2 Příloh-a(y)
Canon CanoScan 4400F a skenování obecně - zkušenosti a rady
Musím se trošku pochlubit a poprosit o názor zkušených očí kolegů grafikozpracovatelů.
Takže - vzhledem k tomu, že mi starý krumpl HP2200c fakt nestačil, chtěl jsem pořídit něco, na čem se bude dát skenovat aspoň barevně. Když už jsem vybíral, chtěl jsem skenovat i film a nechtěl jsem do toho cpát moc peněz. Vyhrál tedy Canon CanoScan 4400F, za necelé dva tisíce ze Softcomu.
A splnil očekávání? Vesměs ano. První testík jsem udělal ve srovnání se skeny z labu.
LAB:
http://photo.myslenka.net/test-scan/FOTO1-lab.jpg
CanoScan 4400F:
http://photo.myslenka.net/test-scan/FOTO1-can.jpg
Výřezy jsou 1:1, z labu bez mých úprav, z Canonu urpaveny barvy a zmenšeno z 9600DPI (14000x8000px políčko, tj. cca 110MP ;D)
Osobně mi přijde, že detailů je na obou stejně, když jsem doostřoval výstup z Canonu, tak to vypadalo prakticky stejně. Zajímalo by mě, jakým PP prošla fotka z labu, že tam je takové zrno. I v barvách mi přijde rozdíl, nicméně skenoval jsem zatím jen do JPG a nezkoušel 48bit barvu.
Musel jsem si dost pohrát s barvami, ty byly dost ujeté. Budu ještě testovat čb negativ a diák.
Jaké máte vy zkušenosti se skenováním? Čím skenujete fotky? Jak a v čem upravujete? Podělte se :-)
Re: Canon CanoScan 4400F a skenování obecně - zkušenosti a rady
Co takhle papírovou fotku místo skenování prostě vyfotit?
Zvlášť pokud nemám skener nebo s ním neumím.
Myslíte že to je vhodný způsob jak převést staré papírové fotky do elektronické podoby bez velké ztráty kvality?
Citace:
Původně odeslal
Marty
...
Osobně mi přijde, že detailů je na obou stejně, když jsem doostřoval výstup z Canonu, tak to vypadalo prakticky stejně...
Tak sem schvalne postni aj doostreny vystup z Canonu... Na tom skene z labu mas teda "zatracene" viac jemnych detailov... a podstatne nizsi sum :)
To jsou papírové fotky???
Ta fotka z labu je fajn, bohužel bez přesnějšího popisu zařízení labu to nemá žádnou vypovídací hodnotu. Taky by se hodilo znát software, který jsi použil, protože i toto ovlivňuje kvalitu skenu. Skenovat papírovou fotku beru jako nouzovku v případě, že nemám originální předlohu, pokud tedy jde o co nejkvalitnější výstup. Já všechny filmy pečlivě střežím, ale u nějakých rodinných 100let starých fotek to tak asi být nemusí:) Zajímal by mne ještě rozdíl skenu fotky a předlohy(filmu). Fotit fotku foťákem je blbost, i automatické skenování dá lepší výsledky než toto, už protože je rovnoměrné nasvícení, což s foťákem nedosáhneš.
Skenuji svitky na Epsonu V700 ve VueScanu, spokojenost s technikou je zatím pro mé účely maximální, leč pořád bojuju s prachem, prohýbáním filmu a neumětelstvím. Skenování je věda:). Kvalita postačuje na net určitě a tisk by tak A4-A3 nejspíš šel, zvětšeniny si však dělám ručně, tak nemohu posoudit.
Taky jsem toho zatím moc nenaskenoval a při prvních pokusech taky řeším problematiku prachu a prohýbání filmu. Je na to nějaké zaručené řešení? Prach ano, to by se snad dalo nějak řešit, ale co to prohýbání? Jak srovnat stočený film, aby v držáku seděl sám?
Jinak ukázky výše jsou obě sken negativu. Ještě se s tím učím pracovat, pak postnu nějaké další info.
STOČENÝ FILM??!! OMG. To máš z labu, že? To je asi ta nejdebilnější věc, co kdy v labech vymysleli, protože se film poškrábe, zkroutí a může se potrhat emulze. Naštěstí v těch solidních ti je bez stočení rovnou nastříhají do archivačních trezorků.
Když je v nich máš, zatížíš je normálně knihama a srovnají se, ale pořád to nebude ideálně rovné. To jsem ještě nevyřešil, ale ani mne to netrápí, protože sken na net tolik náročný není a jakžtakž se do hloubky ostrosti skeneru vlezu.
S prachem je to asi tak, že nejlepší je prevence. Skenovat zrovna vyvolaný a usušený film, předtím než s ním budeš cokoliv dělat. Pak se dá ofouknout stlačeným vzduchem v plechovce, rozhodně nijak neotírat, protože zrníčka prachu ti jej mohou poškrábat.
No a film můžeš taky vyprat: nasoukáš do cívky vývojnice, propereš v destilované vodě s fotosmáčedlem(to jistí fotoškoda) a pak necháš uschnout v bezprašném prostředí. Ideální je koupelna, a nejlepší je udělat horkou sprchou(sebe:) ) mlhu a pak nechat schnout přes noc, ale to už je možná zbytečné.
tady nějaké skeny z Epsonu V700+VueScan, originály na požádání;)