-
CRT vs. LCD a zobrazení fialové
Už několikrát jsem si všiml jednoho zajímavého problému, který se týká rozdílu v zobrazení barev na LCD oproti CRT.
Konkrétně situace, kdy je na fotce (nebo kdekoli jinde) barevná plocha, kde nad červeným a zeleným kanálem převládá modrý, zatímco červený a zelený jsou přibližně vyrovnané. Tohle by se mělo zobrazovat jako chladná šedá, šedomodrá. Jenže na spoustě LCD (i kvalitnějších), je to vidět jako fialová (poměrně častá situace, kdy se lidi dohadujou, jestli má fotka fialové mraky, nebo ne).
Dnes jsem na to narazil opět - v souvislosti s touto fotkou. Hodnocení umělecké i technické kvality stranou, jde mi jen o to, zda vám levá část fotky připadá jako fialová, fialově flekatá, nebo ne + co máte za zobrazovadlo. Podle kanálů by neměla, nebo by nádech měl být sotva znatelný (2 stupně červené navíc oproti zelené by zdaleka neměly vytvářet jednoznačně fialový nádech)
-
Re: CRT vs. LCD a zobrazení fialové
22" TN Fujitsu-Siemens. Vlevo lehký nádech do fialova, na úrovni vodopádu zřetelný fialovější flek.
-
Stejne tak se mi to zda take u me - HP L2045w
-
zobrazovadlo HP L2245w (TN)
-> nastaveni:
- "Custom Color..." profil + R194 G202 B180
- Contrast 80 (defaultni hodnota) - pokud se da vice, tak dojde k posunu barev
- Brightness 100
- zadny ICC profil
trochu nadech do fialova je videt jen tech dvou "keriku", ktere jsou uplne nalevo zhruba uprostred obrazku + misty listy toho stromu hned nad nimy
[edit] zkusil jsem to i v praci na HP 1755 a zde zadnou fialovou nevidim (ani naznak)
-
ViewSonic VX800-3 (MVA)
trochu do fialova je akorát flek v cca polovině obrazu vlevo, jinak se mi to jeví v pořádku.
-
displej Asusu A8H - 14" TN
vypadá to ok, tu fialovou bych si tam musel vymýšlet.
-
CRT fujitsu siemens c900, 19'', jas i kontrast na default.
zkoumal jsem to podrobne, ale nikde na fotce, zvlaste jsem se zameril na levou cast, nevidim fialovy nadech. voda ma nadech do sediva, imho na mem monitoru.
imho maji stale kvalitni nebo profi crt lepsi barvy nez lcdcka, pokud to neni opravdu top kvalita a trida lcd.
-
W241D (Samsung 24" s-pva) - Nastavení mám podle oka a pár referenčních fotek a obrazců. Na uvedené fotce při běžném pohledu žádnou fialovou nevidím, pokud fialovou hledám, tak vlevo od vodopádu je pár fleků takový neurčitý barvy, která má ale blíž spíš k hnědý než fialový.
-
Ako som Ti uz po ICQ hovoril - jemny nadych do fialova tam je, ale iba ak clovek skuma pixle kvapatkom v PS...
Ak sa na to pozriem ako na fotku ako celok, je WB v zasade uplne v poriadku bez fialovej tzn. ziadnu kriciacu ci inak sa vymykajucu/zvyraznenu fialovu tam nevidim.
Iba tiene s nadychom do modra... Co spolu s hnedym pozadim (hlina, kmene stromov) dava vo vysledku ked to zmeria clovek kvapatkom, tu sivu s jemnym nadychom fialovej...
Zobrazovadlo mam SUN GDM 5510 (Sony Trinitron CRT).
-
Viz PiT, není tam dohromady nic (Samsung XL20). Jinak fleků tam pár vidím (ale ne fialových, při troše fantazie má jeden lehoučký nádech) a imho to jsou zaschlé kapky na objektivu/filtru.
To spíš tedy zkus nějakou s těmi "fialovými" mraky ...
-
Ty stromy tam v levo mi jdou taky trochu do fialova. Mam 22 palcový CRT DEll, ale já zrovna mám modrou vytaženou trochu víc nahoru schválně. Na druhy monitoru což je taky CRT - IBM P200 je to míň, místo do fialova víc do hněda, ale trochu to tam furt je, asi je to už na fotce, neni to zkreslení LCD.
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
... asi je to už na fotce, neni to zkreslení LCD.
Dovolim si nesuhlasit, pretoze k rovnakemu poznatku ako teraz prezentuje no-x som dospel velmi davno pri pouzivani priatelkynho Neovo F-419 (TN) pri hre Syberia 2 (alebo Syberia?) ked som bol v nejakom divadle ci krcme ci kde, sceneria bola situovana do cervena, bolo v zabere dost vela hmly/dymu a prave ten som u priatelky videl s jasne fialovym nadychom, kdezto na obycajnom CRT bol takmer sivy...
-
Já souhlasím že spousta LCD tahne barvy do studena, ano, ale u týhle konkrétní fotky si myslím, že to tam už je. Ale ruku na sdrce, komu jde o kvalitu obrazu, ten nemá TN.... ale občas to jde do studena i u jinejch technologií než TN... a o to tu běží.
-
Jde mi konkrétně o fialovou, ne o nic jiného. Ta se totiž především na mnoha LCD objevuje i tam, kde by se vůbec objevovat neměla (tzn. kde modrý a červený kanál nepřevládají nad zeleným).
jan555: Ano, na objektivu bylo pár kapek deště, protože pršelo, ale nejde mi o samotné fleky, ale jejich barvu - větší detaily lae neznám, fotka není moje. Ale myslím,ž e zrovna tahle fotka je optimální ukázkou, protože někteří tam fialovou jasně vidí, jiní ani v náznaku...
S mraky by to bylo horší, to bych ti diskuse musel hledat. Mně se to stalo jednou u téhle a zobrazovadlo toho člověka byl nějaký MAC, ale typ už nevím...
-
Tohle by bylo jednodušší, tam skutečně není nic ani v tom náznaku ...
-
acer 1951 TN
kedze som vedel ze mam hladat fialovu, tak som nadych do fialova na skalach vedla vodopadu nasiel. ci by som si to vsimol normalne to si nejsom isty.
na oblohe po fialovej ani stopa, ale prijde mi ze mi oblaky nepatrne ubiehaju do nejakej ruzovej
-
Teď na obě koukám přes 15" LCD LG L1510S a u obou tam určitý nádech fialové vidět je.
-
Samsung SyncMaster 713BM - fialove tam nic nevidim.
Minule pri skusani opraveneho 17" LCD Benq som si vsimol na sivej stupnici nechutny zeleny odtien, na tomto Samsungu tam nic take nie je.
-
Dell 2001FP (S-IPS), žádná kalibrace, žádný extra barevný profil
Tam vlevo mi to přijde jako šedý, možná lehce jdoucí k fialové ale je to pro mě docela těžký soudit, protože kdyby někdo neřekl, že tam vidí fialovou, tak bych si asi nevšiml. Přesto se mi to zdá spíš šedý.
EDIT: Teď jsem to projel kapátkem v GIMPu a žádnou fialovou nenašel, takže placebo jak vyšitý :D
-
HP Compaq 6710b s panelem od LG (LP154WX4-TLA1, zřejmě TN). První fotka ok a u té druhé mi to teda do fialova přijde docela dost. Pro vyloučení placeba jsem si to projel kapátkem a potvrdilo se.
-
čoveče já uprostřed vlevo nic fialového nevidim....
http://www.atreid.cz/img/06145.jpg
EIZO FlexScan L887
-
LCD Samsung SyncMaster 203B - ziadna fialova
CRT ADI ProVista E44 - pri jase a kontraste naplno tam nieco do fialova je
-
HP LP2065 (S-IPS) kalibrovan sondou EYE ONE DISPLAY 2 .
tam jak ma sipku Atreides mam ty stromy sede.
akorat nechapu ze Atreides na EIZO FlexScan L887 ma na te fotce kde je ta sipka cerno a ja tam mam jeste vykreslene stromy (na te original od No-x).
-
-
1 Příloh-a(y)
15" display notebooku fialova az hruza
na CRT Nokia 920c pripojenym k tomu notebooku je to uplne v pohode, zadna fialova
EDIT: i blbym mobilem je videt rozdil :o