V čem je vlastně výhoda 8 MB cache paměti na disku oproti 2 MB. Poznám to vůbec na výkonu při běžným užívání komlu ?? A když jo, tak v čem konkrétně ??
Printable View
V čem je vlastně výhoda 8 MB cache paměti na disku oproti 2 MB. Poznám to vůbec na výkonu při běžným užívání komlu ?? A když jo, tak v čem konkrétně ??
ne :wink:
poznas to jen v aplikacich VYRAZNE vyuzivajici disk a to tak ze skace po malych souborech na ruznych mistech disku
takze to poznas nejspis jenom na serveru
a nebo v benchmarcich :wink:
Mne sa dosť zrýchlilo otváranie a načítavanie programov, hlavne Word, Excel, ACDsee atď. :wink:
a s čím jsi to porovnával ???Citace:
Původně odeslal Jendo
S Maxtorom D740X-6L(40GB,7200 ot.)Citace:
Původně odeslal Kukla Kuklovič
hmm, ale to neni (jen) v cache... :?Citace:
Původně odeslal Jendo
Cenovy rozdiel medzi diskom s 2MB a 8MB je minimalny ...preco teda nekupit vyssi vykon ???
Niekde som tu cital, ze 90% prace so subormi sa vojde do cache disku. Spustanie programov ako exel, winamp urcite nepresiahne 8MB, spustaju sa teda priamo z cache co je rychlejsie.
A jak si porovnaval ty? Co je podle tebe lepsi? Testy - benche a osobni zkusenost?Citace:
Původně odeslal Kukla Kuklovič
a jak se to do te cache dostane? stejne to musis stahnout z disku. a mas malou sanci ze tam bude vyset zrovna to co potrebujes, ta cache je spis na zapis, nacpes tam soubory a disku sezer si to :/Citace:
Původně odeslal iPoK Xpert
moc tě nepotěším, ale neměl jsem na to ještě vůbec čas... :roll:Citace:
Původně odeslal -=Ondra=-
jinak oproti 120gxp je znatelný nárůst výkonu (zjištěno jen pomocí stopek a délky bootováni windows), ale pořádný test udělám, až budu mít trochu času a podělím se.... :wink:
Neni to spis rozdil 120GXP a 180GXP? Pudu do nej tak do 10 dni. Snad to do ty doby testnes.... :-)
nerikam ze je to vyraznej narust ... ale znat to trochu je .. cache je proste cache a ta je znat dycinky ..
Taky bych to videl spis na SYSTEMOVE operace a BENCHMARKY....
z velké části je to určitě rozdíl 120gxp vs. 180gxp, potřeboval bych nějakej 180gxp nejlépe 120gb jen s 2mb cache...to by se konečně projevilo o kolik je to rychlejší... :?Citace:
Původně odeslal -=Ondra=-
jinak newim, jestli to do 10ti dnů stihnu testnout, mám teď minimálně do 17.4 práce nad hlavu... :oops:
muzu potvrdit. mam 80G barcu IV a westerna 80G JB s 8M cache a ten rozdil zvlast pri pohledu na disk ( kdyz se chci jen nekam podivat nebo vyhledavam soubor ) je fakt vo necem jinym...
To bude tym ze ta Barracuda je pomalsia aj ako WD s 2MB cache...
nooooo....... tak to bych zas tak netvrdil...
Je to pravda já mám Barcu 80GB taky a měl jsem teď pučenej disk WD80GB 7200rpm od kámoše a mohl jsem to porovnat>>>takže mi věř :wink:Citace:
Původně odeslal Rainbow
Barracudu ATA IV 80GB som mal...
no ja je mam obe a pomalejsi se mi zda nepatrbe barca. ovsem jakmile vejde v uplatneni cache ( nacitani vice mensich souboru ci opakovana prace s nekolika mensimy soubory ) tak je samozrjeme mnohem vykonejsi ten western
8MB cache je samozřejmě lepší z toho pohledu, že když už něco z disku natáhneš, zůstane to v cache do té doby, než se přepíše něčím jiným. Když bude systém chtít nějaká data, mrkne nejdřív do cache, jestli tam ta data náhodou nejsou, pokud jsou, vůbec nevleze na disk a čte přímo zde, což je mnohonásobně rychlejší (na ATA 133 kolem 90-110MB/s podle disku a propustnosti sběrnice). No a čím je větší cache, tím je větší pravděpodobnost, že tam ty data najde, to je jasný, že? Ale např. pro boot to nemá skoro smysl, protože stejně ta data musí číst přímo z disku a ten je výrazně pomalejší než cache, takže cache na data čeká. Doufám, že jsem to napsal srozumitelně :-)
takže abych to shrnul, cache 8MB brat!!!
Staci si uvedomit, ze OS muze vyhradit v pameti mnohem vetsi cache primo v pameti nez je nejakych smesnych 8MB a navic se ty data nemusi tlacit pres uzke IDE a beztak ucpanou PCI, generovat tisice preruseni atd. Nekdo tady psal o zapisu. Cache na disku se ale pri zapisu nepouziva z bezp. duvodu.Citace:
Původně odeslal Kema
Heh!? Na to si přišel kde? Cache se při zápisu rozhodně používá. Dokonce je to bezpečnější než cache v OS, protože o data přijdeš jen při výpadku proudu a ne např. při resetu. U disků IBM se dá vypnout v IBM Feature Tool, ale nevím, proč by to někdo dělal.Citace:
Původně odeslal miho