Asrock 4CoreDual-SATA2 - dvě VGA zaráz ?
Zdravím, měl bych tři dotazy k této desce, někde jsem četl že tato deska umožňuje současný běh VGA jak v AGP tak v PCIE, nevíte o tom někdo podrobnosti ? nechápu jaký by to mělo smysl když ty dvě grafárny nejdou nijak propojit. Za druhé jestli to dobre chápu je PCIE pro VGA pouze x4, jak velký to má dopad na výkon VGA když není x16 ? (mimochodem GPU-Z mi ukazuje ale že to je PCIE x16, ale na webu výrobce je pouze x4) a za třetí když osadím DDR1 400 a pak to vyměním za DDR2 667, pořád mi Memtest ukazuje stejnou přenosovou rychlost něco málo přes 2000MB/s, je to vlastností chipsetu nebo prostě ta deska neumí z DDR2 vyždímat víc jak z DDR1 ?
Bios i ovladače mám v poslední verzi, paměti jsem zkoušel Zeppelin (DDR400 a DDR2 667) a OCZ DDR2 667.
Re: Asrock 4CoreDual-SATA2 - dvě VGA zaráz ?
Mé zkušenosti s duálními řešeními se dají shrnout asi takhle: rychlost většinou odpovídala pomalejšímu z rozhraní,tedy když jsem nahradil v ECS SDRAM pamětmi DDR,výkon se nezvedl...Když kámoš vyměnil v desce Asrock (model nevím) Radeon 1950AGP co mu odešel za PCI-E variantu,výkon se nezvedl.Podle mě ta rychlost PCI-E 16 u tvé desky odpovídá rychlosti AGP,v provozu dvou grafik pokud nepotřebuješ hodně monitorů bych žádný přínos neviděl,Crossfire nebo SLI na tom stejně nezprovozníš...
Mam tu desku doma, tak se o ní trošku rozepíšu.
AD propustnost pamětí - je mizerná vždy když to člověk nejede synchro, takže cpát tam 667 je krok vedle. Když má CPU FSB266, tak tam dát 533, a třeba tam narvat CL3, to je pro výkon mnohem lepší.
Jinak mam tam E4500 taktlej někam k 3ghz, ale deska nedá FSB větší jak 285 zhruba, takže tak. Voltáž CPU to měnit neumí, ram atd ano, ale tam to člověk moc nepotřebuje. Výhoda chipsetu je že vůbec netopí, nic tam netopí a nežere, ale to je asi tak vše. DDR1 a DDR2 je dobrý, ale pokud už DDRI a Core 2 Duo, tak jedině Asrock Conroe865PE s intel 865 chipsetem, má lepší výkon než ta via a klidně vyzve dnešní high-end chipsety.
U tý Vie je problém že má jen 2x Sata, ještě k tomu Sata1, pár disků je tam s tim řadičem nekompatibilní. Ale největší problém je tam ten PCI-E. Nejde o to, že je to 4x, ale je to prostě VIA gen 1.0 PCI-E. Stejný problémy jak u Via desek co maj 16x.
Výkon OK, teda respektive 3Dmark05 s touhle deskou a Geforce 7900GT @ 720 / 1850 byl 11180 bodů a s Intel P35 na stejnym taktu byl 12450, ale to je rozdíl spíš celkový propustnosti systému jak toho slotu. Problém ale je, že společně s Radeonem X1900XT je to asi to nej co se tam dá dát. Jednoduše řečeno, nový grafiky tam nefungujou, prostě to vůbec nepostne. Zkoušel jsem HD3870, nic, Geforce 8800GT - nic. Je to prostě VIA, aneb nekompatibilita jako prase. Dobrý je tam jen to AGP, to funguje dobře.
Některý grafiky se rozjedou s novym biosem, ale většinou ani to nepomůže, je to vlastnost VIA chipsetů jako takovejch, ne timhle konkrétnim, nebo že je to 4x.
Tak nevím buď máme každý jinou desku nebo se někdo z nás mýlí. SATA je tam ve verzi 2 a v PCI-E mi jede bez potíží 9600GT a před tím 8600GTS i GT.
Jinak co se týče tedy pamětí mám tam radši dít DDR2 400 nebo 800 když tam mám CPU s FSB 800 ?
Když to netaktuješ tak synchro pro FSB 800 ala 200mhz QDR jsou DDR 400mhz paměti. Ale radši kup DDR II, ty když podtaktuješ tak agresivní časování taky daj a jsou levnější. Já tam teď mam 2x1gb DDR II 800 CL5 a jedu je v synchro na 570 (FSB mam Oclý na 285) s CL3.
Jinak co se týče těch diků, tak jestli můžeš, spusŤ si HDtach a řekni, jakej máš burstratte.
A k těm grafikám, jak jsem řekl, Ňáký tam s poslednim biosem fungujou, Asrock má i na weu jakejsi compatbility list těch co zkoušel, ale je to loterie. Ten HD3870 co jsem tam zkoušel byl Powercolor a ta 8800GT byla Gainward golden sample, dle recenzí na netu plně Gen 1.0 kompatibilní, ale stejně to ani nepostlo, máš hold štěstí.
A k těm grafikám, jak jsem řekl, Ňáký tam s poslednim biosem fungujou, Asrock má i na weu jakejsi compatbility list těch co zkoušel, ale je to loterie. Ten HD3870 co jsem tam zkoušel byl Powercolor a ta 8800GT byla Gainward golden sample, dle recenzí na netu plně Gen 1.0 kompatibilní, ale stejně to ani nepostlo, máš hold štěstí.
Tak pokud to byl PowerColor tak to jsme doma, měl jsem v práci 3ks X1550 AGP a ani jedna mi nejela ve třech různých nových deskách, ve starým PChipsu bez potíží.