V disku jen chrci, cvaka, pomuze elektronika z jineho kousku?
Do vecnych lovist se mi odebral disk, samozrejme jsou na nem dulezita data, ktera potrebuju zachranit.
Symptomy: po zapnuti asi sekunda normalni nabeh, jednou dvakrat "zahrabe" jako pri beznem startu, a pak uz je to samy CVAK chrrrrrrr CVAK CVAK chhdrrrrr... jako by se tam prevalovalo kameni.
Je mozne, ze je pouze vadna elektronika, nebo je to fyzicky v (_Y_)?
Jen pro upresneni, je to z ntb, ibm, dtca-24090 E182115 HG, made in hungary.
Re: V disku jen chrci, cvaka, pomuze elektronika z jineho kousku?
tohle dělal kamošův disk, byl údajně po otřesech... hotovo, odešel mechanicky. to chrrr cvak dělá hlavička disku.
přesně tak jak psal JejKey, tohle dělá mechanicky poškozený disk (chrčení a cvakání - notabene v pravidelných cyklech).
Novou elektroniku ani nemusíš hledat, pokud není současná nějak viditelně poškozená (studený spoj, zničená součástka - pak by stálo za to ji nejprve opravit a neničit další), případně není-li špatný kontakt u napájecích kabelů.
Pokud na tom jsou důležitá nezálohovaná data, raději to svěř odborné firmě. Pokud na tom taková data nejsou a není-li ti líto udělat na tom nějaké hokuspokusy, nech to vychladit a zkus to znovu. Nicméně hlavy neopravíš.
Jinak IBM a z Maďarska... To je téměř synonymum pro mrtvý disk.
To chrceni a cvakani neni pravidelne, spis naopak, ale dlouhodobe jsem to neposlouchal, to se neda :)
Vychladit - to jako dat to treba do mrazaku na hodinku, a pak zapnout? ???
Jinak po otresech nebyl, byl v nehybnem pocitaci. (v routeru) a za pochodu zacal haprovat fs, (to uz ty dulezity data nesly cist) a pak doslo k vypnuti pocitace a od ty doby tohle.
Citace:
Původně odeslal
KtK
Vychladit - to jako dat to treba do mrazaku na hodinku, a pak zapnout? ???
Jo, přesně tak, ale vzhledem k popsanému stavu disku bych tomu moc šancí nedával.
Citace:
Původně odeslal
KtK
Do vecnych lovist se mi odebral disk, samozrejme jsou na nem dulezita data, ktera potrebuju zachranit.
Je to opravdu predsmrtny stav. Podle dulezitosti dat bych dal disk k zachrane firme (no jiste, je to drahe).
Vymrazeni disku (-18 st.C) je uzivany zpusob i temito firmami, vetsinou se podari data stahnout na rychly disk. A ty Madary nam byl cert dluzen.
Citace:
Původně odeslal
shapet
Vymrazeni disku (-18 st.C) je uzivany zpusob i temito firmami, vetsinou se podari data stahnout na rychly disk..
Ale bacha na čas, jde o sekundy, protože ten disk se po zapnutí velice rychle ohřívá. Já s touto metodou téměř vždy uspěl, ..kromě IBM z Maďarska :(
Hele, může mi někdo objasnit technický význam toho zmražení disku? V čem to dočasně "napraví" třeba tu nefunkční hlavičku? :lol:
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Hele, může mi někdo objasnit technický význam toho zmražení disku? V čem to dočasně "napraví" třeba tu nefunkční hlavičku? :lol:
v nicem ji to nenahradi. O principu vymrazeni disku a zachrane dat existuji protichudne teorie, nicmene praxe je dulezitejsi.
Vymrazit - stahnout data - zahodit puvodni disk (do sberneho dvora).
Shodou okolnosti mam na stole vytazeny disk z PC, ktery "kleka", nedela nic a topi uz 85 st.C. Mam na nem stat kafe ;). Mam to stesti, ze je uz zalohovany, ale mrazil jsem uz nekolikrat.
Kdysi jsem jedno chytrý pojednání o tomto efektu četl, ale pamatuju si už pramálo. Souviselo to nějak se sektory na disku u kterých teplota a tepelný šum při jejich miniaturních rozměrech mohly hrát zásadní roli, dají se tím opravit jen některé závady (pochopitelně).
Nicméně dřív bylo tohle přísně střežené know-how draze placených firem, než to někde vyplulo ven. Od té doby jsou fóra plná dotazů jak tohle může fungovat ;-)
Tak jsem zkusil zamrazit, a efekt nulovy.... No co, za blbost se plati...
Volal jsem do firmy co to resi, 8-10papiru.. asi si holt zas po vecerech zaprogramuju.