Spinac PC po vypadku proudu
Mam pc, ktere pouzivam jako router/server, a tohle pc se neumi zapnout po vypadku napajeni. Z jinych duvodu nechci menit desku za jinou, ktera by to umela, takze premyslim o nejakem jednoduchem zarizeni ktere by po obnoveni napajani pockalo dejmetomu 10 minut, a potom na pul sekundy sepne relatko, kterym se zapne power on v PC.
(tech 10 minut proto, aby se pockalo, az zmizi ze site spicky a snizi se pravdepodobnost noveho vypadku - treba pri bource se casto stane, ze "to zapnou" a za 2 minuty je zase tma).
nejsem tak zdatnej, abych si to sam vymyslel, hlavne nevim jak co nejjednoduseji zajistit to 10 min zpozdeni a tu pul sekndu, a taky aby se to nespinalo v dobe, kdy proud jde, treba vlivem nejakych mensich spicek v siti, co ja vim :).
Mozna se tu neco podobneho resilo, ale hledal jsem a nenasel. (Nechci zadny gsm modul)
Urcite je tu spousta dostatecne fundovanych bastlicu, kteri me nakopnou spravnym smerem, tak s chuti do toho :D
Re: Spinac PC po vypadku proudu
Zkus hledat obvod na zpožděné spuštění trafa (kvůli nabíjecímu proudu). V principu je to to samé a bylo to popsáno mnohokrát např. v ARadiu. Různá řešení se liší složitostí a rafinovaností (např. některé nereagují na krátkodobé výpadky sítě).
Kolik ten server/router asi tak zere? A jak dlouho ti asi tak muzou trvat vypadky? Ja to resim jednoduchou UPS ktera muj server udrzi pres vypadky (pravidelne par minut 3-4x tydne) a nemusim resit zapinani :) Zaroven vyresi spicky.
Zere malicko, ale upska stoji penize. 2x555 a 10 R/C/diod, to je 0,prd. UPS ma samozrejme dost vyhod (jako treba ze to jede i kdyz nejde proud, ze), ale nepotrebuju je.
Zatim se mi nejvic libi prave ten obvod co postnul 007, asi oprasim pajecku :)
Nápájet se to bude muset z 5V SB zdroje,12V není na vypnutém PC k dispozici,ale 555 funguje už od 3V,takže žádný problém.Akorát to relé musí být 5V-tové.
No pro me neni celkem problem dat do zasuvky vedle toho naky trafo / nabijecku, co z toho poleze napeti. Zasahovat do zdroje / desky se mi dvakrat nechce..
Jen takovy poddotazek - nemas v hlave vzorecek, ktery mi spocita to zpozdeni a dobu sepnuti podle R a C ? moje zkusenosti s integracema zacinaji a konci u lm317 :) Nejaky zapojeni 555 i se vzorcema jsem nasel, ale bylo to neco krapet jinyho, takze nepocitam, ze to bude totez. (bylo tam neco jako 1.3 x R x C)