Přídavný zdroj pro grafiku
Cus jak udělat když chci napájet grafiku přes externí zdroj z PC tak, aby se zapnuly oba zdoje jak ten co bude napájet grafiku, tak ten v PC zároveň?
Mám slabý zdroj na PC a bohužel neutáhne celý PC, tak bych chtěl prozatím než koupím lepší tento problém vyřešit dvěma zdroji.
Lze nejprve zapnout zdroj co bude napájet grafiku (ATI radeon 1650 AGP) a poté PC nebo se to musí zapnout naráz? Nezničí se tm grafika?
AMD barton 3000+ socket A
DFI NF2
1.5Gb ram
40Gb ata seagate HDD
Soundblaster 5.1! Live
DVDrom mechanika
1x 80cm fan
noname zdroj "400"W
na tu grafiku bych dal Fortron 200W
Re: Přídavný zdroj pro grafiku
Elegantne to bez zasahu do kabelaze nepujde -> http://www.burningissues.net/how_to/power/psu.htm
Jinak teda grafice nevadi, kdyz dostane pridavny napajeni se zpozdenim. Naopak nevim, ale radsi bych to nezkousel. ;)
A ten 400W to sám neutáhne? Mě běžel docela dlouho přetočenej T-bred B s X1600, dvd mechanikou a třema diskama na 350W MaxPoweru (shit největší) a přežilo to.
Ne ten "400W" shit to fakt neutáhne! Stačí bych tam připojil 2.5" hdd z notebooku a už se nespustí vypíná se atd... nebo i 2 DVD romky a detaky do ......
Řekl bych že ten zdroj to v pohodě zvládne, já mám na sestavě A64@2.35GHz, EPOX 9NPA grafiku Leadteka 7950GT/512MB a v pohodě mi to táhne aktuálně Eurocase 300 nebo 350W, teď nevim.
edit. IMHO když se zapne zdroj grafiky dřív, tak to vypálí PCIE/AGP, protože skrz ten slot se grafika bude pokoušet napájet zbytek kompu. Na to že jsou tam všude diody bych nespoléhal ;D
Kup si 300W Fortron a nevymyslaj.
No tohle řešení mě taky zajímalo a zkusmo jsem to řešil asi před pul rokem,zdroj který napájel grafu jsem spínal ručně hned po zapnutí zdroje pro zbytek PC a bylo to v poho,nebylo to špatné řešení ale neměl jsem tehdy dost velkou skříň na 2zdroje,takže jsem to po dvou dnech zrušil,ale jestly až koupim silnější grafu,muj zdroj nebude stačit,vím že to takhle bez probému funguje a zřejmě se k tomu bez obav vrátím.
Já mám s dvěma zdroji špatnou zkušenost, kdysi dávno se mi stalo, že jsem testoval jeden komp (nějaký P3 na BXku) a potřeboval jsem otestovat právě jestli neodešel zdroj. První zdroj jsem vypojil z desky, druhý tam zapojil a zapnul - ale oba zdroje byly zapojené do zásuvky a navíc jeden byl přímo do desky a druhý do všeho ostatního. Co se stalo přesně nevím, výsledek byl shořelá grafika, deska, kabely k FDD, jeden zdroj a RAM.
Hromy blesky to byly :)
..myslím, že se tam jeden zdroj pokoušel napájet druhý skrz datové kabely nebo tak něco. Jestli se náhodou nějakým způsobem ty zdroje zaply oba, tak zřejmě zapůsobily vyrovnávací proudy rozdílných potenciálů zdrojů a tím shořel ten zbytek.
Pro upresneni, uvedomte si, ze v PC pouzivate pulsni zdroje. Tudiz zapojeni dvou (a vice) zdroju neni vubec zadna prca (narozdil od trafa). Problem je totiz ten, ze ty zdroje obecne nemuzou mit spolecnou zem. Zalezi taky hodne na provedeni zdroje a jejich kombinaci. Zkouset to jen tak na blind rozhodne nedoporucuju, jinak dopadnete jako marty - bez problemu vam vyhori celej komp.
Pokud uz to zkouset chcete, tak si overte alespon minimum = ze zem vs zem je 0V. Ono tam muze byt mezi dvema zdrojema klidne 100V a vic.
Alternativne si muzete poridit zdroje, ktery jsou na tohle staveny = dualy do serveru.
Díky raději fakt počkám až seženu lepší zdroj díky Vám všem
Pardon že vytahuju tenhle starej plk ale musim přidat jednu včerejší zkušenost,páč muj zdroj má s mou sestavou hádám dost práce a peníze na lepší zdroj jsou v nedohlednu,vyzkoušel jsem dnes 2 ruzné zdroje na desce s PGA 370,zkoušel jsem ruzné kombinace od boku,shoří-neshoří,nakonec jsem došel až tak daleko že země propojeny 12V větve propojeny a zdroje neprotestovali,takže v příštích dnech začnu pomalu a opatrně s testováním na mé sestavě,myslím že pro lidi kteří nemají zrovna po kasách 3litry na novej zdroj a nebojí se nějaké té kabeláže navíc,je to dobré řešení.Postupem času dodám celý postup.
Kdysi jsem takhle provozoval Geforce 6800LE kterou jsem měl overvoltnutou odemčenou a ocnutou tak že žrala odhadem 150W a měl jsem 2 zdroje, 350W noname kterej to nedával tak jsem grafiku separátně živil jinym 250W starym zdrojem. No rok to fungovalo ale jednoho dne když jsem dělal asi 20 restartů to grafiku odrovnalo. Všeobecně se to doporučit nedá, je vůbec zázrak že propojení dvou jinejch 12V fází neskončí kraťasem. Každopádně když propojovat, tak hlavně nespojovart ty větve! Napájet věci nezávisle, ala pár molexů na disky, separátně grafiku, prostě aby se ty proudy z těch zdrojů pokud možno nesešly. Ale to je nemožná, protože se to stane i přes tu datovou část.
Jo,jasný nejdřív jsem to zkusil přes rezistor 1Kohm když netekl žádný proud risk jsem to natvrdo,každopádně jsem zjistil že každý zdroj je vážně jiný,mám doma momentálně 5 zdrojú,3x noname,potom Corsaira z podpisu a ještě jeden slušný 420W zdroj,když proměřím zem nonamu proti zemi Corsairu-jsou nezávyslé,není mezi nimy žádné napětí a odpor je nekonečno,pokud ale na místo noname přijde ten značkovej 420W země jsou propojené přes sítový kabel odpor 0 a z toho mám trochu vítr,nechci grafiku honit na noname zdroji a ten který za něco stojí je snad ještě větší risk.Niméně ještě máš pravdu v tom že na druhém zdroji ro GK by měl být asoň jeden disk,lepší dva,12V větev je měkká když není žádná zátěž na 5V větvi.Ještě zkusím ostatní noname zdroje.