-
DC step up
Potrebuji z 12V baterie (cili napeti 10V-15V) udelat 19V na vystupu. Pouzil jsem k tomu TS34063, ale neni to schopne dat vic nez nejakych 150mA na vystupu. Potrebuji tam ale dostat 1-2A. Upravil jsem schema podle datasheetu a vyzkousel par kombinaci Rx a T1, ale nedari se mi to spolehlive rozjet. Kdyz jsem tam dal obycejny tranzistor, tak mi prislo ze je stale otevreny, protoze se zacal okamzite silne zahrivat a na vystupu byla skoro nula. Ted jsem tam zkusil dat TIP132 a snizit odpor asi na 300 ohmu a bez zateze to meni jak ma, ale v zatezi kdy po tom chci 600mA proud, tak napeti klesne na 6V a ze vstupu si to bere opet 12V 3A. Poradte jakou kombinaci tranzistoru a toho odporu mam pouzit abych se dostal k nejakemu vysledku. (pripadne jiny menic?)
Datasheet:
http://www.taiwansemi.com/db/picture...S34063_A07.pdf
Schema zapojeni:
http://img137.imageshack.us/img137/5...amedcdcyc4.jpg
-
Re: DC step up
Menic je na tuhle aplikaci ok.
TIP132 asi bude vhodny tranzistor (aspon podle mych vedomosti).
Odpor R podle mne neni nutny, slouzi jenom pro rychlejsi odbuzeni a konkretne TIP132 uz ma tento vestaveny, takze ho vyhod, jinak to mas schematicky spravne.
Tvoje zasadni chyba spociva v tom ze si neprepocital odpor Rsc , ktery slouzi jako proudove omezeni: Co sem tak zbezne spocital tak s hodnotou 0,22 by to melo davat cca 300 mA, coz odpovida tvym 150 mA na vystupu a zbytek se asi pali na tvem odporu R o hodnote 300 ohm.
Musis vsechny zucastnene soucastky prepocitat podle datasheetu strana 7 "Design formula table".
Je potreba si uvedomit, ze veskery proud odebirany z menice prochazi timto odporem v tvem pripade tedy 2A a odpor Rsc mi vysel tedy cca 0,035 ohm.
-
zkusim prepocitat... kdyz si s necim nebudu vedet rady, tak napisi. Zatim dik
-
tak abych rekl pravdu dnes jsem to vytahl ze supliku a trosku jsem se v tom rypal. Prepocital jsem ten odpor a vyslo mi 0,0neco, tak jsem tam dal kouse odporoveho dratu a na vystupu mam nejakych 19,8-20,1 az skoro do 3A. Problem je ale v tom ze spotreba samotneho menice (na prazdno bez zateze) je skoro 40W a pokud dam 50W zatez zak cca 90W.
Civku tam mam 1000uH 1A (hodne se hreje, ale to se da cekat vzhledem k 10 peak, nicmene hreje se i na prazdno)
pokud vezmu dle datasheetu tak tam mam
t on = V out + Vf (dioda) - V in (min) = 20V-0,6V-10V = 9,4V
pokud je Vcc napeti na kolektoru na 1. pinu tak bude promene od 10V po 17V
t off = Vcc - Vsat(ubytek na tranzistoru) (min) = 10 - 0,4 = 9,6, nebo taky 17-0,4-16,6
Ipeak = 2*Ioutmax * ((t on / t off)+1) = 2x2,5A * ((9,4/9,6)+1) = 10A
RSC = 0,3/10 = 0,03ohm... mam tam kousek odporoveho dratu zhruba teto hodnoty
co je t on max? - dal jsem tam t on
Lmin = ((Vin-Vsat)/Ipeak)*t on max = ((10-0,4)/10)*9,4 = 9 H ??
takze potrebuju civku s impedanci 9H??
kde mam chybu?
-
prosel jsem si vzorove vypocty a zjistil ze civku potrebuji okol 9uH... oni tam zmenili vyznam t on a t off... uzasne
zkousel jsem menit i frekvenci ale stale zadny zdarny vysledek... zkusim pristi tyden napojit na osciloskop a sledovat co to dela.
-
tak sice uz pisu s krizkem po funuse, ale prece... otestoval jsem a funguje to. Nicmene problem je v mizerne ucinosti. Dostal jsem se nekam k 60% a zbytek sel do tepla. Zkousel jsem i na rychlo si udelat step-down menic a musim rict ze tam byla ucinnost mnohem lepsi... okolo 80%. Takze step-up menic mohu doporucit pouze pro male proudy.
-
Ono je to celkem logicky, protoze ty jednoduse menis proud za napeti => spotreba.