spotrebitel, zakon a rozsirena zaruka
Resim ted docela zajimavou otazku. Konkretne obycejny spotrebitel koupi zbozi s 3 letou zarukou a k tomu si dokoupi rozsirenu zaruku na 5 let (napriklad notas hp, lcd nebo neco podobneho). Prve 3 roky muze vse resit (reklamace) s prodejcem, tak i se servisem. Zajimalo by me kde uplatnuje zaruku ve 4 a 5-tem roce. Servis? Jak je to pak, kdyz ma x reklamaci (proste smula na spatny vyrobek) a chce pak odstoupit od kupni smlouvy nebo vymenit za jiny typ? To pak resi asi primo se servisem/hp, spravne? Nebo resi u prodejce kde koupil rozsirenu zaruku? Mam v tom gulas, muze nekdo poradit?
Re: spotrebitel, zakon a rozsirena zaruka
Citace:
Původně odeslal
macher
Resim ted docela zajimavou otazku. Konkretne obycejny spotrebitel koupi zbozi s 3 letou zarukou a k tomu si dokoupi rozsirenu zaruku na 5 let (napriklad notas hp, lcd nebo neco podobneho). Prve 3 roky muze vse resit (reklamace) s prodejcem, tak i se servisem. Zajimalo by me kde uplatnuje zaruku ve 4 a 5-tem roce. Servis? Jak je to pak, kdyz ma x reklamaci (proste smula na spatny vyrobek) a chce pak odstoupit od kupni smlouvy nebo vymenit za jiny typ? To pak resi asi primo se servisem/hp, spravne? Nebo resi u prodejce kde koupil rozsirenu zaruku? Mam v tom gulas, muze nekdo poradit?
pokud vim, tak v rozsirenych zarukach vsech vyrobcu co jsem zatim mel moznost videt a cist je klauzule, ze zadne penize zpet a podobne veci opravdu neexistuji :) proste pokud vyrobek uz neni dostupny, dostane zakaznik podobny nebo lepsi produkt. pres prodejce tohle uz pak vubec nejde...neexistuje odstoupeni od smlouvy ani podobne dalsi veci. proste je to jen pravo na odstraneni vad v delsim casovem obdobi nez je stanoveno zakonem...
dekuji za vysvetleni:) chtel jsem dat K+, ale bohuzel jsem ti jiz asi jiz dal:)
Citace:
Původně odeslal
MaWa
pokud vim, tak v rozsirenych zarukach vsech vyrobcu co jsem zatim mel moznost videt a cist je klauzule, ze zadne penize zpet a podobne veci opravdu neexistuji :) proste pokud vyrobek uz neni dostupny, dostane zakaznik podobny nebo lepsi produkt. pres prodejce tohle uz pak vubec nejde...neexistuje odstoupeni od smlouvy ani podobne dalsi veci. proste je to jen pravo na odstraneni vad v delsim casovem obdobi nez je stanoveno zakonem...
Docela by mě zajímalo,jak je to s právní vymahatelností takové záruky.3-4 roky jsou dlouhá doba,mezitím může firmu převzít někdo jiný a omezit tyto věci.Je to vymahatelné,nebo je to jen na dobré vůli
Je to samozrejme vymahatelne a koncici firma je ze zakona povina uvest na prislusnem ZU kdo prebira jeji zavazky = kdo bude resit zaruky ... (napr pro Monimu tam byl uveden MironetJM, jen si nejak hosove neuvedomili, ze to znamena opravdu resit zaruky se vsim vsudy a zadarmo). Omezit to zpetne nelze, je to normalni smlouva => nelze ji menit jednostrane.
kdysi jsem viděl jednu takovou dokoupitelnou "rozšířenou záruku" od Datartu (?) a s normální zákonnou zárukou z OZ - tedy ty klasické 2 roky - to nemá nic společného, jen trochu matoucí název. v podstatě to měli řešeno skrze "smlouvu o opravě" (ať už se jedná o nějakou verzi smlouvy o dílo nebo nějakou nepojmenovanou smlouvu) a myslím, že jiní prodejci to budou mít pojaté stejně. ty smluvní podmínky byly formulovány hodně ve prospěch opravy, příp. výměny zboží. možnost vrácení peněz byla minimalizována.
ale tyhle dokoupitelné záruky jsou zase něco trochu jiného než rozšířené záruky poskytované přímo výrobcem (takové ty doživotní apod.)