Bios a bootovaní - prosím pomoc
Asi trošku OT, ale vím že tomu rozumíte a možná i poradíte.
Tak jsem se po dlouhé době zase pokoušel taktovat. V biosu jsem všechno nastavil (frekvenci 3.66GHz, pak jsem to obměňoval), uložil, ale nešel mi opět naběhnout Windows (mám Vistu). OS chtěl abych vložil instalační CD, bla bla a opravit chyby nebo jak se to jmenuje. Problém je v tom, že mi to DVD nejde nabootovat. Zkoušel jsem i CD XP které mám taky, ale žádné CD nejde nabootovat. Asi to sem nepatří, ale nemohli byste mi poradit?
Potom jsem zkusil updatovat bios na verzi F13a, ale nepomohlo to. Zato jsem ale našel v novém biosu zajímavou položku, a to zvýšení násobiče na CPU. Z mých maximálních 8x jsem to zvedl na 8,5x. Bohužel programy ve win mi ukazují pořád 8x, takže i nižší frekvenci. Toto mě ani moc nesere, jen tak pro zajímavost. Kdyžtak dávám i screeny.
http://ukazto.com/img_small/3090577~DSC01549.jpg http://ukazto.com/img_small/3090575~lolcpu.jpg
Nevím, možná už mi dáte ban za blbé otázky :-|
Re: Bios a bootovaní - prosím pomoc
bootovani CD - mas v BIOSu nastaveno, ze ma jako prvni zkouset hledat boot z CD? Nepise bios na zacatku nejakou informaci o stisknuti klavesy (F12) pro boot-menu?
nn, nic takoveho nepise, ale jinka dik, uz jsem to spravil (nacetl jsem v biosu defaultni nastaveni). ale porad by me zajimal ten nasobic...
Skusil si nastavit vsetko na default??? Ak nie tak skus...Tie screeny co si nahodil su platne ako... (pre Amoka...Mrtvemu bozk) :)
Citace:
Původně odeslal
yxcvbnm
ale porad by me zajimal ten nasobic...
Tak jednoduše, CPU může mít násobič buď otevřený (je ho možné téměř libovolně měnit), nebo může mít násobič zamčený z výroby a tedy s ním hýbat vůbec nemůžeš, eventuálně může umožňovat omezenou změnu násobiče, konkrétně tvé E8200 má stanovený maximální násobič od výrobce 8x, cokoliv vyššího ti tam zákonitě fungovat nebude ;)
Přesně tak,odemčených procesorů moc není,u Intelu nevím z aktuální nabídky o žádném,u AMD jsou tuším dva typy,takzvaná Black Edition.Taktovat musíš přes FSB,ale raději si o tom zde na fóru ještě něco prostuduj
všechny procíky, co šetří energii (mají EIST...), mají odemčený násobič. třeba Pentium Dual-Core E2200, v zátěži jede 200*11, v klidu jede na 200*6 (1200MHz). ten násobič jde nastavit fixně na hodnotu mezi minimálním (6) a maximálním (11). takže ten násobič je odemčený, jenom ne tak, jak by si overclockeři přáli :)
Citace:
Původně odeslal
JejKey
všechny procíky, co šetří energii (mají EIST...), mají odemčený násobič. třeba Pentium Dual-Core E2200, v zátěži jede 200*11, v klidu jede na 200*6 (1200MHz). ten násobič jde nastavit fixně na hodnotu mezi minimálním (6) a maximálním (11). takže ten násobič je odemčený, jenom ne tak, jak by si overclockeři přáli :)
odemčený nasobič směrem dolu je u procesoru samozrejmost. a neni to kvuli EIST a podobne.
proste neni jedinej duvod proc by jej zamykali.
Citace:
Původně odeslal
Mexes
odemčený nasobič směrem dolu je u procesoru samozrejmost. a neni to kvuli EIST a podobne.
Je to tak,blbě jsem se vyjádřil,skoro žádný dnešní procesor nemá odemčený násobič směrem nahoru.Dolů s tím hýbat můžeš,ale ve většině případů si máš lepší koupit rovnou nižší model
Citace:
Původně odeslal
Mexes
pročpak ne? IMHO nevidím žádný jiný důvod proč ho nechat otevřený směrem dolů než kvůli použití EIST, jinak už ho mohli rovnou locknout
Citace:
Původně odeslal
UFo
pročpak ne? IMHO nevidím žádný jiný důvod proč ho nechat otevřený směrem dolů než kvůli použití EIST, jinak už ho mohli rovnou locknout
Dobre to moze byt preto, ked si niekto kupi skvele RAMky k starsiemu procaku a zrazu zisti, ze fsb 400+ mu nerobi problem...Ale na nasobici 10+ by mu to proc. nezvladol...Vtedy je priam skvele, ze sa s nim da pohnut smerom dole...Myslim, ze aj tu na fore sa najde dost ludi, ktori to maju prave takto osetrene...
samozřejmě, ale mám takový dojem že o tohle zrovna intelu nešlo
Citace:
Původně odeslal
UFo
samozřejmě, ale mám takový dojem že o tohle zrovna intelu nešlo
Zrejme nie...to je jasne, ale my vieme ako to obratit na vyhodu.. :)
Nasobic sa da menit koli EIST-u. Na starsich procesoroch bez EIST je uzamknuty nasobic na fixnu hodnotu.
Citace:
Původně odeslal
Pret
Nasobic sa da menit koli EIST-u. Na starsich procesoroch bez EIST je uzamknuty nasobic na fixnu hodnotu.
na kterych treba? to sem nevidel procesor u ktereho by nesel menit nasobic smerem dolu