OpenSuSE 11 a nefunkční síť
Doufám, že nejsem úplně padlej na hlavu, ale druhý den pokusů a hledání pořád nevede k výsledkům...
MB Gigabyte P45-DS3R (2xLAN), nová instalace OpenSuSE 11, "všechno" se tváří v pořádku, jen nefunguje síť.
Zkoušel jsem nastavit síťovku na statickou IP i DHCP (mám), ale pořád nic. Nikde nevyskakují žádné chyby, ale nepingnu si ani na domácí router kam je nastavená def. gateway.
HW problém to 100% není, v dualbootu mám Win a se stejným nastavením šlapou jako hodinky.
Napadá mě, jestli snad není někde nějaká zrada, něco co se musí explicitně povolit nebo zatrhnout aby pustil LAN, nebo snad nekompatibilita s iP45 ?
Nastavení YaST2 - síťová zařízení - síť
- detekují se obě síťovky OK (chipset, PCIe)
- eth0 spouštět automaticky při startu, nastavená IP, maska, gateway, DNS
PS: kabel mám ve správné zásuvce ;-), zkoušel jsem už taky přehodit pro případ že by náhodou síťovky čísloval jinak než BIOS...
???
Re: OpenSuSE 11 a nefunkční síť
hmm - tak tohle je dost mozna hw problem aneb Realtek.
Windows pri vypinani kompu uvedou realtek sitovky do nejakeho uspaneho stavu a linux je neumi vzbudit --> nefunguje sit.
Resenim je pred bootem do linuxu vypnout zdroj tak na 10s - dojde k resetu a v linuxu to funguje jak ma.
Osobne jsem to vyresil tak, ze jsem prestal pouzivat dualboot a win jsem vrznul do vmware a nasledne prestal pouzivat :).
edit: jinak mnou popisovany problem se vyskytuje na ga-p35-ds4. Predpokladam, ze gigabyte stale osazuje RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller.
Me v openSuSE 10.3 pomohlo na ovladac sitovky sky2 to, ze jsem v yastu zvolil neco jako aktivaci sitovky kdyz je zasunuty aktivni kabel, bezna volba spusteni pri bootu nefungovala. Postni sem dmesg nebo napis, zda ti alespon detekuje aktivni kabel.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
hmm - tak tohle je dost mozna hw problem aneb Realtek.
Windows pri vypinani kompu uvedou realtek sitovky do nejakeho uspaneho stavu a linux je neumi vzbudit --> nefunguje sit.
Resenim je pred bootem do linuxu vypnout zdroj tak na 10s - dojde k resetu a v linuxu to funguje jak ma
Tohle nezabírá, zapínat podle OS i po zapojení kabelu jsem taky zkoušel. Navíc se to chová stejně i když po ránu zapnu PC přímo do SuSE (vypínám i zdroj)
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Predpokladam, ze gigabyte stale osazuje RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller.
těsně vedle, je tam "RTL8111/8168C PCI Express Gigabit Ethernet controller"
Mám ale dojem, že tady něco smrdí i ve Win, jakmile jsem vlezl do nastavení ovladače LAN na Vistě, následovalo BSOD (opakováno 3x) :mad:
Muzes zkusit experimentovat s ethtool - napr. pro aktivaci WOL u Intelich sitovek je potreba zavolat "ethtool -s eth0 wol g", jinak se sitovka vypne s celou sestavou.
Jinak, od jiste doby kupuju jen Intel sitovky a desky s Intel sitovkama, prave kvuli tebou popsanym problemum :cool: (naposledy mi Realtek sitovka nechtela "nabehnout", pomohl reset interface (down, up)). Skoda, ze Gigabyte integruje Realtek nebo Marvel, to ho vyrazuje ze hry.
Gargamel: naprosto s tebou souhlasím, kdybych měl volný slot, není problém vylovit ze šuplíku pořádnou síťovku. Bohužel v dnešní době je moderní PCI minimalizovat na 1-2 sloty a investovat skoro 1.000,- za kvalitní PCIe gigabit LAN se mě zrovna nechce :-(
NeMeM9aA: stahuju právě nové drivery od RTL, koukám že mají opravenou verzi pro všechny OS (takže to nejspíš není jen můj problém, holt novej chipset - dobře mi tak!)
takže ještě doplňující stupidní otázka, na Linux je ke stažení jenom "LINUX driver for kernel 2.6.x and 2.4.x" *.bz2,
je to možné použít v OpenSuSE a jak to instalovat ? (sry, ale v Linuxu jsem LAMA, nečekal jsem takové problémy hned na úvod)
s nevetsi pravdepodobnosti to nepujde, to bude zdrojak pro opatchovani jadra, coz bych u SuSE kernelu byt tebou nedelal. Ten vypis dmesg by docela pomohl...zkus ho sem hodit, staci posledni tretina
Mas pravdu - neslo :-(
Asi 2 hodiny jsem se s tim nervoval, protoze vsechny navody se odkazovaly na neexistujici nastroje, tak sem se musel prvne naucit jeste jak upravit seznam zdroju a doinstalovat z DVD co jsem potreboval, dokud jsem nenarazil na prikaz/balicek, ktery na DVD neni a tim jsem taky skoncil. Fakt nemam cas se s tim....
Bohuzel vypis uz neposlu, tlaci me cas a celej vikend misto prace resim praseciny, takze Linux jsem uz smazl a po reinstalaci Win musim dodelat do zitra naplanovane projekty.
Tema budu prubezne sledovat, jestli se objevi dalsi nestastnik, nebo jak bude cas, zkusim to znovu - treba se objevi oficialni oprava na strankach SuSE, to by mohlo byt schudnejsi.
Diky aspon za snahu, mam z nove sestavy mirne pocuchane nervy...
Uz sem na to taky narazil a za vse muze malomekka firma. Staci najet do woken, tam na vlastnosti sitovky a povypinat vsechny moznosti setreni. Pak to jede normalne. Ja se s tim drbal 2 dny a nakonec to zachranil strycek Google.
NEvim jesltli na tvuj problem nahodou nekdo neodpovedel, nechtelo se mi to cele procitat. Ale ja jsem na Realteku resil stejny problem a pomhlo toto.
http://www.linuxos.sk/KnowledgeBase_.../78/index.html
Prozatim jsem to "vyresil" instalaci Windows, zkusim to zase za cas az budu mit naladu se tomu zase chvili venovat a az uvolni pod OpenSuse drivery na muj RAID radic.