Velkokapacitní disk=risk ??
Jen mě tak napadlo... V dnešní době, kdy terabajtovej disk není nic nad čím by se valily oči, není svým způsobem přece jen trochu risk něco takovýho kupovat? Když si vezmu, že to chcípne nebo je potřeba poslat na reklamaci.. Tolik dat se blbě zálohuje/zachraňuje atd. Sice se takovej disk většinou nepřenáší, ale stejně.. Co myslíte?
Re: Velkokapacitní disk=risk ??
Je to stejnej problém jako byl vždycky, jenom se mění objem dat, ale jádro problému je stejný. Chceš-li mít největší disk v okolí, musíš s tímhle počítat, když počkáš až takový disky budou mít i kamarádi, problém se nekoná;).
No já se zhrozil po blbým týdnu tahání HD filmů a začínám koukat po nějakým terabajťáku, protože ta třístovka co mám tragicky nestačí ;D A zároveň mě napadlo tohle :)
Jj HD filmy jsou potvory (a to netahám větší než co se vejde na dvouvrstvý dvd). Taky mě tuhle napadla myšlenka na TB disk, když jsem zjistil že na 40GB externí disk (není to dlouho, co jsem ho měl jako systémovej) dám 4 filmy a pátej už se nevleze:mweheh:.
Ono celkově je nesmysl, aby měl každej osobní sbírku HD filmů, ideální by bylo domluvit se s kamarádama v paneláku nebo blízkým okolí a složit se na NAS s velkým RAID polem. Škoda že je to těžko realizovatelný a hlavně vzhledem k zákonům, těžce o hubu:confused:.
:-D njn je čas na Blu-ray a ne na TB disky...já jsem to takto vyřešil. Není to levný, ale je to bezpečnější.
Blueray při jeho současnejch cenách je nanic, ono se nevyplatí kupovat ani dvouvrstvý dvd, protože cena za GB je nižší na hdd;).
Blu-ray shit medium za 8-10 Kc/GB je akoze nejake riesenie? Ja chcem tie data pouzivat a nie zalohovat na technicky chatrne a drahe placky. Za 10kc/GB mam Raid5 NAS.
madcap - ano je to řešení...uvidíš, že vývoj jinam nepůjde ta technologie stála nějaké peníze, o které majitelé patentů rozhodně nebudou chtít přijít ;)
že je to zatím o 100% dražší je dočasné vydrž dva roky a budeš taky bluray pozitivní :mweheh:
jinak nevím kde bereš odvahu tvrdit, že je to technicky chatrné, občas mám z tvých příspěvků pocit, že jsi papal šalamounovo víšco :-)
Nastuduj si aku hrubu ma Blu-ray ochrannu vrstvu a potom si nastuduj aj aka draha je vyroba tych diskov a ze principialne ani nejak vyrazne lacna byt nemoze.
Sice je to lehce OT, ale doporučuju IMHO velmi trefnej článek o BD a budoucnosti.. k tomu asi není co dodat ;-)
K tématu bych dodal, že při dnešních cenách se to dá lehce řešit nákupem 2 disků a zrcadlením, záleží jestli si ceníš svých dat, nebo pak budeš stahovat dalších pár týdnů znovu :mweheh:
Dělaly se v poslední době nějaký testy? Docela by mě zajímalo co dneska koupit, ve smyslu značky.
Znacky diskov? Pre ciste ukladanie dat WD GreenPower, jednoznacne.
No, to je sice hezký, ale já se ptal skutečně spíš po těch testech...
Pokud ukládáš data, jde primárně o spolehlivost a výdrž, jak si takový test představuješ? WD GP je k tomu předurčen vlastnostmi - méně peče, méně žere, má optimalizované pohyby hlaviček, nižší otáčky, ...
Osobně jsem v dnešní době taky pro to koupit disků více a budovat RAIDy, ideálně právě v provedení co zmínil MadCap - RAID 5 NAS po gigabitu a není co řešit.
Nemám peníze nazbyt ani čas a prostor budovat si doma pseudoserverovnu... Víc než jeden disk v kompu je ne ne.
Co jsem měl na mysli je zcela běžnej test disků, jaký se občas dělají.
Na ten Western se ale samozřejmě podívám. Preferuju ale spíš rychlost nad nějakýma optimalizacema spotřeby nebo co..
OT 2 Octopuss: Ty jsi fakt divnej patron, ještěže máš čas a prostor se najíst a napít, jinak bys umřel a nemusel řešit takové "píč*viny" jako HDD na data :mweheh:
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Nemám peníze nazbyt ani čas a prostor budovat si doma pseudoserverovnu... Víc než jeden disk v kompu je ne ne.
Co jsem měl na mysli je zcela běžnej test disků, jaký se občas dělají.
Na ten Western se ale samozřejmě podívám. Preferuju ale spíš rychlost nad nějakýma optimalizacema spotřeby nebo co..
Tak to nedává smysl, na jedné straně se pozastavuješ nad bezpečností/spolehlivostí a na druhé straně tě nezajímají parametry, které ji významně ovlivňují?
A pokud chceš spolehlivost, tak disky do RAIDu určitě. RAID1 ti zvýší spolehlivost a zároveň zvýší výkon při čtení.
Tak se mrkni na tenhle test ale už jsme mimo původní téma.