Instalace XP na zformatovany disk
Ahoj, resim divny problem.
Mam dva starsi PC a chtel jsem si nainstalovat XPcka.
V jednom mam 20GB disk, na kterem mam Visty ultimaty a ty fungujou v pohode.
Pak mam dva disky, jeden 160GB a druhy 4GB.
Kdyz zapojim jeden z tech disku k te 20GB, tak to napise, ze system disk failure a Visty se nepusti. Bez pripojeneho disku se ale pusti.
Kdyz zapojim samostatne disk 160, nebo 4 GB s tim, ze nainstaluju XPcka, tak mi to z CDromky nebootuje (mam to v biosu nastaveny, aby bootovalo) a napise to, ze chybi bootmgr.
Takze se ptam, co s tim????
Vim, ze byste mi poradili /fixmbr a /fixboot, ale to nejde, aniz by se pustila instalacke Winů z CDcka.
Poradte pls. Dik
Re: Instalace XP na zformatovany disk
Jestli máš v BIOSu nastavenou prioritu CD, IDE-0 atd., tak tam dej, aby bylo prostě jen primary boot device CD/DVD a zbytek dej NONE, mě to taky kdysi takhle kravilo, nevím proč, ale přesto, že byla v prioritě první CD/DVD, začlo to štrachat na disk... Plus jak píše peta303, zkontroluj nastavení jumperů...
Tak sem si hral s jumperem a 160 hdd mam jako prim. master a DVD romku jako secondary master.
Ale stejne nic.
Jeden pocitac se zastavi na te prvni cerne obrazovce s vypisem a nic nenapise ani nedela
a druhej pocitac na ty samy obrazovce napise ze bootmgr chybi a zmacknete ctrl+alt+del.
Tak ja nevim.
Nastav Cable select u obou disků a koukni se, jak jsou zapojeny na kšandě. Pak je zapoj tak, abys měl master disk na konci kabelu a slave na prostředním konektoru. Už mnohokrát se mi stalo, že si dva disky nerozuměly a toto pomohlo. Předpokládá to ovšem 80-ti žilový kabel.
Tak good, na jednom PC se mi to konecne povedlo a jde to.
Ale u druheho je porad problem.
PC se zastavi na prvni cerne obrazovce s vypisem RAMek,cpu atd....
Nenapise zadny Error, vubec nic.
At prohazju jumpery jak chci, nenapise nic a nedela nic.
Kde by mohl byt problem??
Pokud je to opravdu starý PC, tak hledej v BIOSu detekci IDE zařízení a pokud si vzpomínám, tak přes ENTER se spustí detekce a jakmile se něco detekuje, tak se ti nabídne volba režimu. A tam je třeba zadat číslo, které je u LBA (tuším že je to nejčastěji 2). A až po této detekci se ti objeví disky na první záložce v BIOSu. Jestli je to tento případ nevím, ale zkontroluj to.
Citace:
Původně odeslal
leo
Pokud je to opravdu starý PC, tak hledej v BIOSu detekci IDE zařízení a pokud si vzpomínám, tak přes ENTER se spustí detekce a jakmile se něco detekuje, tak se ti nabídne volba režimu. A tam je třeba zadat číslo, které je u LBA (tuším že je to nejčastěji 2). A až po této detekci se ti objeví disky na první záložce v BIOSu. Jestli je to tento případ nevím, ale zkontroluj to.
No takhle, starsi PC jsem myslel to, ze jsem pred ctvrt rokem koupil novy "zelezo"
a tim padem je tohle ted "starsi".
Jedna se o Athlona 3000, 2GB RAm, GeForce 7900GT 256mb a zakladka asus m8n mam pocit.
pred ctvrt rokem jel ten PC v pohode a ted s nim mam tenhle problem.
Ohledne detekovani IDE, on ten pocitac vidi jako primary master ten HDD a secundary master DVD romku, ale jak rikam, z asekne se na te cerne obrazovce a konec.
Nebootuje, nic nepise, proste stoji.
neotočil jsi kabel? (i když neklíčovaný jsem už 10 let neviděl...
No jo, to my pamětníci máme u pojmu "starší počítač" jiné asociace. :-) Myslel jsem něco kolem roku výroby 1998-2000. Zkus vyměnit IDE kabel za nový.
Takže ještě jednou:
- zkontrolovat kabel (případně vyměnit)
- správně zapojit a naswitchovat mechaniky a disky
- na některých deskách (zejména starší desky a desky s VIA chipsety s obsaženým druhým IDE kanálem) jsou problémy se sekundárem pokud SATA řadič běží v legacy módu (tzn. emuluje IDE)
- není blbě zapojená disketovka?
+ není problém ještě něke jinde? Co za chybu hlásí POST? Nebo pokud nedhlásí nic, kde se to kousne? Co to nechat chvíli běžet, aby to cokoli zahlásilo...