Linux na Gigabyte GA-MA790X-DS4
Čau lidi, snad by tady někde věděl, jak dál...
Od nějaké doby (nedokážu to přesně určit) se děje podivná věc s disketovkou. Vložím disketu, klepnu na ploše na zástupce a prohlédnu si obsah připojené diskety (automount nepoužívám). Ale teď to přijde. Když si pouze prohlížím obsah (jedno, jestli jako uživatel nebo root) nebo něco zkopíruju Z DISKETY, vše je v pořádku. Ale když chci cokoliv zkopírovat NA DISKETU nebo odpojit, operace ztuhne, didoda na mechanice svítí a neodpojení se nekoná, nelze zabít atd a když chci vypnout nebo restartovat (jedno jestli v KDE nebo v konzoli jako root) zůstane všechno viset a nedokáže se restartovat! Pomůže jen reset...
Zkusil jsem mechaniku vyměnit za jinou, zkoušel jsem různé diskety, ba i superhyper nový kabel od Asusu... A nejvtipnější nakonec-pokud nastartuji "Ekspíčka", s disketami si můžu dělat, co chci...
Fstab je standardní, zkoušel jsem i jiná méně stadartní nastavení, co jsem kde hledal v diskusích, ale výsledek je stejný.
Vyzkoušel jsem i Ubuntu DVD a OpenSuse11 se stejným výsledkem. Otázka tedy je: je možné, že jádro chybně pracuje s čipsetem 790X nebo přímo s touto Gigabytkou? Můžete někdo potvrdit nebo vyvrátit?
Díky všem za pomoc s tou záhadou.
Honza
Ještě jsem zapomněl-používám Mandriva 2008.1.
Re: Linux na Gigabyte GA-MA790X-DS4
ahoj, chtelo by to vice info:
1/ jake tam mas jadro?
uname -a
2/ dale by to chtelo videt:
/etc/fstab
/var/log/messages
pripadne i vypis dmesg
btw: ve starem kompu jsem disketovku mel, ale pote co jsem ji ani jednou za vice jak dva roky nepouzil, uz ji po upgradu na novy PC nemam
- je zde nejaky specificky duvod proc tu disketovku potrebujes? :)
Rozdrbany driver v jadre...
Takže jádro teď mám 2.6.26.2-desktop-1mib (neoficiální, předtím jsem měl nějaké distribuční 2.6.24.7), v tom Ubuntu a Suse nevím teď, jaké jádro, ale určitě taky aspoň 2.6.24.
FSTAB
/dev/fd0 /media/floppy auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
Zkoušel jsem různá nastavení, ale zadrhne to, ať jsem uživatel nebo root.
Dmesg jsem nezkoumal, protože vždycky končím resetem a nenapadlo mě, že by tam něco bylo... Tyhle pokusy udělám vždycky párkrát a pak mě to otráví, pořád resetovat a čekat na kontrolu filesystému...
Disketovku potřebuju aspoň na to, abych si zkopíroval staré soubory na nová média... Mohl bych to dělat ve WinDOS, ale to jaksi není logický postup, chtěl bych tomu problému přijít na kloub..
A jestli opravdu rozdrbaný ovladač v jádře, tak nezbývá než počkat na opravu. Ale mezitím bych rád zjistil, jestli to dělá i někomu jinému...
Honza
Je tam bugov viac, mne to napr. robi to, ze prvy pristup na FDD po nabootovani nefunguje, funguje az druhy.