Re: Nastavené napětí a CnQ
Spodne napatie ostane na povodnej hodnote...podla vstkeho je minimalna hodnota ulozena ako udaj niekde v CPU...takze to klesne na tych 1,1v.
Riesil som nieco podobne...ale ja som chcel kvoli spotrebe ist pod tych 1,1 ale pri CnQ sa zda ze to nepojde ani smerom hore ani dole :)
Mam tiez moje CPU po OC...ale pri CnQ sa stale spodne napatia dostane na 1,1v pricom sa meni len horne ked mu bud pridam,alebo uberiem v BIOSe.
Řeším totiž takový problém. Hry mne již nebaví, takže jsem si počítač předělal kvůli spotřebě a práci na fotky, internet a střih videa. Po zapnutí mi počítač normálně nastartuje do Windows, po půl minutě, jak natáhne antivir a další blbosti se natvrdo restartuje, naběhne a drží. Pak na něm můžu dělat co chci a drží. Když jej poté vypnu a třeba po chvilce zapnu, tak drží. Nechám ho přes noc a opět restart.
Vyměnil jsem zdroj, desku, procesor, paměti... milion testů. 2x reinstalace Win, při které nedošlo k jedinému problému. Jeden večer nainstaluji a vše vpořádku. Druhý den zapnu a opět ten restart.
Zjistil jsem, že když vypnu CnQ, tak to neudělá a je všechno je od začátku ok. Prostě procesor do Win jede v zátěži naplno. Pak se asi zapne CnQ, klesne napětí a restart. Pokud počkám třeba v BIOSu až bude mít procesor alespoň 30st, je opět vše vpořádku. Zase takovou zimu doma nemám, normál 20st. S jinou deskou (Asus A8N + 3800+) to nedělalo.
Tak řeším to napětí. Zatím jsem to přepnul na horní napětí namísto 1,35 na 1,425. Uvidím, jak se to bude chovat. Pak ještě čekat na nový BIOS desky, ale pochybuju, protože jsem už stavěl stejnou konfiguraci a zákazník si nestěžuje. Akorát nevím, jestli má zapnuté CnQ.
Taky jsem hledal, jestli není problém v AMD ovladači CnQ, jestli GA nedal na CD nějakou jinou verzi. Ale ten co je na AMD webu je stejný, takže tím to taky nebude.
nepises ze ci ta doska je nova...alebo uz ma nieco odbehane...
Nieco podobne sme riesili v praci prednedavnom...pravda doska bola starsia...symptomy...ako tie tvoje..restarty,nohodne...potom to bezalo...zase restarty.
No a prisli sme na to...napatia na CPU lietalo ako besne..hore dole.
Takze sme usudili ze bud nejaky stabilizacny prvok napajania (napatia) pre CPU je v cudu...kondenzator alebo nieco take.
Takze ci nieje nahodou mozne ze ak BIOS popusti vcore nizsie na tych 1,1v niektory zo stabilizacnych prvkov no proste nepredycha...alebo zakolise tak prudko napatie ze to proste spadne.
Alebo skus programcok RMclock...nechaj CnQ vypnute a tam si urob nastavenia vlastne... podobne CnQ len nespustaj vcore na 1,1 ale napr 1,15 alebo 1,18 a uvidis ako sa to bude spravat.
podle me mas problem s vyslednou frekvenci po aktivaci CnQ na dane napet. urovni. Pri pretaktovani je to lepsi vypnout a pouzivat napr. rmclock kde si presne nastavis jak napeti tak i nasobic na ktere to ma klesnout pokud neni treba.
Ja pouzivam rmclock a mam otestovane dva stavy cpu. prave max takt a pak min. (ja pri 0.8v) a mezi temito body sem nechal rmclock linearne skalovat a funguje to bez problemu.
- erik_1
deska je nová, Gigabyte MA79GP-DS4H. To je asi 2 měsíce starý model. Zkoušel jsem (jsem prodejce) nejdříve si objednat novou desku (to samé) a když jsem zjistil, že to dělá jen se zapnutým CnQ, tak ještě CPU. Vše nové, to samé.
- Pavlis
Není to přetaktované. Psal jsem, že to chci kvůli spotřebě. Takže bych to chtěl na standardu a aby vše šlapalo (idylická představa :-) )
Je to ta sestava, co mám aktuálně v podpisu:
"Gigabyte GA-MA790GP-DS4H, AMD 5400+; 2x2GB Aeneon DDR2 800, Seagate 320GB SATA; Seagate 160GB SATA v šuplíku; WD 40GB PATA v šuplíku na zálohu systému; DVDRW LG H20N; TV WinFast TV 2000XP Expert, zdroj Fortron 400W GLN. Plus nějaký takový ty drobnosti jako je monitor, klávesnice, myš a pod."
Ty hdd v šuplíkách jsou běžně povypínané
fuha tak je to zaujimave...potom ma uz len napada nejaka chyba u vyrobcu dosky...je ale otazne ci nejaky novy bios by taketo veci vedel poriesit.
Skusil by som este ten RMclock...ci sa to bude podobne spravat pri zvysenom spodnom napati...
Ok, děkuji. Nejhorší je, že to mohu vyzkoušet tak max 2x za den. Jen když je to studený. ???
Je to jako motor u auta. Zahřátej jede, studenej škytá.
Na BIOS koukám každý den. Stále tam mají ten F1, co mám s deskou.
V kazdom pripade daj vediet ako si dopadol s tym zvysenym napatim... ;)
Ještě mi distributor (SWS) poradil podpora@gigabyte.cz
Tak jsem zvědav na reakci. Zatím, pokud jsem někam psal, tak s tím nemám dobré zkušenosti. Ale to bylo do jiných firem. Uvidíme.
Citace:
Původně odeslal
Antonín Plhal
Není to přetaktované. Psal jsem, že to chci kvůli spotřebě. Takže bych to chtěl na standardu a aby vše šlapalo (idylická představa :-) )
Je to ta sestava, co mám aktuálně v podpisu:
"Gigabyte GA-MA790GP-DS4H, AMD 5400+; 2x2GB Aeneon DDR2 800, Seagate 320GB SATA; Seagate 160GB SATA v šuplíku; WD 40GB PATA v šuplíku na zálohu systému; DVDRW LG H20N; TV WinFast TV 2000XP Expert, zdroj Fortron 400W GLN. Plus nějaký takový ty drobnosti jako je monitor, klávesnice, myš a pod."
Ty hdd v šuplíkách jsou běžně povypínané
hmm zajimave ted jsem stavel podobnou sestavu braskovi GA-MA790GP-DS4H,AMD X2 5400+ black,2x2GB A-DATA,4850 sonic,640AAKS + 520W MODU82+ a nic podobneho to nedelalo, kazdopadne pokud mas vse default tak je neco spatne, ale kdyz pises ze jsi vse povymenoval tak me uz nic nenapada, snad jen ovladace ci bios
Zkusil bych vygooglit zkušenosti ostatních s touhle deskou. Buď zjistíš, že je to "feature" desky nebo že je na vině něco jinýho. Imho by to mohl bejt i zdroj, pokud máš možnost zkus jinej.
že by to bylo nízkým napětím se mi příliš nezdá ale asi kus od kusu bude různé já mám svůj 4200+ na taktu 5000+ takže o 400 mhz výš právě při 1.1v cnq zaplé a při tom taktu se pouze mění násobič ale napětí už nikoliv takže do něj jde stále 1.1v
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Zkusil bych vygooglit zkušenosti ostatních s touhle deskou. Buď zjistíš, že je to "feature" desky nebo že je na vině něco jinýho. Imho by to mohl bejt i zdroj, pokud máš možnost zkus jinej.
To jsem uváděl výše. Zdroj jsem zkoušel měnit.
Zatím po nastavení napětí na 1,425V ok - ty předešlé příspěvky jsou z práce, tento z domu. Zkusím postupně po několika dnech snižovat. Dnes jsem dal 1,4 rovný. Uvidíme.
Ten zákazník, kterému jsem to stavěl s tím problémy taky nemá. Je mě divný, že dvě desky a dva procesory se chovají stejně. Zapomněl jsem, že mám ještě UPS Belkin 650VA, ale zkoušel jsem to taky bez ní. Pořád stejný. Začnu věřit na ty báchorky o geopatogeních zónách.
Uvidím po několika dnech, co to bude dělat na 1,4V.
Možná to může být sérií CPU. Desky jsou z různých zdrojů, procesory od jednoho dodavatele.
Tak změna. Včera to vypadalo ok, jenže jsem si až potom všimnul, že mám vypnuté CnQ. Se zapnutým CnQ nemá nastavené napětí vliv na restart po zapnutí počítače. Vrátil jsem to na normal a vypnul CnQ. Vyzkouším ještě ten RMClock. Osobně ale vidím řešení spíše v novém BIOSu desky. Pokud vím, na CnQ mají vliv tři věci
1 - v BIOSu to musí být zapnuté
2 - nainstalovaný ovladač od AMD
3 - v režimu řízení spotřeby zadat "Minimální spotřeba"
Osobně se mi jeví druhá a třetí možnost jako méně pravděpodobná. Mám pocit že když CnQ přicházelo, tak v začátcích s tím také některé desky měly problémy. Tuším s čipsety VIA.
Ještě uvidím, co mi odpoví z technické podpory.
Citace:
Původně odeslal
Antonín Plhal
Řeším totiž takový problém. Hry mne již nebaví, takže jsem si počítač předělal kvůli spotřebě a práci na fotky, internet a střih videa. Po zapnutí mi počítač normálně nastartuje do Windows, po půl minutě, jak natáhne antivir a další blbosti se natvrdo restartuje, naběhne a drží. Pak na něm můžu dělat co chci a drží. Když jej poté vypnu a třeba po chvilce zapnu, tak drží. Nechám ho přes noc a opět restart.
Vyměnil jsem zdroj, desku, procesor, paměti... milion testů. 2x reinstalace Win, při které nedošlo k jedinému problému. Jeden večer nainstaluji a vše vpořádku. Druhý den zapnu a opět ten restart.
Zjistil jsem, že když vypnu CnQ, tak to neudělá a je všechno je od začátku ok. Prostě procesor do Win jede v zátěži naplno. Pak se asi zapne CnQ, klesne napětí a restart. Pokud počkám třeba v BIOSu až bude mít procesor alespoň 30st, je opět vše vpořádku. Zase takovou zimu doma nemám, normál 20st. S jinou deskou (Asus A8N + 3800+) to nedělalo.
Tak řeším to napětí. Zatím jsem to přepnul na horní napětí namísto 1,35 na 1,425. Uvidím, jak se to bude chovat. Pak ještě čekat na nový BIOS desky, ale pochybuju, protože jsem už stavěl stejnou konfiguraci a zákazník si nestěžuje. Akorát nevím, jestli má zapnuté CnQ.
Taky jsem hledal, jestli není problém v AMD ovladači CnQ, jestli GA nedal na CD nějakou jinou verzi. Ale ten co je na AMD webu je stejný, takže tím to taky nebude.
a dosedá chladič správně ? mě to dělalo špatné dosedací ploše na CPU
nečetl jsem ten text nahoře , ale mam opacny poznatek, mel sem amd 64 toledo + asus a8n32-sli deluxe a pri zapnuti CnQ se mi zvedlo napeti na prociku na 1,5 V real asi 1,55 V !! nechapu jak deska muze sama nastavit tak vysoke napeti. CnQ sem nerozchodil a raci sem to uz nezkousel
Citace:
Původně odeslal
Radim Štěpanec
a dosedá chladič správně ? mě to dělalo špatné dosedací ploše na CPU
Chladič mám AC Freezer64 PRO. Jelikož jsem i zkoušel vyměnit CPU, je to několikrát zkontrolované. Momentálně je tam bílá pasta SPIRE. Pokud by to bylo špatně dosedajícím chladičem, neblblo by to na studeném, ale na zahřátém počítači. Navíc podle BIOSu mám teploty běžně kolem 38st v biosu, když to nechám 1/2 hoďky, ve Win je to kolem 45-48st. v max zátěži. Takže chladičem to stopro není.
Dokonce je zajímavé, že CoreTemp tuším 0.99.4 (ale i starší) hlásí teploty v běžném provozu 15st. Což je blbost, protože to je v době, kdy BIOS hlásí 38.
Každopádně zatím technická podpora problém řeší, nevykládají mi blbosti, jako u ASUSu, tak uvidíme.
Takže jsem to zkoušel s RMCLOCKem. Chová se to naprosto stejně, jako s CnQ. Mám takové tušení, že to bude CPU, přestože jsem odzkoušel 2 různá, ale stejné modely. Nebo se to bude alespoň motat kolem tohoto problému. Například ihned po startu mi BIOS hlásí kolem 25-30st. Po několika minutách je na CPU podle BIOSu cca 40st. Pakliže naběhnou WinXP, tak CoreTemp a RMClock hlásí teplotu jednoho jádra 7st a druhého 12st. Rychle resetnu počítač, kouknu do BIOSu a je tam těch 40st.
Pokud naběhnou Win bez koukání do BIOSu, hlásí teploty na jádrech zpočátku třeba jen 3 a 7st. Dokonce jsem zkoušel i dvě různé verze CoreTemp - a hlásí to samé.
Pokud s RMClock nastavím nejnižší napětí jen 1,2V a ne 1,1V, už se mi to neresetne po studeném startu, až to třeba jen zatuhne.
Udělám si čas a na jinou instalai Win vyzkouším ještě 4600+ nebo 5200+. Mám je v práci. Ale nechci, aby se mi kvůli jednomu odzkoušení spouštěla kativace Win. Čistou instalaci na jiném hdd nemusím 30 dní aktivovat a já na to odzkoušení potřebuji jen pár dní...
PS - taky jsem zapomněl, že jsem nahrál nový BIOS, který se na webu objevil - F2a, ale žádná změna.
Nechápu proč to tak řešit aktivace o nic nejde jen se přes web zkontroluje zda neni to čislo už na jiném systému funkční a to je celá věc, dle mých zkušeností krásně mi na dvou pc funguje totéž seriové číslo jen pokud se kontroluje je třeba aby byl druhý off, to je celá prkotina...
Já mám zkušenosti takový, že po několika hw změnách mi to přes net už neprojde a musím tam volat.
Já mam zkušenosti takový, že pokud 3x změníš mainboard, tak se ti to zamkne.
dobré to je možná tim že jsem ho tam nainstaloval a od té doby funguje..... to je druhý pohled na věc... mluvim konkretně o XP
Konec diskuze s licencí, to sem nepatří. Pro jistotu jsem to udělal tak, že s programem NortonGhost jsem si na jiný disk odzálohoval celou partícii. Pro jistotu. Kdyby se to bloklo, dám tam ten původní CPU a zálohu zpět. Win nic nemohou poznat.
Včera jsem tam dal 5200+. Samozřejmě nový. Včera to dělalo dobrotu, to bylo zahřáté. Dneska ráno, než jdu do práce to chci odzkoušet. A? 3x restart, než se to uklidní. :-(
Taky jsem zjistil, že to je asi problém čipové sady - CnQ nejede tak, jak má.
http://www.extrahardware.cz/forum/vi...042f41306891aa
Takže asi nic nepořeším... :-(
Taky mne napadlo, jestli se tak hodně nesnažili vyřešit spotřebu u Phenomu, až zapomněli na X2.
Ještě jeden dotaz: U těchto nových čipsetů má CnQ na starosti jen CPU, nebo koriguje spotřebu i na čipsetu?
Citace:
Původně odeslal
Antonín Plhal
Taky mne napadlo, jestli se tak hodně nesnažili vyřešit spotřebu u Phenomu, až zapomněli na X2.
mozna by stalo za pokus vzit nejake Linux live CD a zkusit jak to s C&Q vypada tam (ja tu totiz zadne potize nepozoruji)
- frekvence CPU by mela byt videt po provedeni tohoto prikazu (polozka "cpu MHz"):
cat /proc/cpuinfo
Pokud tam nebude tak bogomips/2 :)