Licenční samolepka pravosti MS Windows - musí být striktně nalepená na PC?
Ahoj,
doufám, že nebudu sám, komu vadí papírové provedení licenčních certifikátů pravosti operačních systémů (tzn. samolepky). Při čištění počítače dochází postupně ke znehodnocování štítku. Udělal jsem to, že jsem samolepky opatrně od skříní odtrhl, nechal zalít do fólie a na skříně nepřilepil. Možná už jsem rozmazlenej, ale jsem zvyklej z firmy, kde štítky pravosti jsou ještě dělané s hladkým lesklým povrchem, kde přejetí hadru po skříni nic neprovede.
Je nutné štítek nalepit na konkrétní počítač nebo ho můžu mít volně např. v krabičce s instalačním diskem MS Windows, kde mám zasunutý i doklad o koupi? Jsem koncový uživatel, nikoliv firma.
A ještě mám dotaz, když jsem ji nechal zatavit do fólie, porušil jsem touto modifikací licenci z právního hlediska?
Re: Licenční samolepka pravosti MS Windows - musí být striktně nalepená na PC?
Myslíš že Microsoft zjistí přes internet, že jsi nálepku nenalepil na PC? A pokud bude v licenční smlouvě, že máš každé ráno udělat kotrmelec, uděláš ho? Myslím (ale nejsem právník), že absence nálepky nijak nepřekáží, systém máš koupený a nedomnívám se, že by nějaký právník takový spor nad tebou vyhrál. Buď v klidu. Části licenční smlouvy, které jsou v rozporu s právním řádem v ČR, jsou neplatné. Toto asi v rozporu není, ale taky je to tak nesmyslná podmínka, že by ti u soudu stačilo doložit doklad o nákupu a nikdo by tě nehnal k zodpovědnosti.
EDIT: Jako analogii by šlo uvést třeba to, že by tě výrobce automobilu nutil jezdit jen s originálními potahy na sedačkách. Výměna potahů není v rozporu s právním řádem a asi by to jako nutnou podmínku pro užívání automobilu nikdo neobhájil. Soud by zajímalo pouze jestli máš doklad o koupi.
Díky za vysvětlení. Mě šlo hlavně o to, že když už jsem vyhodil XX tisíc za softwary na třěch domácích PC, tak aby to za to stálo a neporušoval jsem tím nějaké další věci. :)
Jsem na tom stejně... plánuju case trochu říznout a stříknout a řešit ještě nálepku... mám ji v pytlíku s CDčkem Windows a nikdo mě nedonutí si ji lepit na case.
Kdyby to alespoň dělali ze slušnějšího matroše, než jen papír, tak neřeknu ani slovo :)
jj, a co teprve na spodni strane NTB, kterej ssebou taham po svete - uz je chudak poradne odrbana...
Citace:
Původně odeslal
Marty
Jsem na tom stejně... plánuju case trochu říznout a stříknout a řešit ještě nálepku... mám ji v pytlíku s CDčkem Windows a nikdo mě nedonutí si ji lepit na case.
Mozna si ji nalepit na celo, treba by Ti jeste neco z ceny vratili za reklamu :D