-
MVA, IPS - oplatia sa vobec?
Oplati sa investovat do MVA, alebo IPS LCD monitoru?
Chcem 24" LCD ale co pozeram, tak vsetky ne-TN panely maju oproti TN dost vysoke input lagy, tak neviem ci sa oplati zaplatit dvoj/troj-nasobnu cenu. Pozorovacie uhly ma moc netrapia, aj tak nie som od monitoru daleko. Skor pri tych lepsich mi ide o farby. Ale vyvazia samotne farby input lagy, vyssiu odozvu a vysoku cenu?
Monitor potrebujem pre klasicke pouzivanie, ale dost mi zalezi na farbach kvoli filmom a obcasnej praci s photoshopom.
Zatial som s LCD prisiel do dlhsieho kontaktu len v kancli s nejakou starou 15" takze tazko mozem posudit rozdiely.
-
Re: MVA, IPS - oplatia sa vobec?
Tezko ti nekdo rekne "tohle kup". Input lag te palit nebude pokud nehrajes...to je tak vsechno, co ti muzu rict. :)
Hlavne si projdi kvalitni recenze a podle svych priorit se rozhodni. A monitor si nech ve finale predvest v obchode! LCD se pres net nekupuje. ;)
-
Dneska si muzes vybrat LCD bud rychlej, nebo s kvalitnima barvama... Rozhodnout se musis jenom podle toho co vic potrebujes a podle stavu penezenky. Zadna stredni cesta zatim neni.
Nezapomen ale, ze u 24" uz bude dost videt i ten pozorovaci uhel. U monitoru nad 20" bych uz nad TN ani nepremyslel.
-
- input lag - pokud hrajes fps pres net na nejake vyssi urovni, tak input lag muze delat problem ... ja osobne na nej moc citlivy nejsem a nijak extra ho pri hrani nepozoruju .... to bych musel mit primou moznost srovnani s crt
- barvy - pokud neupravujes fotky, ktere se nasledne tisknou, tak staci TN
- uhly - to je ten duvod, proc jsem sel do pva ... tn-ka maji pri pohledu zespod drsnou degradaci barev a protoze ho pouzivam castecne i na sledovani filmu z postele a skoro zadne lcd tak moc dolu nenaklonis, aby ses na nej dival kolmo, vyhralo pva ...
Osobne bych dneska, pokud nepotrebujes upravovat fotky, sel do TN panelu a koupil na filmy lcd/plazmu ... pred rokem to jeste neslo, pze jedina slusna a cenove rozumna 24-ka bylo prave moje hp lp2465 ... ale dneska bych volil jinak ... holt vyvoj nezastavis
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
2. barvy - pokud neupravujes fotky, ktere se nasledne tisknou, tak staci TN
Tady bych si dovolil nesouhlasit, rozdíl v barvách je docela znatelnej. Obzvlášť pokud člověk kouká na filmy, kde je hodně scén ve tmě, tam je rozdíl asi největší (pokud je teda ten film v dostatečný kvalitě).
-
Jak už tu véceméně bylo
TN si kup, pokud pouze hraješ hry, díváš se na filmy (a můžeš se k tomu uvelebit tak, abys nebyl moc v podhledu), net+office a pokud jsi tak jako tak barvoslepej (což není žádná urážka, zhruba 1/4 lidí má dost špatný vnímání barev). TNko ti poskytne nízkou odezvu, nejnižší inputlag, nízkou cenu, monstrózní papírový hodnoty kontrastu (20000:1 :eek:). V podstatě naprosté většina populace TN monitory stačí, i když ubercoolgeekové a samozvaní pseudografici rádi všem vysvětlují, že TN je kentus a že si ho nemá kupovat nikdo nikdy.
TNko zároveň nemá smysl, pokud si chceš jakkoliv přičichnout ke grafice (a skutečně to nemusí být jen tady tolikrát skloňovaná úprava fotek) a pokud si můžeš "lepší" dovolit a nebude tě to nijak (hlavně finančně) pálit.
Z toho, co jsi zatím napsal myslím, že ti bude stačit TNko, protože lidé, kterým nestačí, to obvykle vědí dopředu.
Jednoduše řečeno, když se můžeš zeptat takto:
Citace:
Oplati sa investovat do MVA, alebo IPS LCD monitoru?
Tak je odpověď vždycky ne, nevyplatí. Pokud by se ti to vyplatilo, neptal by ses takto.
-
TN, VA, IPS - to jsou typy panelů, nikoliv konkrétních monitorů. A i když se jejich obecné vlastnosti a předpoklady liší, srovnávat technologie a nesrovnávat monitory je minimálně dost riskantní přístup. Pro příklady:
- input-lag nemá s typem panelu moc co do činění, jde o elektroniku
- to jedno slovo "barvy" se skládá z tolika kritérií, že není možné to zobecňovat. Například to, že nějaký panel zobrazí 8-bitové barvy nutně neznamená, že reprodukuje konkrétní barvy přesněji než jiný, s 6-bitovými (a ono ne že by neexistovaly VA panely s 6-bitovou elektronikou)
- v otázce úhlů je to rozlišování nejlépe aplikovatelné, ale znovu - různé TN (nebo VA, nebo IPS) panely se chovají při pohledu z úhlu různě (a rozptyl mezi extrémy je zvlášť u TN obrovský)
Jinak souhlas s bukvou - sedni si k vybranému TNku a pokud nebudeš pociťovat problémy, tak si ho prostě kup. Až na nějaké limity konkrétního monitoru pocítíš, koupíš si lepší.
-
Tak na koniec asi pojdem do TNka BenQ G2400W za 8300. Ked mi nebude stacit, tak si neskor kupim Dell 2408WFP A01, alebo HP LP2465, alebo HP LP2475w a budem mat masochystickych 48"/2.
V kazdom pripade dakujem za rady.
-
Citace:
Původně odeslal
SonnY
Ked mi nebude stacit, tak si neskor kupim ... a budem mat masochystickych 48"/2
Nebudeš :) (keď si v škole mal geometriu tak zistíš prečo :) )
-
Pokud si koupi vsechny vyse uvedne (tedy 4 panely) tak se na tu uhlopricku dostane :)
-
Preco? staci ked si dam jeden monitor na radiator co mam vedla a mam 48" :D
-
Citace:
Původně odeslal
SonnY
Preco? staci ked si dam jeden monitor na radiator co mam vedla a mam 48" :D
ale nie zobrazovacej plochy ;), o co asi v tomto ide
-
Citace:
Původně odeslal
Malakh
ale nie zobrazovacej plochy ;), o co asi v tomto ide
Mno nevím, ale palec je délková jednotka, co to má co dočinění s plochou??? :-p Každopádně slovíčko "machistický" tam sedí:D
-
Ksefty mi celkom idu, tak na koniec asi pojdem do kvalitnejsieho monitoru.
Zvazujem Dell 2408WFP a HP LP2465.
Dell kupim na ebay za 17k, hp v alze bez dph za 16500.
Ak a01 pri delle naozaj odstrani velky input lag a niektore dalsie problemy, tak myslim ze je to najlepsi sucasny 24" za dobru cenu.
U hp mam zase trochu obavy z input lagu a predsalen to uz nie je nejaka novinka.
Skoda len ze sa este nedaju zohnat "normalne" 30". Jediny ktory za to stoji je dell 3008wfp, ale ten je s cenou niekde vo hviezdach. A HP LP3065 je vraj dost odflaknuty model. Takze mi neostava nic ine len 24".
---
Tak z hardforum.com som sa dozvedel ze input lag neopravi ani nova revizia, teda dell odpada. Asi pojdem do overeneho hp-cka.
-
Citace:
Původně odeslal
SonnY
hp v alze bez dph za 16500.
tys neco pil, jaxi to psal? hp-cko stoji v Alfe 12800 s dani ... navic v alze vidim 12.5 bez ... to mas nejakou dealerskou slevu, asi ;-) ... nechtel bych :-) ... jinak ten hp muzu jen doporucit ... sem tam se mi sice zda, ze pri tmavych scenach trosku maze, ale input lag osobne nepozoruju a jinak jsem s nim nadmiru spokojen ... pokud ti staci jako vstupy dva dvi bez hdcp,tak do nej jdi ;-)
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
tys neco pil, jaxi to psal? hp-cko stoji v Alfe 12800 s dani ... navic v alze vidim 12.5 bez ... to mas nejakou dealerskou slevu, asi ;-) ... nechtel bych :-) ... jinak ten hp muzu jen doporucit ... sem tam se mi sice zda, ze pri tmavych scenach trosku maze, ale input lag osobne nepozoruju a jinak jsem s nim nadmiru spokojen ... pokud ti staci jako vstupy dva dvi bez hdcp,tak do nej jdi ;-)
tipuju, že tady jde o slovenský koruny...
jinak toho HP se neboj, dlouhou dobu (rok) jsem váhal, jestli ho mám koupit, nebo ne, protože jsem se bál moc velké plochy, input lagu, nerovnoměrného podsvícení, nakonec jsem ho vzal a určitě nelituju, je to fakt moc povedený kousek. Input lag tam je a po přechodu z TN panelu s rychlou myší je to fakt šok, ale rychle si na to člověk zvykne a za 10 minut to už nevnímá.
48" nebudeš se 2 monitory mít, abys měl 48", musel bys vyskládat 4 panely do čtverce. Zkus si to klidně nakreslit, je to fakt dost rozdíl ;)
-
Ta cena bola samozrejme v SKK, teda 16200/0.127 = 12800czk bez dph.
Ta uhlopriecka nebola myslena doslovne. Az taky blby z geometrie nie som :)
Inak samozrejme ako kazdy som surfoval a hladal rozne modely. Celkom dobre mi vychadza este benq 241W ale u nas zozeniem len WZ verziu za 22k s dph. U vas maju aj 241W a cenovo je na tom uplne rovnako ako hpcko a skor dam prednost jemu.
Zvazoval som aj HP LP3065, ale co som cital tak skor negativne reakcie a z diskusiach o 30" vysla ako jedina dostupna moznost dell 3008wfp, ktory netrpi nedhumi svojho mensieho 24" brata. Ale 40k uz je naozaj vela.
Potom je tu 26" s-ips LG ale o nom zatila nikde nic nie je, len jedna reakcia na HROZNE podsvietenie, ale zrejem sa jednalo o vadny kus.
Takze mi ostava 24" a tu sa javi HP ako istota. Monitor typujem ze nebudem menit aspon 3-5 rokov takze by sa oplatilo don viac investovat, ale nie je moc do coho(mam na mysli nejake lepsie modely len o trochu drahsie).
Tesne pred kupou si este pozriem ci su nejake recenzie/spravy o tom 26" LG, inak idem do 24" HP.
-
Na koniec idem do HP LP3065.
Otazka>
Je tu niekto, kto vie zohnat NOVY HP LP3065 pod 26 000 skk, pripadne Dell 3008WFP do 30 000 skk? Mam na mysli zahranicie(u nas asi tazko).
-
A co takovy 27" Dell 2709W, ktery je jen o cca 700Kc drazsi nez 2408WFP?
To 30" HP je dost silene absenci OSD menu (jestli je to teda ten model co mam na mysli).
-
Jestli tohle není chyba (a monitor nemá nějakou naprosto zásadní vadu) http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=57274 ... pak všechna čest LG.
Edit: Ale asi to chyba je.
-
bukva: chyba? neviem co mas na mysli ale o tomto monitore je v sekcii o monitoroch aj vlakno.
Inak tiez som zvazoval 26"/27" ale odradila ma vlekost pixelov a vlastne aj to ze mi to na ploche nic neprida.
Len tak pre ilustraciu, tu je rozdiel medzi 24" a 30" monitorom(kazdy urcite vie od koho je ten screenshot, ale iny som nenasiel).
http://img33.picoodle.com/img/img33/...pm_b7d3ed3.png
-
Jen pro info, doporucuju pri podobnych resenich typu TN/neco jinyho to resit pohledovym srovnanim. Znamy nechtel verit, dokud to nevidel na vlastni oci a rozdil byl natolik razantni, ze TN zavrhnul jako nepouzitelnou technologii.
Do kancelare je to asi sumak, ale domu uz bych velice zvazoval (sam TNko nemam). Kdo byl na LANce a videl Martyho TNko a jeho barvicky z byt minimalniho uhlu muze potvrdit.
Jak bylo receno, je treba zkouknout konkretni monak. Navic TN monaky jsou casto kvuli cene osizeny i jinde a jinak (vstupy, elektronika, moznosti nastaveni ....).
-
Citace:
Původně odeslal
SonnY
bukva: chyba? neviem co mas na mysli ale o tomto monitore je v sekcii o monitoroch aj vlakno.
Chyba v tom, že do popisku W2600HP-BF dali text od W2600HP-PF, protože jinak by nemělo moc smysl prodávat parametricky stejný monitor za
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53700 - 16500kč (imho správný popisek a správná cena)
a
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=57274 - 12300kč (imho špatný popisek a správná cena, ale na ze S-IPS)