Re: Jak na VNC za routerem?
Ano da, od toho prave portforwarding je. Problem nastane, ak chces pouzivat dve rovnake sluzby (ktore nasluchaju na rovnakom porte) na dvoch roznych staniciach.
Slo a prave pomoci port forwardingu. Proste si nastavis par portu z venku, kde router je bude smerovat na patricny port ve vnitrni siti (jak na to zalezi router od routeru.
O tom, ze je to OPRAVDU spatny napad, protoze VNC neni sifrovane, zase jindy...
tak jako, nepredpokladam nejake caste pouziti, spis jen v jistych situacich, proste aby tu ta moznost byla... Presneji... obcas nekdo zapomene ten pocitac vypnout, tak bych ho chtel takto vypnout. Urcite by to slo nejak udelat primo pres router, ale to je strasna plecka.
Pokud ty stroje jsou widle a nepotrebujes to vnc z nejakyho obskurniho duvodu (jako se napr spolecne s userem cumet na totez), tak na nej zapomen, na vypnuti pouzij rdp a nemusis se k tomu stroji ani pripojovat, staci pustit script z komandline.
No a na vypinani zapomenutych stroju je nejlepsi nastaveni sleep rezimu, nemusis se o nic starat, ono se to vypne samo.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Pokud ty stroje jsou widle a nepotrebujes to vnc z nejakyho obskurniho duvodu (jako se napr spolecne s userem cumet na totez), tak na nej zapomen, na vypnuti pouzij rdp a nemusis se k tomu stroji ani pripojovat, staci pustit script z komandline.
No a na vypinani zapomenutych stroju je nejlepsi nastaveni sleep rezimu, nemusis se o nic starat, ono se to vypne samo.
muzes to rdp nejak rozvest?
EDIT: jestli tim myslis vzdalenou plochu, tak to neni moc vhodne, pokud si tam user nastavi jine heslo na ucet tak jsem vyhmatnuty pac se na usera nepripojim, vnc jako sluzba funguje i v logscreenu a odtud uz to jde vypnou bez problemu
Ten stroj neni muj, mam na byte jednoho koleg, ktery to rad zapomina vypinat, musim mu nejak udelat mamu a presne nemuzu vedet, kdy to udela.,..
Klienta najdes ve win jako "pripojeni ke vzdalene plose", na stroji kam se chces pripojit to musi byt povoleno (v konfiguraci systemu, tam kde je vzdalena pomoc je taky vzdalena plocha), standardni port je 3389. Na desktopovy widle se standardne muze prihlasit jedinej clovek = kdyz se pripojis vzdalene, odstrelis lokalniho uzivatele.
Mno a ve widlich (XP) verze pro lze z cmd zadat napr shutdown /s = vypni se. Pokud k tomu prihodis parametr tusim /m a \\JmenoNeboIPStroje, tak to sestreli danej stroj (defaultne s 30s oknem s odpoctem).
Musis samo mit na danej cil prava (= admina), optimalne se stejnym loginem pod kterym to poustis, da se to pustit i v interaktivnim rezimu - otevre se okno kde si muzes zadat i seznam stroju se kterejma neco chces.
Ale jak sem psal, neni lepsi nastavit usinani ?
Vic PC za NATem s VNC resim ruznyma portama .... pri logu zadam IP:PORT a pak uz jen pass. Jen si musim pamatovat ktere pc ma ktery port. Bohuzel potrebuju, aby uzivatel videl co delam, proto VNC.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Mno a ve widlich (XP) verze pro lze z cmd zadat napr shutdown /s = vypni se. Pokud k tomu prihodis parametr tusim /m a \\JmenoNeboIPStroje, tak to sestreli danej stroj (defaultne s 30s oknem s odpoctem).
jak jsem ale napsal v editu... musel bych vedet to heslo pokud ho zmeni, musel bych ho nekde nahanet at mi ho zas da...
EDIT: vzhledem k tomu, ze je to ajtak tak si sve hesla meni pravidelne...
Špeta Marek: Tak si na tom PC vytvorit "servisni" ucet a pres nej tyhle skopiciny vyrabet. (btw tomu rikam security, meni si pravidelne hesla a Ty mu tam chces nacpat VNC posilajici credentials v plaintextu :) )
PetrT: I na to je lek v ramci default software, jmenuje se "Remote Assistance", je to vlastne RDP, cili taky na 3389, jen umoznuje interakci aka VNC.
Citace:
Původně odeslal
HollyG
PetrT: I na to je lek v ramci default software, jmenuje se "Remote Assistance", je to vlastne RDP, cili taky na 3389, jen umoznuje interakci aka VNC.
A taky je tak "easy" zmenit porty toho RDP, kdyz je za NATem vic PC ?
Ano :) Uplne stejne jako to delas u toho VNC
Nebo jde zmenit i v registrech windows, ale presmerovat na routeru me prijde o dost "cistejsi" reseni
2 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Vic PC za NATem s VNC resim ruznyma portama .... pri logu zadam IP:PORT a pak uz jen pass. Jen si musim pamatovat ktere pc ma ktery port. Bohuzel potrebuju, aby uzivatel videl co delam, proto VNC.
jen drobnůstka, nevím jak originál VNC, ale např. TightVNC vyžaduje zadání portu od adresy odděleného dvěma dvojtečkami - např. 1.2.3.4::5901
Jinak pokud je router PC router s linuxem, tak je možné to řešit SSH tunelem (=pomocí putty apod. se připojit na linux a následně se VNCčkem připojit "jakoby" na localhost - pokud je vše předkonfigurované. Viz druhá přiloha) Je to určitě bezpečnější, jak z hlediska odposlechu při připojení/připojování, tak z hlediska neotvírání dalších portů do internetu.
dalsi varianta je OpenVPN a/nebo UltraVNC
a mas vubec route s VNC passthrough ?
Citace:
Původně odeslal
Kon
a mas vubec route s VNC passthrough ?
neplest vpn a vnc :-)
tak panove uz se s tim patlam pres den a nejde to... (mam nemecky router bez moznosti anglickeho firmware)
Na routru (DI-524) jsem sei nastavil Virtual server na jednu vnitrni adresu za routerem a priradil port (zkousel jsem 192, 2100...) na router z venku pingnu normalne (pingovani na port nejde, ale to pry nic neznamena), ale vec je ta, ze proste se zvenku na to vnc neprihlasim, pise mi to connection refused, ci timeout...
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Špeta Marek
tak panove uz se s tim patlam pres den a nejde to... (mam nemecky router bez moznosti anglickeho firmware)
Na routru (DI-524) jsem sei nastavil Virtual server na jednu vnitrni adresu za routerem a priradil port (zkousel jsem 192, 2100...) na router z venku pingnu normalne (pingovani na port nejde, ale to pry nic neznamena), ale vec je ta, ze proste se zvenku na to vnc neprihlasim, pise mi to connection refused, ci timeout...
Nastavení Virtual server vždy vyžaduje zadání vnější port, vnitřní ip, vnitřní port. Musíš nastavit vnější port (public port) na např. 192, 2100 jak jsi uváděl, vnitřní IP (private ip) je jasná a vnitřní port (private port) na 5900.
V příloze obrázek, co jsem stáhnul - je to taky ten tvůj dlink asi, takže to je snad pochopitelné :)
Diky chlapi, hlavne Marty, ty tve porty jsou magicke. Budu se snazit vas odmenit malou bezvyznamnou karmou...