Výběr LCD - co sledovat za parametry + osvědčené modely
Zdravim,
zkonstatoval jsem, že oči mám jen jedny a přecházím z CRT monitoru na LCD panel. Nemám moc představy, co se má sledovat za parametry a jaké by měly být, takže bych vás v tom poprosil o radu, co sledovat (odezva, kontrast, jas...).
Asi bych šel do 22ky, která by se dala i lépe využít pro sledání videa na PC. Jinak nejsem na nic profík (grafika atd.), na PC dělám běžné věci. Hlavně bych rád, aby to nebylo moc poruchové a nemělo to moc špatných pixlů.
Pokud máte i zajímvý konkrétní model, můžete ho také napsat.
Cenu uvažuju tak do 4 kkč.
Re: Výběr LCD - co sledovat za parametry + osvědčené modely
ja myslim, ze v tehle cene je to uplne fuk co si vyberes :)
zajimavy muze byt BenQ E2200HDA diky FullHD rozliseni, otazka je jestli ho chces/vyuzijes
Jak říká wong, v dané cenové relaci budou mít všechny modely velice podobné parametry, protože těch 22ek do 4k s DPH není a už vůbec se do téhle ceny nedají dělat moc velká "kouzla". Jelikož jsem teď taky ve fázi výběru 22" LCD, tak snad jen že určitě DVI vstup, což u těch hard-core nejlevnějších (což cenová hladina 4k Kč je) není vůbec pravidlem :wink: Co se týče jasu, kontrastu a odezvy tak tam vážně není moc jak dělat nějaký kiksy nebo etra dobrý výběry... A odezvu - většina dnešních LCD už má odezvu na takové úrovni, že pokud to nemáš na machrování na kámoše že máš o 2 ms méně, tak ti to může být vcelku šumák :-)
P.S: Ač to sám nesnáším, tak tady si neodpustím - kdyby sis přihodil ještě litřík, tak se ti výběr poměrně značně rozšíří :-)
Chtěl bych full HD s HDMI vstupem.
Jinak je mi jasné, že je to max. low-end (v dané velikosti). Co že je za hit pokud dám litr navíc?
Ještě k těm parametrům - pokud na ně koukám, tak jas mají všichni víceméně stejně (cca 300cdi), odezva je u těch levných cca 5ms, akorád jsou celkem rozdíly v kontrastu - někdo má 1000:1, jinej 5000:1 - jak to, že jsou v tom takové rozdíly?
Nerikam "hit" ale co jsem koukal na czc.cz tak v kategorii do 4k byly snad jen dva modely s jinym nez D-SUB vstupem, cili pak je opravdu nesmysl resit moc parametry, protoze pokud ti zbydou dva modely za 3900, tak budou pravdepodobne parametrove velmi podobne :-)
Citace:
Původně odeslal
msg
Chtěl bych full HD s HDMI vstupem.
Tak pokud vim tak Full HD rozliseni ve 22" ma jenom ten BenQ a Lenovo l220x, ktere ale neni do 4k (ani do 5k). Jinak maji 22" rozliseni 1680x1050
Presunuto do nakupni poradny, protoze nejde o obecnou diskusi.
Jinak za 4k mas naprosto neuspokojitelne pozadavky. Kdyz tu cenu aspon ztrojnasobis, je se o cem bavit. Mezi nama, fascinujou me lidi, co si kupujou nejlevnejsi zobrazovadlo na trhu a mluvej o svych ocich. Za tu cenu dostanes vpodstate to nejhorsi co se da koupit.
Sam povazuju zobrazovadlo za dlouhodobejsi investici, ktera prezije nekolik upgradu ostatniho zeleza. Chapu ze ne kazdy si muze dovolit monak za 40k, ale za 4k ... budes mit o moc horsi zobrazovadlo nez i hodne spatny CRT. Vyraz do bazaru, ze 2k koupis spickovy CRTcko.
OT: Otázka je, z JAKÉHO CRT monitoru přechází, pokud z nějaký starý vychrchlaný krabičky typu Hansol nebo podobné "prestižní" značky, tak i to LCD za 4k bude upgrade :-)
Jinak co poznamenal jezevec je fakt, za velice málo peněz chceš poměrně dost muziky... Pokud bys takový monitor v dané relaci našel, tak počítej s tím, že bude sice papírově "umět vše co chceš", ale rozhodně ne na špičkové úrovni...
Ale osobně bych se fakt přikláněl k tomu ještě chvíli počkat a přišetřit si aspoň 1-2 tisíce... Protože kupovat 22ku do 4k Kč, to je podobný tomu kdyby sis šel do krámu "vybrat košili" a ve tvé velikosti měli poslední dva exempláře, lišící se pouze barvou :-)
Děkuji za rady pánové. Mám nějakou 19ku Yiama nebo tak něco. Obraz nic moc, ale spíš nechci CRT kvůli očím. V tom není moc rozdíl mezi jednotlivými LCD ne?
Co se týče parametrů, je pravda (jak jsem zjistil), ze HDMI za 4kkč je utopie; nechci řešit, že by instalace HDMI stála cca 2kkč, ale to nemá cenu rozebírat.
Takže beru to, že dám trochu víc a místo HDMI bude DVI - ideálně pokud už máš, Davide, něco vytipovaného. Původně jsem i zvažoval, že bych ho bral občas na chatu k blue-ray (eh, ne že bych ho měl, ale člověk musím myslet do budoucna:-) nebo že by to i mělo DVB-T tuner... ale to už je cenově někde jinde a navíc tyhle all-in-one zařízení nejsou vždycky 100% ně funkční.
Jo, jak je pak v reálu 22ka v 16:9 velká, pokud je něco 4:3? To pak z toho stejně bude max. 19ka, ne?
Zatím ještě nic konkrétního, ale už se k výběru blížím :-)
Tak hlavne DVI - HDMI redukce/kabel se da bezne koupit.
Jinak vsechny 22" jsou 16:10 krome toho BenQa, ktery je 16:9
Jak to bude vypadat si zkus tady www.tvcalculator.com
David - dej mi pak vědět užší výběr a vítěze (a proč si se pro něj rozhodl). Jsem taky z Prahy, takže můžeš poslat i kde ho mají nejvýhodnějc:-)
Wong - dobrá utilitka. Mimo videa si rozměrově moc nepomůžu. Ale snad v budoucnu bude více webu širokoúhlých. DVI sice neumí zvuk, ale na je zas koneckonců věž...
HDMI se licencuje, asi proto je tak drahý.
Citace:
Původně odeslal
msg
David - dej mi pak vědět užší výběr a vítěze (a proč si se pro něj rozhodl). Jsem taky z Prahy, takže můžeš poslat i kde ho mají nejvýhodnějc:-)
Wong - dobrá utilitka. Mimo videa si rozměrově moc nepomůžu. Ale snad v budoucnu bude více webu širokoúhlých. DVI sice neumí zvuk, ale na je zas koneckonců věž...
HDMI se licencuje, asi proto je tak drahý.
HDMI je drahé ne kvůli samotnému konektoru (je to pořád jen DVI), ale kvůli ochranám HDCP, které se platí.
Až taková finanční pecka to HDMI asi nebude, BenQ si ho cení na 500kč (rozdíl stejnýho 24' modelu s HDMI a bez).
Zdar Davide, uz si vybral nějaké to LCD?
Koukal jsem na Alzu i Czechcomputers a mají toho tam hafo. Absolutně netuším co vzít. Na HDMi už nelpím, a klidně dám i víc.
Vybral, model se dočteš tady
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=72170
(HP w2216) :-D
Ale jinak mám o důvod víc vyhnout se Alze, možná s nima máš lepší zkušenosti, ale já zůstanu asi věrný Czc :-D
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Monak mas celkem jedno, prijdes, asertivne si vyzadej technika, zkontroluj pixli a v tu dobu co to bali zpatky to zaplat na terminalu. Myslim, ze kdyz si vezmes neco na rozptyleni tak by to mohl byt i celkem easy nakup. Proste zaruku ta firma nedrzi(respektive nemusis to s nima resit, aby me tady nikdo netahal za slovicko)