coz jsou zakladni ustanoveni pro kupni smlouvu).
- ze zakona zadne zaruky nevyplyvaji, veskera odpovednost za vady se vaze k vadam, ktere existovaly jiz v dobe predani veci kupujicimu, byt se jako skryte vady projevily pozdeji;
- pokud si jiny pripad odstoupeni nesjednate, pak se da defaultne odstoupit v pripade vad dle §597;
- platna kupni smlouva musi obsahovat: KDO, KOMU, CO a ZA KOLIK prodava. pisemna forma neni nutna, staci jakokoliv projev vule, ktery umoznuje vuli koupit a prodat identifikuje (email je ok);
2) odpovednost prodavajiciho je popsana v OZ vyse, specialni cast ohledne odpovednosti za vady pri prodeji v obchode (§§612-627, ktere se tu omilaji donekonecna, se tady neuplatni)
Re: par dotazu k inzertnimu prodeji
Jinak pokud jde o vec za vic nez par tisicek, neni od veci sepsat alespon jednoduchou kupni smlouvu na papir. Minimalne pak neni v pripade nejakyho sporu dohad ohledne ceny.
Pokud mas jakozto kupujici nejaky specialni pozadavky, tak samo sepsat.