velky disk, stara deska, linux k tomu
bry den ve spolek,
mam nejaky starsi pc (k6-350mhz atd) do ktereho jsem koupil 2x350GB s tim ze bude slouzit jako fileserver se SW raidem, ALE deska bohuzel zobrazi ze disk ma pouze asi 120GB novejsi bios neni, nicmene v linuxu (debian stable, ext3) vidim velikost spravne a na jeden z disku se mi i podarilo nakopirovat zhruba 160GB ale nevim nakolik je to bezpecne a funkcni a jak to poradne otestovat...
diky za rady
Re: velky disk, stara deska, linux k tomu
Citace:
Původně odeslal
Strby
bry den ve spolek,
mam nejaky starsi pc (k6-350mhz atd) do ktereho jsem koupil 2x350GB s tim ze bude slouzit jako fileserver se SW raidem, ALE deska bohuzel zobrazi ze disk ma pouze asi 120GB novejsi bios neni, nicmene v linuxu (debian stable, ext3) vidim velikost spravne a na jeden z disku se mi i podarilo nakopirovat zhruba 160GB ale nevim nakolik je to bezpecne a funkcni a jak to poradne otestovat...
diky za rady
imo by to melo fungovat bez problemu ... a jak to otestovat? nahraj tam 350krat ten samej gigovej soubor a pak zkontroluj md5sum ;-)
Bude to urcite funkcne. Linux podporuje 48-bit LBA na lubovolnom IDE radici. Len si sprav samostatnu particiu pre /boot na zaciatku disku, aby sa ti nahodou potom nestalo, ze das o rok nove jadro, ono sa umiestni za 128GB hranicu a nenabootujes ho (kedze GRUB a LILO pouzivaju BIOS).
Taky s tim mam kladne zkusenosti, jumperem omezeny disk jede v linuxu bez problemu na plnou kapacitu. Bootovaci partition treba mit malou a na zacatku.
diky moc za rady.. oddeleny boot me chybel, dodelam