-
Nestartující větrák
Zvláštní problém. Mám na CPU a vzadu v kisně dvě Noctuy P12 (je to ta novější, že?). Obě na ULNA. Po zapnutí kompu se zadní roztočí okamžitě, ale na CPU sebou jen cukne a nic. Musím do ní ťuknout... Což logicky není moc pohodlný, když je bedna zavřená :)
Nevíte čim by to mohlo být?
-
Re: Nestartující větrák
A zkousel jsi treba prehodit zapojeni? jestli se ten na CPU roztoci kdyz je zapojen misto zadniho vetraku??
-
Nemas zapnutou nejakou regulaci otacek vetraku na Mobo?
-
Pokud vím tak ne, a stejně to jsou klasický 3pinový konektory, čili pokud se nepletu ani regulovat nejde..
-
-
kouknu na to až dorazím dom...
Zatím díky za tip.
-
me se tohle prihodilo u jednoho vetraku taky, 12*12 cm , dal jsem ho na regulaci fanmatem od zalmana a kdyz jsem mu ubral trochu napeti tak se neroztocil. takze ke startu potreboval trochen vic napeti. divny ale je, ze jen ke startu :) pak uz se reguloval krasne. vyresil sem to tak, ze sem ho vyndal a zahodil
-
To u větráku za 500 nepřipadá v úvahu ;D
-
imho bych to tipnul na regulaci deskou; ja mam sice DS3 oproti tve DS4, ale u ninji to dela to same - pri startu vetrak jenom cukne a dal se roztoci pri zatezi
-
Na Abit IP35pro mi Noctua P12 dělala totéž. S ULNA redukcí sebou při bootu větráky většinou jenom škubly a neroztočily se. Když jsem do nich lehce drcnul, tak se rozběhly a pak už normálně jely. Nakonec jsem to vyřešil výměnou redukce za LNA a doreguloval přez FAN EQ desky. Při bootu se spolehlivě rozběhnou na LNA rychlosti a pak rychlost otáčení klesne pod ULNA hladinu a je krásně ticho.
-
Tak všechny regulace (je tam jen jedna) jsou vypnutý.
-
Nahod ten 3pin do redukcie na klasicky molex (12V GND GND 5V). Robi to aj potom?
-
Přesně takhle v prostoru trčícím drátlm jsem se chtěl vyhnout :)
Ale je fakt, že to je třeba problém toho 4pin konektoru na desce... Protože ten zadní větrák jede v pohodě.
-
V tych ULNA redukciach by mali byt len klasicke odpory, takze ak byt Ti nevadilo trocjhu narusit tieto redukcie a paralelne k odporom by si dal vhodne dymenzovane elektrolyticke kondiky (napr 1000-2000uF / 25V), tak by mal byt problem s neroztocenim sa vetrakov nadobro vyrieseny.
Kondik nez sa po zapnuti PC nabije, ma maly odpor a tym padom dostane fan viacej "stavy", potom co sa kondik nabije tak akoby tam uz ani nebol...
-
Zdravím,podle mě je to ti Tří pinem,mám v občnici 14" větrák a měl jsem ho na 3 pinu ale pak jsem měnil zdroj a piny jsou u grafiky a pak jsem se tam nemohl dostat a tak jsem někde vyhrabal redukci MOLEX-4x2 pin a strčil to do toho a musim do něj vždy drcnout aby se roztočil