-
CRT IBM G96
ked som uvidel aký obraz má tento monitor vedel som že som stratený :)
Parametre:
19 palcov
max 1600x1200
oficiálne 85 Herzov, zvládne ale aj 100.
V túto chvílu mám pred sebou Belineu 19 palcov 1280x1024 s max 75hz cez DVI-D. napriek tomu že je to LCD musím povedať že ťahá oči, pričom kvalita obrazu je síce slušná, ale s tým CRT ktorý som si vyhliadol je neporovnatelne horšia...
Učel používania monitoru v mojom prípade je:
- sledovanie televízie, DVD, a iných videí
- práca s fotografickým software
- hry
zdravotné hladisko... mám LCD a za tú dobu mi určite nejaká tá dioptria určite pribudla. zrak sa mi zhoršil aj tak - asi dedičnosťou a rozhodne nie monitorom.
spotreba - beriem v úvahu že bude vyššia.
Kvalita - v noci mi LCD ťahá oči a cez deň do neho nevidím, pretože izba je situovaná na juh... CRT ako zdroj silnejšieho svetla a kontrastu mi v tomto asi bude vyhovovať viac, a tiež jasná biela a jasná čierna.
Chcel by som vedieť váš názor na to ktorý monitor by na daný účel bol lepší. ja osobne som už rozhodnutý, ničmenej ma zaujíma širší názor...
len pre informáciu vysvetlenia typu "lcd je novšia technologia" rozhodne neberiem. zaujímajú ma kvalitatívne pre a proti týchto monitorov :)
-
Re: CRT IBM G96
Tak tezke o tomhle diskutovat. Monitory si videl vedle sebe a subjektivne ti vic vyhovuje CRT. Kazdy vnima jinak a kazdemu neco vyhovuje neco jineho. Tobe se libi CRT a tim to imho dost dobre konci.
-
subjektívne sa mi páči kvalita obrazu, ale nepáčia napríklad rozmery, a reálna škodlivosť radiácie z CRT :) ...
-
CRT jednoznačně, nevěř tomu že LCD oči nekazí, kazí, díváš se prakticky do zářivky. Takhle kvalitní CRT co máš teď kazí oči mnohem míň jak všechny LCD. Z LCD jsem v noci dostal zánět spojivek, to se mi s CRT nikdy nestalo, taky jsem už u něj zpátky. (z 24 palcovýho HP LCD zpět na 22 palcovym CRT DELL).
Jinak lepší obraz, nulová odezva, úhly, vše. Neni tu co řešit.
-
Na radiaci z CRT taktez moc neverim. (Jsem zastancem CRT (dell 21")).
Co me ale stve je konvergence a moire - preci jenom to nelze uplne presne dostelovat. Jinak co se tyce ostatnich vlastnosti tak holt musime doufat, ze se podari vychytat zivotnost OLED displeju. LCD me zatim nepresvedcilo.
-
Ano, CRT monitory (hlavne velke) nemusia mat uplne idealnu geometriu ani konvergenciu. Ale ked porovnas ten obraz, hlavne v noci. Cierna je cierna (ak nie je, tak to treba nastavit tak, aby bola), jas mozes nastavit tak, aby ti biela nevypalovala oci (co je na LCD casto problem aj pri jase nastavenom na nulu).
Na kecy o skodlivosti CRT zabudni. Ako hlavnu vyhodu LCD vidim prave to, ze je povrch matny (preto nechapem tie notebooky s lesklym LCD, co su teraz "in") - velmi malo odraza bocne svetlo. Tam bude CRT horsie. Riesenie je jednoduche - napr. stiahnut rolety.
-
matný povrch lcd ešte viac zhoršuje kvalitu farebnosti. to lesklé tým až tak velmi netrpia, ale hladat vhodný uhol pohladu je fakt tazke (mam taký notas :D )
crtcko som mal dlhe roky a bol som s nim velmi spokojny, dostal som LCDcko od brata na pivote - a tiez som bol dlhodobo spokojny... az kym som neuvidel jeden krasny wallpaper v rozliseni 1600x1200 v plnych farbach, bez akychkolvek zrnitosti, ciste, jasne a hladko... znova na crtcku.