Vyšší napětí zdroje pro Notebook
Čaute, mám trošku divnou otázku: Kámoš si pořídil notebook, ale bez napájecího zdroje. Jeden notebook už doma má a aby nemusel dokupovat další adaptér, chtěl by použít ten svůj starý. Problém je ten, že jeho notebook s adaptérem je na trochu vyšší napětí, než ten nově pořízený notebook bez zdroje. Chci se zeptat, jestli se někdo z vás nevyzná v napájecích obvodech notebooku - není tam nějaký stabilizátor, který by vyrovnal vyšší napětí? A přibližně o kolik voltů by byl schopen to vyrovnat, než by se poškodil?
Re: Vyšší napětí zdroje pro Notebook
Moj notebook som kupil so zdrojom 22,5V. Fungoval, ale nefungovala polovica napajania CPU, takze nefungovalo Pentium MMX, len obycajne. Bol tam prerazeny jeden tranzistor, po vymene to islo, ale po nejakej dobe zhorelo znovu. Nakoniec som zistil, ze ten tranzistor je len do 20V. A na notebooku zospodu bolo napisane 19V...
Takze som zdroj upravil na 19V (pridanim jedneho odporu do delica v spatnej vazbe). Ponaucenie: nikdy nenapajat notebook vyssim napatim.
Asi tak, je to kus od kusu.
Já mám IBM T40 a používám na něj zdroj od nějakého HP - 20V. Orig. IBM má 16V. Funguje to. Riskoval bych to jen v případě, že si je kámoš vědom možného poškození ;)
OK, vyřídím mu to. Díky za příspěvky chlapi.
Ještě bych k tomu dodal,že Li-on baterie jsou poměrně citlivé na odpovídající napájení a snižuješ si tím životnost baterie
Citace:
Původně odeslal
wizard
Ještě bych k tomu dodal,že Li-on baterie jsou poměrně citlivé na odpovídající napájení a snižuješ si tím životnost baterie
Nicméně napětí ze zdroje podle mě v drtivé většině případů moderních NTB nejde přímo do baterky, ale přes nějaký nabíjecí obvod. Tj. napětí zdroje baterka stejně nikdy neuvidí.
Presne tak to funguje u vsetkych noteobookov, kde je nabijaci obvod v notebooku a nie v zdroji (cize asi tak poslednych 13 rokov :D) A pri tych starsich ma zdroj 3 kontakty - zem, napajanie notebooku a nabijanie baterie.