-
filtre na DLSR
zdravim, tak jeste resim filtre pro DLSR, konkretne na 70-300 IS USM a 18-55 IS od canonu
rad bych pro zacatek jeden polarizacni (cirkularni) a sky-light
po x recenzech me vicemene zaujali b+w a hoya
v cem si myslim ze neudelam chybu+ dotaz:
polarizacni:
B+W Pol Circular MRC Käsemann Filtr 58mm (ma cenu resit slim verzi?)
Hoya Pol Circular Pro 1 Digital Filtr 58mm (mnohem levnejsi... ma cenu resit b+w?)
Hoya SUPER HMC Circular POLARIZER Filter 58 58mm (je lepsi super hmc nebo pro1 digital?)
sky-light:
B+W Skylight KR 1,5 MRC Filtr (opet - ma cenu resit slim verzi?)
HOYA 58mm Skylight 1B HMC Multi COATED Filter 58 mm (je o tolik b+w lepsi?)
pochopitelne nejradeji bych platil co nejmene:), ale nemam zas problem zaplatit vice... lepsi nez byt pak nespokojen, prodavat a pak kupovat o tridu up
pak dalsi otazka - kupovat tady nebo klidne na ebay? resp je neco co se muze na filtre pokazit?
-
Re: filtre na DLSR
1. KSM provedení má imo smysl kupovat k weatherproof sklům (což 70-300 ani 18-55 není)
2. slim provedení má imo smysl kupovat k širokáčům, případně APS-C sklům, tj. v tomto případě jen 18-55; to kvůli vinětaci. Pokud budeš mít na teleti pro FF non-slim filtr, tak s největší pravděpodobností na APS-C vinětovat nebude, tj. je imo zbytečné cpát peníze navíc do slim provedení.
3. skylight kvůli "zdůraznění mraků" apod.? pokud ano, tak to nemá smysl, efekt zas tak dramatický není. Pokud na ochranu, UV je imo lepší volba.
Ohledně nákupu, osobně nakupuji z ebaye - bez problému.
-
Re: filtre na DLSR
Jako CPL mam Hoya Pro1 Digital a jsem spokojenej. Chtel jsem kupovat na ebay, ale na paladixu jsem nasel cloveka, kterej to prodaval (zrejme z ebaye) u nas za hodne slusnou cenu cca o 50Kc vyssi nez nejlevnejsi cena na ebay (kde posilali do CR)