Monitoring RPM FANu zdroje
Zdravím všechny,dnes jsem si na doporučení mnoha lidí koupil Corsaira VX450W,zdroj celkem ujde ale za téměř 1600Kč jsem si představoval perfektní zdroj,musím uznat že tento je velice kvatní,parametry jsou skvělé subjektivně je zdroj užasně tichoučký a napětí je tvrdé...žádné kolísání,nicméně zdroj se oproti svému předchúdci (500W HEC) dost hřeje,proto mě napadlo omrknout otáčky zdroje,znechucen jsem ale zjistil že zdroj za 1600Kč nemá výstup pro monitoring rpm fanu,oproti HECu který jsem koupil za 100Kč a měl strach z dvojice 8cm fanu které ale byly užasně tiché,mám doma ještě 350W HEC též se dvěma 8cm ventilátory a ani ten se tolik nezahřívá jako Corsair,mám trochu cukání fan v Corsairu popohnat...má mít APFC tudíž bych snad i doufal v minimálně monitoring otáček ale spíš i v možnosti jejich regulace...poradí někdo?děkuji
Re: Monitoring RPM FANu zdroje
Ten zdroj má zcela jistě regulaci, takže fouká tolik, aby to uchladil na teplotu, která je pro něj v pořádku. Možná Tvé předchozí zdroje neměly odvedené teplo do skříně zdroje, která taky může fungovat jako chladič.
Osobně bych to neřešil.
No mě nevadí to že je zdroj teplý,vadí mi že mi zvedá teplotu ve skříni,tím jak je teplý,jinak jsem s ním spokojen:)
Pokud má zdroj vyvedený monitoring rpm, obvykle lze jen snímat hodnoty....není účelem něco externě regulovat, to si zdroj reguluje sám dle interní teploty. Předpoklad je mít pak takovej zdroj zapojenej do konektoru na desce, nebo na nějakej externí snímač. Jestli že zdroj nemá plombu, mužeš ho rozebrat a připájet kablík na monitoring k větráčku. Pokud fouká málo, je stále možnost vyměnit větráček za výkonejší model..ale je to vždy risk jak ho bude regulovat termoregulace zdroje, může zas pak produkovat příliš hluku. Obecně je lepší se do regulace chlazení zdroje nehrabat :)
Citace:
Původně odeslal
Gestler
No mě nevadí to že je zdroj teplý,vadí mi že mi zvedá teplotu ve skříni,tím jak je teplý,jinak jsem s ním spokojen:)
No záleží na tom jak máš vyřešený flow ve skříni a kde máš zdroj umístěný. Pokud tradičně vzadu nahoře foukající ven (sající zevnitř od prostoru CPU), tak myslím moc teplotu nezvyšuje. Maximálně tím, že saje málo vzduchu ven z case, to by řešil přídavný větrák na zadním panelu nebo nahoře.
Ale ani to bych osobně neřešil :-)
12cm FAN v čelním panelu + 8cm který fouká na disky,ve spod skříně je Accelero s 12cm Fanem který fouká ze spoda nahoru,hned na ním je teď momentálně Freezer Xtreme s Noctuou ktery fouká rovněž od spoda nahoru čili na zdroj,12cm FAN v zadním panelu a nakonec teda zdroj s 12cm FANem.
Včera jsem to dost dlouho sledoval a zdá se že snad teplota ve skříni není tak tragická i když po uzavření bočnice jde teplota CPU vzátěži i o 5° nahoru.V horním víku skříně asi flexou vyříznu pár podélných otvorú oby nahoře u zdroje nestál vzduch,páč jsem si všiml že hned za zdrojem směrem k DVD se asi hromadí teply vzduch,snad to bude stačit.Díky za vaše rady,do zdroje se tedy hrabat nebudu,jen malá otázečka na závěr ..je 5°+(CPU) po uzavření bočnice špatný výsledek nebo se mám snažit s tím něco dělat?70° bez bočnice,75° s bočnicí v orthosu