Asus P5Q problém s FSB 400
Ahoj,
Mám tuhle desku s procesorem E7200 a 800Mhz pamětí. Pročetl jsem si návody na netu i tady, ale nedaří se mi najet na FSB 400. Momentálně jedu bez problémů na 333Mhz s procákem na 3163Mhz při napětí 1,1375V. Paměti jedou 800 bez problémů. Vzhledem k tomu, jak procák pěkně chdí chtěl bych testnout jeho strop, ale deska mě prostě na 400Mhz FSB nenabootuje. Pokusím se popsat co mám nastavené:
Násobič jsem snížil aby byl procák kolem 2,6Ghz napětí jsem šel až na 1,4V
Nastavil jsem FSB 400 a nastavil poměr pamětí na "400"
Paměti jse zkoušel auto i manual s napětím do 2,1V
Napětí do NB až do 1,4V
Speed step atd je vypnuté
Počítač vůbec nenajede a tipuji že v procesoru to není (normálně jede mnohem výš). Nevím co víc mám nastavit. Deska umí oficiálně 1600Mhz tak nechápu kde je problém. Teploty jsou normální všechny do 40°C
Předem díky za rady
Re: Asus P5Q problém s FSB 400
Je to nejspíše poměrem frekvencí FSB/MEM. Nastav STRAP na 400 a paměti zkus na na jiných, řeba nižších frekvencích. Většinou některé děličky nefungujou zcela korektně.
Tak jsem to zatím vyřešil. Když nechám strap a mem takt na auto najede to. Paměti jsou sice na 1000MHz namísto 800 ale do win se dostanu. Teď jedu 400FSB/333Strap/801 paměť.
Procesor mi jede 3800Mhz na 1.3V zatím 1h v OCCT. Teploty v testu s origo chladičem od starších C2D (masivnější s měděným jádrem) 68-70°C max
Mám trochu OT dotaz. Jaké je default a max bezpečné napětí E7200 s jádrem Wolfdale 3M?
A ještě jaký program používáte na měření teploty CPU . Mě to teď ukazuje:
OCCT 70
Coretemp 66
ASUS AI Suite 61
no to ja aszas nemuzu prekrocit fsb 400 na p5q pro :D pameti mi bezi skoro na 1ghz a ejdou v poradku. ale procu se asi nechce
Tak jsem včera hltal informace z netu a taktoval.
1) Strap musím mít na 333 (1:1) a nebo 266 jinak prostě MB na FSB 400 nenajede. Je to zajímavé protože při 400 jsou defacto nejmenší nároky na HW
2) Vypnul jsem všechny spořící funkce na procu C1E atd + Spread spectra + CPU Margin enhancement přepnul na performance (údajně to zlepší stabilitu)
V této konfiguraci jedu 3800MHz při 1.31V. Kvůli teplotám jsem ale snížil takt na 3600MHz při 1.24V. Rozdíl výkonu je dost malý a v teplotě až 10°C. Paměti se zdá jedou i na 1000, ale kvůli testům stability procesoru je zatím nechávám na 800.
Hodně informací jsem našel tady (už tu nato jsou odkazy): http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...0951&Itemid=57
Citace:
Původně odeslal
JOHN
Tak jsem včera hltal informace z netu a taktoval.
1) Strap musím mít na 333 (1:1) a nebo 266 jinak prostě MB na FSB 400 nenajede. Je to zajímavé protože při 400 jsou defacto nejmenší nároky na HW
Jasně že najede, ale musíš nastavit jinou děličku pro paměti..to jsem psal už na začátku.
dikes za radu pouzil sem to 333 a bezi to:)
momentalne zkousim fsb 410, a Ucore 1,36V a bezi:)
Ahoj,
Tak mám jiný problém. Win XP mi padají do modré smrti ale je zajímavé že pokaždé jen ve web browseru. Hry mi chodí stabilně. Podle vypsaného hlášení to může být velká spousta věcí.
Zkusil jsem tedy MEMTEST a testuji a testuji. Pokud mám vše na default projede tento bez chyb. Ovšem když zvýším FSB na 333 a nebo 400 je v testu vždy chyba na 1451,2MB. Zajímavé je že frekvence paměti i časování je pořád stejná a tedy 400MHz. Zkoušel jsem i podtaktovat procák a i paměť + různá časování a jediné co má vliv je FSB. Čím vyšší je tím častěji se problém objevuje.
Zkoušel jsem různé rady dle netu ale zatím nic nepomohlo.
Napětí mám zvýšené na procáku 1,3V a pamětích 2V.
Poradí někdo čím by to ještě mohlo jít upravit? Mám pocit že můj problém má co dělat se stabilitou NB.
Díky
Vigo
Klidně těm pamětem dej ještě víc, pokud se při 2,2V budou chovat stejně, budeš vědět, že tím to není a můžeš to zas vrátit.
To jo jenže já už zkoušel 2,1V a jak říkám frekvnece pamětí je pořád stejná tedy 400MHz. Chyba se ale projeví jen při zvýšení FSB. Dokonce jsem měl paměti podtaktované i na 600 a bylo to pořád stejné.
přidej na NB na 1,4V a zkus testnout Goldmemory http://www.goldmemory.cz/
NB voltage jsem zkoušel na 1,4V a nic se nezměnilo.
Před chvílí jsem ale zjistil, že BIOS updater mi ukazuje jako nejnovější BIOS 1306 (ten jsem tam doposud měl), ale na webu Asusu je už 1406 mladší skoro o dva měsíce. Stáhnul jsem ji tedy a uvidím jak to poběží. První změna se ale projevila hned. Deska konečně nabootuje se strapem 400 při FSB400.
Přes noc budu testovat nastavení:
9x400 3600MHz@1,25V
Strap 333 (1:1) NB freq je tedy 1600MHz
MEM 400MHz@2V
Museli jste pro NB frekvenci 1600 zvyšovat napětí NB?
TAkže další poznatek: Výměna BIOSU nepomohla stabilitě. Modré smrti se objevují pořád. Chyby v memetestu při přetaktování taky.
Docela haluz je že nejvíc mi padá Firefox o něco méně Opera a Chrome mi zatím nespadnul (používám ho nejkratší dobu).
Veškeré hry i ostatní programy chodí stabilně a nic nepadá. 3Dmark06 i OCCT stable
Zkusím jiný memtest pro jistotu.
Mozna lamskej dotaz, opet co jineho ode mne:) ale jak mam o kus vyse ty obrazky, nasla by se dobra duse co by popsala na co je jednotlive napajeni a na kolik si to muzu dovolit zvednout?
2axetom: Mrkni sem: http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...0951&Itemid=57
Jinak dnes jsem zase o jednu haluz chytřejší. Když nechám systém nataktovaný se strapem 266 a tedy frekvencí pamětí 1000MHz memtest projede bez jediné chyby. Když strap zvýším a tím tedy snížím frekvenci NB i pamětí systém dělá chyby. To jsem ztoho jelen.
Umí to někdo vysvětlit??
Citace:
Původně odeslal
JOHN
2axetom: Mrkni sem:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...0951&Itemid=57
Jinak dnes jsem zase o jednu haluz chytřejší. Když nechám systém nataktovaný se strapem 266 a tedy frekvencí pamětí 1000MHz memtest projede bez jediné chyby. Když strap zvýším a tím tedy snížím frekvenci NB i pamětí systém dělá chyby. To jsem ztoho jelen.
Umí to někdo vysvětlit??
Protože se mění latence chisetu a pamětí, které ty nemáš přímo šanci ovlivnit.
diky za clanek mas tam k plus.
to ja mam s pametma smulu:( me na 1ghz nenajednou. mam kingmax 800 . A ted se nemuzu dostat pres FSB410 .vzdy po 13ti minutach chyba 4 nebo tak neco. memtest projede ok. napeti sem zkousel zvysovat ale nepomohlo tutiz asi jsem dostahl hranice.:((