Reklamace MB u AlfaComputer
Před nedávnem jsem reklamoval základní desku Gigabyte MA-55plusS3G/2.1 u této společnosti. Důvodem reklamace byl/je spálený kondenzátor VIZ foto. Deska jela více jak 1 rok bez sebemenších problémů, a je jinak pravděpodobně zcela funkční i dnes. Na tuto závadu přišel náhodou při pravidelné udržbě PC, což jsem si ihned nafotil, pač jsem opravdu ještě nic takového ve své praxi neviděl.Do doby zjištění této závady jsem žádnou anomálii provozu PC nezaznamenal. Odpověď mě ale zaskočila. Reklamaci zamítlo servisní středisko s odůvodněním špatného zapojení USB/IEEE1394 interních výstupů. Jelikož na fotce jde vidět, jak jsou zapojeny kablíky IEEE1394 do skříně, lze tuto fotku považovat za důkaz správného zapojení ( protože je správně zapojen ). Avšak tento výstup jsem NIKDY nepoužil, proto ani nevím, zda-li je/byl funkční. Dalším výstupem jsou USB 2.0 výstupy. Vzhledem k tomu, že ty jsem využíval téměř neustále různými zařízeními, a do doby zjištění závady byly 100% funkční ( ještě si to ale zpětně ověřím ).
Rád bych se zeptal někoho školenějšího, jestli když je takto, dle slov technika, elektricky poškozen kondenzátor, má toto vliv na funkci USB/IEEE1394 výstupů. Protože není přece možná správná funkce USB výstupů při nesprávném zapojení, ne ?? A naopak, pakliže bych nesprávně zapojil USB výstup, pak by tedy mohl kondík shořet, ale zároveň by onen USB výstup neměl fungovat přece?? Jsem toho názoru, že prokážu-li, že USB výstupy jsou OK a problém byl IEEE1394 který je zapojen správně, je pravda na mé straně. Ta je tedy na mé straně rozhodně, jen bych rád toto dokázal i prodejci/dodavateli.
Díky za postřehy/rady.
http://img57.imageshack.us/img57/103...wireru7.th.jpg
Re: Reklamace MB u AlfaComputer
V dobach kdy bylo USB na kazdym MB jinak a na kazdym case taky se ti mohlo stat, ze to zapojis blbe a pak v zavislosti na zpusobu zapojeni to bud jen nefungovalo nebo ti to odpalilo pripojeny zarizeni (trebas flasku ktery si na datovy nohy prived 5V a nekdo tam usetril na ochrane). V zadnym pripade to ale neznici nic na MB, protoze USB ma ze specifikace omezeno maximalni proud (smesny) => neni jak pomoci nej MB znicit/poskodit, pokud ovsem nejde o konstrukcni vadu toho MB.
Jak je to u IEEE1394 nevim, ale pocitam ze se to bude chovat podobne.
Spis bych to videl na tu soucastku vlevo vedle spaleniste, vypada to jako nakej stabik, je mozny ze tam pustil vic stavy nez je zdravo.
No já jsem stejného názoru, žádné zařízení mi na USB ani neshořelo ani nebyl problém s funkcí ( fotoaparáty, flashky, PDA, telefony, myš - ta tam byla celou dobu, heerní zařízení ) prostě bylo toho hodně a s ničím nebyl problém. Navíc jsem poskládal již mnoho PC a vždy se řídím dle manuálu právě z důvodu, který si zmínil. Proto jsem svou nevinnou přesvědčen.
Ohledně Gigabytů a špatně zapojených USB / IEEE1394 konektorů proběhla před několika lety aféra (myslím, že na CD-R serveru) a výsledky byly přesně tyto (jednalo se o připojení IEEE na vývod USB nebo obráceně). Zkusil bych oponovat nezapojením daného konektoru, ale asi to nepůjde, právě kvůli té aféře.
kdyby to slo "natvrdo" k soudu (coz nepredpokladam), tak dukazni bremeno nese Gigabyte, ze - oni musi prokazat, ze sis to poskodil sam
edit: nebo by to slo k soudnimu znalci, ktery by musel celou vec posoudit
Citace:
Původně odeslal
peta303
Zkusil bych oponovat nezapojením daného konektoru, ale asi to nepůjde, právě kvůli té aféře.
No smutné na tom je, že z té fotky jde poznat, že je IEEE zapojen správně. Jestli ale tento zapojený IEEE1394 je funkční nemůžu ani ověřit, pač ani nemám zařízení, které bych na to připojil. Deska jinak jede OK, chystám se ji v týdnu osadit a odzkoušet na funkci USB výstupy. Protože nemám žádný pádný důkaz zapojených USB, ale vzhledem k tomu že jsem ani nezpozoroval, že by před zjištěním závady nejely, budou OK.
Razím názor, že pakliže USB výstupy budou OK a normálně pojedou, nemohly tyto způsobit elektrické poškození kondenzátoru a tudíš musely být zapojeny správně. Zapojení nepoužívaného IEEE můžu takto doložit a tak dle mého názoru bych vyvrátil jejich důvod zamítnutí reklamace.