-
Nepodceňujte defragmentování :)
Jen mě tak napadlo to sem hodit jako varování pro lidi jako já co na to kašlou :)
Mám 1TB SpinPoint a cca 900GB dat. Furt něco stahuju, přesouvám, ripuju, encoduju, mažu, atd.
Už 12 hodin jedu defragmentaci (O&O - imho nejlepší soft) a bez valnýho výsledku ;D
-
Re: Nepodceňujte defragmentování :)
Otázka zní, potřebuješ tu precizní defragmentaci? Mě pouze jednou za čas někdy v noci dělá Vista tu automatickou a bohatě to stačí.
-
No ta defaultní co mají XP (nevím jak Visty, ale o mnoho lepší to ASI nebude) je pomalá jak sviň, nic moc to neumí a výsledek moc přesvědčivej taky není...
-
mozna trochu OT:
v praci kde mam WinXP mam velmi dobre zkusenosti s JkDefrag
- pracuje rychle, nevadi mu malo mista na disku, provadi optimalizaci na rychlost + GNU licence .)
JkDefrag is a disk defragmenter and optimizer for Windows 2000/2003/XP/Vista/2008/X64. Completely automatic and very easy to use, fast, low overhead, with several optimization strategies, and can handle floppies, USB disks, memory sticks, and anything else that looks like a disk to Windows. Included are a Windows version, a commandline version (for scheduling by the task scheduler or for use from administrator scripts), a screensaver version, a DLL library (for use from programming languages), versions for Windows X64, and the complete sources.
-
Mně se líbilo http://ultradefrag.sourceforge.net/, ale bohužel se asi vyprdli na vývoj :(
-
podle jejich SVN mam pocit, ze se na tom stale pracuje (nebo to tak alespon vypada :))
btw:
Q.: How many differencies are between the Ultra Defragmenter and
well known JkDefrag application?
A.: Analysis algorithm is generally the same. But defragmentation is done
in different ways. JkDefrag tries to optimize files placement using
original algorithm that is complex enough. On the other hand, Ultra
Defragmenter is simple as possible - it tries to move all fragmented
files to free space areas. Nothing more. 'Compact' option was added to
give you an ability to move all files to the beginning of the volume to
enlarge free space areas for future defragmentation success.
The best advantages of the Ultra Defragmenter are an ability to defragment
system files at boot time and well readable reports. Also our program has
a nice GUI that is very important for many peoples. At the same time
advanced users can use console interface that is a little bit faster
because don't use any cluster map representation.
The main disadvantage of both applications (Ultra Defragmenter and JkDefrag)
is that they are based on MS defragmenting interface that has very ugly
implementation. We can't change it's behavior because it's a part of the
filesystem drivers (ntfs.sys, fastfat.sys) that are too complex and not
open source to modify or replace them.
-
umi ta vase defragmentace srovnat data i tam kde je system? klasickej XP to tusim neumi :(
-
Řekl bych, že částečně určitě... A pokud ne tyhle konkrétní, určitě jsou i jiný co umí "offline defragmentaci".
-
Tak koukám, že tohle je neprůchozí. Jediná rozumná defragmentace disku s 4-15GB souborama je přesun na jinej disk a zpátky. Už pět hodin se to pokouší defragmentovat JEDEN film. Omg.
-
na tohleto je dobrej Diskeeper. ten si s tim poradí i když je místa opravdu málo.
btw co takhle filmy, muziku a další věci, kterym fragmentace nevadí, hodit do seznamu Excluded?
-
Poněkud laická otázka: je potřebné defragmentovat disk (část disku) sloužící jako úložiště? Já osobně teda defragmentuju jen systémový disk (systémovou část disku) a IMHO to úplně stačí :p
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
na tohleto je dobrej Diskeeper. ten si s tim poradí i když je místa opravdu málo.
btw co takhle filmy, muziku a další věci, kterym fragmentace nevadí, hodit do seznamu Excluded?
O&O je takty dobrej. Volnýho mám 250GB, JENŽE to není souvislý místo. A to je u velkejch souborů totální kolaps, protože ono si je to ty fragmentovaný data potřebuje někam uložit vcelku. Shit :)
Diskeeper mi jednou rozházel systémový oblasti disku tak, že jsem tu partition musel odepsat ;D
-
Zkusil jsem snad všecky možné defragy a nakonec jsem zakotvil u Raxco PerfectDisku. Umí skvěle optimalizovat systémovej disk, je celkem nenáročnej na prostředky. Zvládá defragovat pagefile, MFT, metadata atd.
http://www.grafika.cz/art/sw/raxcoperfectdisk.html
http://www.raxco.com/
-
OT: vas bych mel dovest nasemu ITakovu ... Jeho ukol odinstalovat stare office a provest instalaci novych => 2x WinXP defrag PRED odinstalovanim. Pak 3x defrag PO odinstalovani. Instalace novych Office a nasledne 1x defrag. Pul dne zabiteho casu. Zacit mi to na mojem PC, tak mu to VNC odinstaluju. /OT
-
Defragmentovat se musi. Jeste bych mu doporucil, pred kazdou defragmentaci antivirouvou kontrolu symantecem, bezpecnost musi byt :cool:
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
OT: vas bych mel dovest nasemu ITakovu ... Jeho ukol odinstalovat stare office a provest instalaci novych => 2x WinXP defrag PRED odinstalovanim. Pak 3x defrag PO odinstalovani. Instalace novych Office a nasledne 1x defrag. Pul dne zabiteho casu. Zacit mi to na mojem PC, tak mu to VNC odinstaluju. /OT
Není tak trochu idiot?
-
No nevim panove, defragmentace pri dnesnich velikostech disku ponekud postrada smysl. Pokud totiz mate na ulozisti rozumne mnoho(tedy spis malo ;) ) mista, tak se (rozumny) system postara o to, ze soubory budou ulozeny v celych blocich. Pokud navic pouzivate nejaky to pole, tak defragmentator vi prd o tom, jak sou nebo nejsou data ulozeny fyzicky.
Takze za cenu mnohahodinoveho trapeni disku ziskate naprosto nepoznatelny a nemeritelny bonus k rychlosti.
No a na netocivych ulozistich je to kravina uz uplne, vzhledem k tomu ze seek je v mikrosekundach.
-
Moje řeč. A co se konkrétně woken týče, od přechodu na NTFS se to nijak moc nefragmentuje pokud je dost místa.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
No nevim panove, defragmentace pri dnesnich velikostech disku ponekud postrada smysl. Pokud totiz mate na ulozisti rozumne mnoho(tedy spis malo ;) ) mista, tak se (rozumny) system postara o to, ze soubory budou ulozeny v celych blocich. Pokud navic pouzivate nejaky to pole, tak defragmentator vi prd o tom, jak sou nebo nejsou data ulozeny fyzicky.
Takze za cenu mnohahodinoveho trapeni disku ziskate naprosto nepoznatelny a nemeritelny bonus k rychlosti.
Pokud bych měl ten danej disk JEN a POUZE na ty filmy, pak máš rozhodně pravdu. Pokud je to běžnej disk, se kterým denně pracuju (a imho to tak má většina běžných uživatelů) - au.
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Moje řeč. A co se konkrétně woken týče, od přechodu na NTFS se to nijak moc nefragmentuje pokud je dost místa.
To je nesmysl. Měl jsem udělat screen z analýzy mýho disku...
Fragmentuje se to úplně stejně. Stačí ten disk dostatečně zběsile používat.
Příklad: Stáhneš pár HD ripů. Pak chceš známýmu reinstalovat komp. Zkopíruješ si na disk instalačku XP. Mezitím se ti sosá dalších pět filmů. Tu kopii instalačky projedeš nLitem, vypálíš - ale ty data na disku necháš. Dososáš filmy... Ripneš pár DVD, převedeš do nějakýho kompaktního formátu. Za týden si vzpomeneš, že se ti po disku válí nějakej bordel. Smažeš tu instalačku XP, ale zároveň ripneš další DVD/stáhneš film/cokoli. Instalačka XP je pár tisíc menších souborů. Kontrolní otázka: jak se ukládají data na disk? Odpověď: na první volný místo... Kapišto? :)
-
Kdyz sosam, tak mam vzdy vse nastaveno tak, aby se vytvoril kompletni prazdnej soubor = je uplne sumak jesli mezi tim na disk das dalsich 100 veci.
Data se na prvni volny misto uz hodne dlouho neukladaj kapis ? Takhle se chovala FATka za dob DOSu. Primarne se data ukladaj na prvni volny misto, kam se vejde celej soubor, teprv kdyz se takovy nenajde, tak by se mel najit co nejvetsi blok a uklada se na nej a pro zbytek se opet hleda nejmensi vhodny prazdny blok ....
Samo, neco jinyho to je, pokud mas jeden soubor, kterej se ruzne zvetsuje/zmensuje (napr databaze), ale kolik takovejch souboru mas na disku ?
=> pokud udrzujes na disku rozumny prostor (pri TB velikostech by melo 5% bohate stacit) tak se fragmentuje minimalne.
Nehlede na to, ze normalni lidi maj na system oddelenou partisnu.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Kdyz sosam, tak mam vzdy vse nastaveno tak, aby se vytvoril kompletni prazdnej soubor = je uplne sumak jesli mezi tim na disk das dalsich 100 veci.
Tohle ti ale moc nepomůže, když máš volný místo rozkouskovaný na miliardu segmentů...
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Data se na prvni volny misto uz hodne dlouho neukladaj kapis ? Takhle se chovala FATka za dob DOSu. Primarne se data ukladaj na prvni volny misto, kam se vejde celej soubor, teprv kdyz se takovy nenajde, tak by se mel najit co nejvetsi blok a uklada se na nej a pro zbytek se opet hleda nejmensi vhodny prazdny blok ....
Hm, moje zkušenost hovoří jinak... ALE možná že u mě byl problém v nepoužívání toho co popisuješ v první větě :)
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Nehlede na to, ze normalni lidi maj na system oddelenou partisnu.
To samozřejmě mám, ale právě s touhle oblastí se hýbe - alespoň u mě - asi nejmíň.
-
Tyjo, tak mi z OO poslali aktualizaci a najednou to jede jako drak... Uděláme Diskeeperu papa :)
-
Zajimave vypada free IObit SmartDefrag
-
Ja resim touto davkou kdyz koncim s PC, provede se defragmentace vsech jednotek (nemam je fyzciky vsechny) a pak se PC vypne !!!
KONEC.CMD
defrag c: /f
defrag d: /f
defrag e: /f
defrag f: /f
defrag g: /f
shutdown /s
-
Ja bych ten script jen trochu upravil, aby byl dokonaly:
KONEC.CMD
format c: /yes