jak ztišit zdroj a zároveň chladit
pořídil jsem si fortron blue storm a na muj vkus je trochu hlučný, při zátěži je ventiátor v něm slyšet na můj vkus moc taky, jinak mam 2x AC pro fan, freezer a pár dalších prostě vše regulované a hlídané a prakticky neslyšné takže jsem se rozhodl vyměnit větrák, to bych měl dotaz bude na škodu pokud ho odpojím a dám pryč? samozřejmě místo něj by tam byl regulovaný zalman napájenej z 3pinu z regulátoru mimo zdroj. A další věc je tam nálepka: Avoid if remowed
Jasný ta je kvůli záruce je problém ji odstranit, dělal to už někdo, jak čim nejlépe
Re: jak ztišit zdroj a zároveň chladit
1. pokud zdroj rozebereš, o záruku přijdeš - nálepky většinou nejdou bez poškození odlepit a nalepit
2. vyměnit větrák za lepší a tišší ale samozřejmě můžeš...
Jo to je mi jasné chci ticho zaplatim to zárukou ale spíš mi šlo o to, bude mít vliv že ten větrák odpojim? Případně nějaký problém z toho?
Tak mimo ztraty zaruky jake problemy mas na mysli? Samozrejme pokud tim jinym vetrakem zajistis odpovidajici chlazeni, aby Ti to neshorelo...
Asi myslel, jestli to nebude vadit zdroji, že v jeho konektoru není nic.
Obvykle tomu tak není, tvůj zdroj myslím nebude výjimka, ale kdyby náhodou, můžeš tam místo větráku připojit nějaký odpor. Nějaký = aby odebíral zhruba stejný proud jako ten původní větrák a byl dostatečně výkonově dimenzován.
Jenže většinou tam je stejně regulace, která tohle nijak neovlivňuje...
jo asi tak to jsem myslel beztak už mi hajá pc na posteli připraven na porážku, prostě odstřihnu to zaizoluju a už to samo o sobě asi bude zákrok kterej by se při případné reklamaci nelíbil :) Pájet odpor to už se mi moc nechce, prostě škub, říz a bude po problému. Takže nebude vadit zdroji, že v jeho konektoru není nic. o to mi šlo jdu kuchat
Citace:
Původně odeslal
JERROME
jo asi tak to jsem myslel beztak už mi hajá pc na posteli připraven na porážku, prostě odstřihnu to zaizoluju a už to samo o sobě asi bude zákrok kterej by se při případné reklamaci nelíbil :) Pájet odpor to už se mi moc nechce, prostě škub, říz a bude po problému. Takže nebude vadit zdroji, že v jeho konektoru není nic. o to mi šlo jdu kuchat
Obvykle větrák ve zdroji není napevno, ale na konektoru, takže stačí škub, netřeba říz.
Chudak zdroj... ;D
Nejhorsi co by se mohlo stat, ze se nezapne, ale ze by mel zdroj kontrolu zda se vetrak toci jsem se jeste nesetkal, na druhou stranu zdroje na potkani nekucham :)
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Chudak zdroj... ;D
Nejhorsi co by se mohlo stat, ze se nezapne, ale ze by mel zdroj kontrolu zda se vetrak toci jsem se jeste nesetkal, na druhou stranu zdroje na potkani nekucham :)
tak podařilo se jak chudák zdroj vypadá líp :) ty umíš podpořit... ale jo když funguje sem spokojenej myslim že je větší klid.... jen z něj de 3kabl navíc :)
Citace:
Původně odeslal
JERROME
tak podařilo se jak chudák zdroj vypadá líp :) ty umíš podpořit... ale jo když funguje sem spokojenej myslim že je větší klid.... jen z něj de 3kabl navíc :)
Musím se přidat, já jsem měnil větrák v tomto zdroji:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52350
A problém je že je tam 14cm větrák ale dal jsem tam tento:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53333
takže mě zdroj krásně svítí, a + a - jsem dal zpět do zdroje a monitorovací drát mám ted strčený na desce. Takže ted krásně vidím jak funguje aktovní PFC, zezačátku jede větrák jen na 550RPM až se to zvedne třeba na 800 :-)
mám ten pocit že pfc Power Factor Corection neni zrovna kvůli větráku ale tlumí výkyv proudu
PFC je kompenzacia ucinniku a pre pouzivatela je to uplne zbytocna vec. Je to tam kvoli elektrarnam, musi to mat kazde zariadenie s prikonom tusim nad 300W. Inak nemam rad aktivne PFC, dost casto to odchadza a robi problemy s UPS. Pasivne PFC je sice menej ucinne, ale zato sa tam nic nepokazi (je to len tlmivka) a nerobi problemy.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
PFC je kompenzacia ucinniku a pre pouzivatela je to uplne zbytocna vec. Je to tam kvoli elektrarnam, musi to mat kazde zariadenie s prikonom tusim nad 300W. Inak nemam rad aktivne PFC, dost casto to odchadza a robi problemy s UPS. Pasivne PFC je sice menej ucinne, ale zato sa tam nic nepokazi (je to len tlmivka) a nerobi problemy.
Když jsme u toho, z čeho vlastně aktivní PFC sestává? snad ne s baterie kondenzátorů a cívek, které přepíná nějaká logika :-o
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction
Ono zalezi jak a proc to stavis, jen takovej nastrel je ze bych na to pouzil nejakej operak + trochu bordelu kolem. Jde ti vpodstate o vykompenzovani zateze a protoze se spinanej zdroj chova jako kapacita, tak se kompenzuje indukcnosti. No a protoze se ten fazovej posun meni podle zateze, tak musis reagovat na ty posuny. V uplne nejbrutalnejsim pripade (kanon na vrabce) by se na to dal pouzit fazovej zaves.
Elektrarnam je to sumak, kompenzace se resi az od nejakych MW odberu a naopak, elektrarny maj z PCcek docela radost, protoze (krom $ za energii) jim pomahaji kompenzovat prave drtivou vetsinu zateze site, ktera se chova jako indukcni.
Jinak presne jak pises, velky fabriky musi povine zapojit baterii kondenzatoru aby kompenzovaly motory soustruhu/frez/...
Citace:
Původně odeslal
JERROME
Ja som robil čosi podobné, akurát s tým, že tie kábliky od zdroja vediem spolu s ostatnými - napájacimi káblami tou štandardnou stranou :-D
Ten pôvodný fan bol pripojený konektorom, alebo napevno 2 káblikmi do PCB?
U mňa totiž napevno, a musel som ho odcvaknúť...
jojo taky napevno ale co to neni překážka spíš výzva jo mě tak blbě vyšel s těmi kabely až mi to někdy bude vadit rozeberu pootočim....