Silverlight nebo applet nebo flash ?
Zdravím,
máte někdo zkušenosti s vývojem webových her? Nevím, jakou zvolit technologii pro tvorbu nové web hry.. Umím docela javu, tak se nabízí java applet, ale nevím, jestli je to ideální řešení. O flashy nic nevím, tak nevím, jak moc těžké je se v tom naučit.. :) A nakonec je tu nová technologie MS Silverlight. Nemáte s ní někdo zkušenosti? Chtěl bych se naučit něco od jazyka C (takže asi C# nebo C++). Nejde udělat webová hra i v .NET a C#? :)
Tak díky za tipy, rady a připomínky ;)
Re: Silverlight nebo applet nebo flash ?
Z toho co si napsal rozhodne javu. To pobezi vsude.
Flash = spousta lidi ho nema nainstalovany z prosteho duvodu, ze to jsou z 99% reklamy.
Silverlight = M$ only technologie => uz temer 50% lidi to proste nepujde.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Z toho co si napsal rozhodne javu. To pobezi vsude.
Flash = spousta lidi ho nema nainstalovany z prosteho duvodu, ze to jsou z 99% reklamy.
Silverlight = M$ only technologie => uz temer 50% lidi to proste nepujde.
Jinymi slovy, to bylo neco slov z linuxove komunity a ted zpet k realite:
Flash = spousta lidi ho nainstalovany ma, jen ma blokovane reklamy napr. AdBlockem
Silverlight = >90% uzivatelu internetu jsou uzivatel MS Windows, zatim vsak jeste neni moc rozsireny a nevim jak je to s pluginama do alternativnich prohlizecu.
Mel by sis precist nejake statistiky pristupu na webove stranky ;)
kidd.sadam: S Javou zkusenosti moc nemam, subjtektivne mi prijde, ze je to pomale oproti flashi. Webova hra v ASP.NET nevim nevim :) leda to nejak provazat AJAXem a JavaScriptama, ale to bych se bal, ze to bude docela slozak.
Citace:
Původně odeslal
Camaro 79
...a nevim jak je to s pluginama do alternativnich prohlizecu.
Neměl by to bejt problém, minimálně na Firefoxem plugin je.
Osobně mi přijde, že víc lidí má nainstalovaný Flash než Javu (kdybych v Jávě stále něco nedělal do školy, tak ji taky nepotřebuju ;) ).
Silverlight je ještě moc čerstvá novinka a těžko říct jak se ujme. Výhodou je, že MS konečně chápe, jak je důležité šířit know-how aby se nová technologie ujala, takže je na netu halda oficiální dokumentace.
Flash je docela snadnej, jen musíš pochopit že je to víc skriptování než opravdové programování a i za chvilku v tom jdou udělat hezký věci (jen musíš pochopit jeho mentalitu (můžu ti kdyžtak poslat po Bajinovi zítra knížku Programování her ve Flashi (je to k prdu ale lepší než nic :) )).
Já to v něm ale zabalil. Přijde mi, že je to spíš nástroj pro grafiky s nápadem jak něco rozhýbat než programátory :)
Tak dík všem za názory a za tipy ;) asi to nakonec udělám v tom appletu :)