Zdravicko. Zrychlil sem SDRAMky ze 100 na 133 MHz. Procik mi zacal smazit o cca 8°C vice. Je to v poradku, nebo to mam opet stahnout na puvodnich 100 ??? Ma sestava viz niz. Diky moc
Printable View
Zdravicko. Zrychlil sem SDRAMky ze 100 na 133 MHz. Procik mi zacal smazit o cca 8°C vice. Je to v poradku, nebo to mam opet stahnout na puvodnich 100 ??? Ma sestava viz niz. Diky moc
Zahrievaju sa ti pamete po tom co si ich prepol na 133 MHz ?
A nezměnil jsi FSB na 133 a tím náhodou přetaktoval procesor na vyší frekvenci? jinak jo to dost zvláštní.
Mam rovnaky nazor.Citace:
Původně odeslal Vlada
Ina moznost je ze by sa RAM poriadne zahrievala a tym zvysovala teplotu v CASE a tym aj CPU ...
Myslim ze to pretaktovanie CPU spolu s FSB bude pravdepodobnejsie
V biosu mam procik na 100 a pameti na 133. To zn. vedome sem to nepretaktil. Jedine ze by si to nejak upravil sam procik,ale to se mi nejak nezda. I kdyz kdo vi :oops: S taktenim a nastavovanim ruznych parametru nemam zadne zkusenostu, ale pokud mi deska umoznuje oddelene nastavit sbernici procika a pameti, tak proc to nevyuzit :lol: System se chova stabilne, nepada a pri max. zatizeni jde teplota procika (dle SpeedFanu a Sandry) na 48 °C. Pred tim to bylo cca 42°C.Citace:
Původně odeslal Vlada
mam Duron 1200 a topi mi pri normalu tak 46-49.Ze by 850 topila stejne????....Jinak to s tim casem.....no newim,to uz je moc ne?
Vsetci sa strachuju len o teplotu :roll:Citace:
Původně odeslal Michal
Teplota je len informativna - AMD znesie cez 90°C - aj to rozne chipsety ukazuju rozne teploty...
Ak to mas stabilne , a netopi sa ti lak na toweri tak je to v pohode :wink:
teplota je sice informativni ale kdo chce mit tolik :lol:
a pri tak vysoke teplote je to stejne nestabilni
Nevim teda co pouzivas do K7S5A za BIOS, ale asynchronni nastaveni u tyhle desky zadnej vzrust vykonu neprinasi (spis naopak), a je klidne mozny, ze u nejaky verze BIOSu se zmeni i rychlost procesoru ackoliv v BIOSu nastavis 100/133.
Mrkni treba v Sandre, jakou mas rychlost procesoru a porovnej to s nastavenim 100/100.
Jestli chces taktit, tak si flashni novej CheepoBIOS a dej tam neco jako 110/110
Tak to je snad logické, že vyšší frekvence pamětí znamená vyšší teplotu procesoru. Proč? Procesor méně čeká (na paměť) a více počítá, takže se i více zahřívá. Stejný efekt je pozorovatelný u grafických karet, s nízkou frekvencí pamětí jde jádro taktovat o něco lépe.
Ale o 8 stupňů? To se mi moc nezdá.
S k7s5a si to hoď spátka asynchroní nastvení ubírá výkon vim o čem mluvím měl jsem ji doma
V sandre pri 100/100 je rychlost procika 846 pri 100/133 ta sama.Citace:
Původně odeslal Sasa
Je tedy pravda, ze potom, co sem narezal ksandy, tak ta teplota stabilne na 44 °C, coz je narust o jen o 2 °.
2 Vlada: me se zda, ze tam nejakej narust vykonu je. Sice nic moc extra, ale ten komp je rychlejsi. V 3D Marku 99 mam narust o cca 400 bodu. Je to hodne, ci ne?? Riva TNT 2 Pro. Dik moc.
No logicky to znie, až na to, že to má ešte jeden háčik... :wink:Citace:
Původně odeslal Eagle
Koľko mu pomôže tá vyššia frekvencia na RAMkách, keď medzi northbridgom a CPU to aj tak ide len po 100-ke ? Aj tak všetky dáta musia v NB, alebo kdesi, čakať... Nárast je tým pádom zanedbateľný... :wink:
Ibaže by mala strašne blbo nastavané časovanie v BIOSE - ale to už iba špekulujem... ???
To s tou vyssi teplotou neni kec. Ja jsem se to pozoroval sveho casu na d800 + AbitKt7. Kdyz jsem nastavil asynchroni frekvenci pameti na 133MHz, tak se mi teplota zvysila o 5C.
no nevim....... 8)
2 jencek: Môže byť... Ale asi to nebude kvôli tomu, že by procák zrazu viac počítal... ???
Narust v asynchronnim rezimu pri zmene ze 100 na 133 u desek s VIA neni zanedbatelny. Sbernice mezi northbrige a procesorem bezi na 200 (2x100) a ma vetsi datovou propustnost nez sbernice mezi northbridge a pameti, ktera bezi na 100 nebo 133 (SDR), takze to kvuli propustnosti rozhodne neceka (ceka to kvuli managementu pri asynchronnim rezimu).Citace:
Původně odeslal LtK
Bavime se vsak o Sis735, ta zadny northbridge nema :) je to hub architektura a navic u ni neni propracovana podpora asynchronniho rezimu... propustnost je vsak i pri nastaveni 100/100 lepsi nez u KT133 pri 100/133.
2 masigrs:
Pokud se u Sis 735 objektivne podarilo zvysit vykon pri asynchronnim nastaveni a nedela to problemy, pak nezbyva nez stastnemu majiteli gratulovat. Skutecne se mohlo stat, ze procesor pak ceka mene na pamet... avsak testovaci programy jako je treba BurnK7, zatizi procesor na maximum bez zbytecnych pristupu do pameti...
Zkus tedy ted zmerit teplotu pri pouziti BurnK7 a nastavenich 100/100 a 100/133. Pokud se bude lisit, tak je to dost zajimave...
Osobne si myslim, ze vam v byte zacali topit zrovna ve chvili kdy sis hral s pameti :)
no nevim prave sem prihodil na chladic druhy vetrak je to Sunnon 80x80x25, pouzil trosku lepsi pastu, odemknul myho Duronka a presel z 9x120 na 6x180 bez zvysovani napeti....
.. a teplota CPU sla nahoru asi o 3 stupne....
naopak teplota v casu klesla o 1 stupen
Koyot ty mas tutovy obrazok v profile ;D
2 Sasa: Ááááá, tak to ma s tou FSB nenapadlo... Ja, bývalý starý intelák, som sa akosi pozabudol... :-(
Takže vo svetle nových detailov to fakt môže byť tak, že ten procesor počíta ako divý... :wink:
Tak po delsi dobe predkladam sve vysledky s timto experimentem. Výhody:ani jednou mi komp nezamrz, hry se tolik neskubaly (pomala grafika).
Nevyhody: relativne dlouhe nacitani Windows Commandera, tzn. adresare nacital radove o 2 sekundy dele, nez pri 100/100.
Celkove mi ale prisel takovej laksni a nechanal se premlouvat. Vysledkem je navrat k 100/100, a vsem, kdo toto chteji zkoust, tak to moc nedoporucuju.
:lol:
no jo a co gdyz ma jiny Kůler? to te nenapadlo? ;DCitace:
Původně odeslal Michal
2 -Ja8k1-Citace:
Původně odeslal -Ja8k1-
to mas pravdu, protoze mam ten nejlevnejsi a nejobycejnejsi na nasem trhu.