ISP mozna udelal z naseho baraku vysilac pro dalsi klienty...
a neobtezoval se nam nic oznamit.
Ahoj, mam podezreni, ze nas ISP vyuziva jako AP pro svoje sluzby. Mame na strese dve anteny a jenom jedna je namirena na komin, ze ktereho bereme Net. Kdyz vypojim zarizeni na pude z elektriny, tak lidem v okolnich domech se stejnym providerem nejde Internet.
Chtel bych se zeptat, jestli si neco takoveho muze ISP dovolit a jak v takovem pripade postupovat.
Re: ISP mozna udelal z naseho baraku vysilac pro dalsi klienty...
Asi by o tom mel vedet ten kdo podepisoval smlouvu (majitel, spravce)
Prave, ze o tom nikde neni zadna zminka. Smluvu i vseobecne podminky jsem cetl cele. Znepokojuje me, ze nas soukromy majetek mozna vyuziva ke svemu podnikani. Tim spis, kdyz se sluzbami nejsem vubec spokojeny.
Ted jde hlavne o to, co delat pokud se podezreni potvrdi. Smlouvu s ISP mame bohuzel minimalne do rijna 2008. Mam pravo pozadovat kompenzaci(Net zdarma) za takove jednani nebo aspon okamzite ukonceni smlouvy?
Vzhladom na to, ze si teraz zrejme v pozicii silnejsej ako tvoj provider (odpojis mu antenu a naseres dalsich X klientov), tak by som ho oslovil s poziadavkou na vylepsenie vztahov (lepsi net, zdarma ;) ). Jeden kolega ma nieco podobne vedome na svojom baraku a ma net zadara - plati akurat elektriku krabiciek co tam ma.
Taky jsem na to myslel, ze pohrozim odpojenim te druhe anteny. Ale zarizeni patri providerovi. Asi to bude brat jako zasah do sveho majetku, nemluve o ohromne cene(naprosto nerealne: 15000 za antenu, kabelaz a prijimac - jde o obycejne veci v cene max 3000 dohromady), kterou ma napsanou jako hodnotu zarizeni ve smlouve.
Asi se s nim budu muset zkusit slusne domluvit. I kdyz to s timto panem bude velmi tezke. Vzdycky to byl hrozny boj, kdyz jsem potreboval nejaky servis nebo sluzbu.
Elektrika je snad tvoja nie? Takze odpojit mu to zo zasuvky nie je ziadny zasah a on predpokladam volny pristup na miesto instalacie (strechu?) nema (ak to nema teda v zmluve).
Vůbec není co řešit, prostě natvrdo informovat o tom, že jsi zjistil, že je na střeše zařízení, které s tvým internetem nemá nic společného a že navrhuješ takové a takové podmínky (optimálně nájemné+elektrika) - což by mohlo znamenat tedy net zdarma.
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Elektrika je snad tvoja nie? Takze odpojit mu to zo zasuvky nie je ziadny zasah a on predpokladam volny pristup na miesto instalacie (strechu?) nema (ak to nema teda v zmluve).
Dolu ze strechy na pudu jde jenom jeden drat, takze kdyz se to odpoji, tak odpojime taky sebe. Na strese jsou dve anteny a z kazde vede kabel do nejakeho "slucovace" a z toho vede kabel dolu. Takze pro odpojeni je potreba odpojit tu druhou antenu ze "slucovace". A to je prave zasah do jejich zarizeni. Aspon takhle to vypada.
Bohuzel nemam moc znalosti o sitich, takze nevim, jestli nerikam nejakou blbost a vsechno je to jenom podivna shoda nahod.
Citace:
Původně odeslal
Dracula
Dolu ze strechy na pudu jde jenom jeden drat, takze kdyz se to odpoji, tak odpojime taky sebe. Na strese jsou dve anteny a z kazde vede kabel do nejakeho "slucovace" a z toho vede kabel dolu. Takze pro odpojeni je potreba odpojit tu druhou antenu ze "slucovace". A to je prave zasah do jejich zarizeni. Aspon takhle to vypada.
Bohuzel nemam moc znalosti o sitich, takze nevim, jestli nerikam nejakou blbost a vsechno je to jenom podivna shoda nahod.
Nejspíš to je skutečně tak, že signál se posílá ještě někam dál - doporučuji postup výše.
zkus ztama udělat foto nebo nějakej náčrt toho co a jak je tam pozapojovany, možná to někomu znalému něco řekne a poradí ti ;)
Ak je ten "slucovac" lepsie WISP (wireless ISP) zariadenie, tak bez problemov moze robit naraz klienta aj AP ci bridge :)
Neni co resit, ISP pouziva tvoji elektrinu ke svemu zisku, tudiz jakakoli akce ze tve strany je naprosto OK a i kdybys to zarizeni znicil, tak by pripadny soud nejspis prisvedcil tobe, protoze ti ISP vlastne elektrinu krade.
Jinak jak tu bylo zmineno, bezny postup je, ze ti o tomto ISP rekne a domluvi se s tebou na nejake kompenzaci (net zadara). Normalne by totiz musel kdekoli platit nejen tu elektrinu, ale i najem mista k upevneni anten + si nechat vypracovat projekt schvaleny majitelem domu ... .
Zalezi ako to mas napisane v zmluve. Inak je to bytovka ci vas rodinny dom ?
Prepokladam, ze mas zmluvu ako zakaznik takze im navyse este platis. Taktiez predpokladam, ze ak si nenasiel ziadne podozrive clanky zmluvy, tak tam nebudes mat skryte, ze v cene je zapocitane znizenie za protisluzby (najom, elektrina,...).
Tym padom by som povedal, ze od zmluvy mozes kedykolvek odstupit. A teoreticky mozes od neho ziadat odskodne aj za predosle obdobie (ak nebol dohodnuty najom, platby za elektrinu) si mu poskytol 'zdarma' priestor a zvyseny odber elektriny pre vysielac pre jeho komercne aktivity, ktore neboli predmetom povodnej zmluvy.
Nechaj si niekym co ma zodpovedajuce vzdelanie a skusenosti zmluvu a co to mas vlastne na streche.
Potom by som mu poslal dorucenu spravu / telefonat, ze ak sa napr do 7 dni neurobi naprava vzhladom na predmet zmluvy, priapdne dohoda, tak bude zariadenie odpojene.
Ak chces zacat vyjednavat, musis byt pripraveny na to, ze neviec co je to za cloveka. Ak by to neslo a rozhodol sa zrusit zmluvu, nevydaj zariadenie pokial nepodpisete odovzdavaci protokol (idealne s oboma antenami) a ze zariadenie bolo funkcne (dokaz - fungoval ti net).
Do buducnosti, vzhladom na zastaravanie zariadeni, ak podpisujes akekolvek preberanie, vzdy nech tam je typove oznacenie skontrolovatelne (a skontrolovane) na realnom zariadeni. POtom si tam moze napisat cenu aku chce. V pripade, ze bude chciet za x-rocne zariadenie 3nasobnu cenu podla aktualnych cennikov treba mu len pripomenut, ze taketo obohacovanie sa neni pravekompatibilne so zakonmi ;)
Mozno to vyznieva trocha pesimisticky a bojovne, ale mam nejake skusenosti z bytovkovej siete, neskor pripojenej ku komunitnej sieti, leziacej v zuboch par komercakom az po konecne pretransformovanie zvnutra na dalsiu komercnu siet s jej neduhmi. No skoda reci ...
Dneska jsem byl poprve vyjednavat(cekal jsem, ze to nebude na jednu navstevu :-) ) primo s majitelem firmy. Bylo mi receno, ze mozne to je. Sam to ale neni schopen zjistit a musi ze zeptat technika (to ma bud ve firme hrozny bordel a nebo mi nerika pravdu), ktery to zarizoval. Ve smlouve nic takoveho nebylo a navic ty zarizeni, ktere tam jsou napsane pry uz davno nemame (to potvrzuje ten bordel ve firme). Celou vec zlechcoval. Ohledne te elektriny mi rekl, ze odber se pri soucasnem provozu jako ap nezvysi a ze by i pri pripadnem potvrzeni vlastne o nic neslo.
Dekuju vsem za dosavadni reakce, aspon vim, ceho se muzu domahat.
edit: je to rodinny dum, platim a zadne podezrele clanky jsem ve smlouve ani v podminkach nenasel, jenom je minimalni trvani smlouvy az do rijna...mam tedy v pripade, ze bych se vubec nemohl dohodnout nejake pravo od smlouvy okamzite odstoupit?
Protoze jde jednoznacne o poruseni smlouvy z jejich strany, muzes od ni samozrejme okamzite odstoupit a presne jak bylo receno vyse, pozadovat prislusnou kompenzaci = elektrina (rekneme 1/2 jmenovite spotreby zarizeni) + najem, ktery muzes odhadnout trebas jako 10% z plateb na tvoje zarizeni pripojenych klientu (respektive ze zakona by se pocital tak, ze by se zjistovalo, kolik je bezne v dane lokalite za neco takoveho platit).
K tomu ti treba jeste pomuze, ze kabelovka za anteny na nasem baraku (panelak s vyhledem na cele mesto) plati tusim min 60kKc/rok
Rozhodne neumoznuj nikomu vstup ani nepredavej zarizeni dokud se nedohodnes. A pokud chces mit rozumnou vyjednavaci pozici, tak se k tomu postav tak, ze v nejhorsim ten net obetujes.
BTW: Ono to zase tak malo za tu elektrinu neni. Vem si, ze to AP ma neco mezi 10 - 20W. Kdyz budu pocitat 10x24x30 = 7,2kW/mesic * ?? 5Kc = 36Kc. To se sice muze zdat jako pakatel, ale ono to bezi a bezi ....
Tak mu povedz nech si za svoje auto zapriahne na lane druhe, susedovo. Vsak motor bude bezat len na jednom, tak to snad nevadi, nie ? Nehovoriac o tom, ze by tak musel robit vzdy ked si sused zmysli :)
Inak povedz, ze ides na dovolenku a nechces nechat zbytocne vela zariadeni bezat doma a vypinas to AP ;) ... tak na tyzden, dva.