Využití GPU nVidia k výpočtům (video, seti, f@h...)
Koukám, že tu není žádná podobná diskuze..
Zajímalo by mě, jak to je s možností využít GPU nVidie na jiné výpočty, než grafické - podobně jako má ATi kompresní video kodek, nebo klienta pro folding@home.
Nastudoval jsem, že drivery pro nVidie mají nějaké bugy, které znemožňují jejich použití na takové účely, co je na tom pravdy?
Uvítali byste možnost zatopit grafice něčím užitečným, když se při browsení webu fláká? ;)
Re: Využití GPU nVidia k výpočtům (video, seti, f@h...)
Hlavnym problemom budu prave spominane ovladace, niekde som videl nejake modnute a bol pri nich aj popis (dlhosiahly), ze co a akym sposobom...Skusim ich pohladat, bola pri nich aj nejaka diskusia...ked najdem, hodim to sem ak ma niekto nepredbehne... :) Co by tiez nebolo na skodu.. Kazdopadne skvely namet Marty... ;) :)
Někde jsem četl, že v rusku používali právě 8800GTX a Ultra na crackování. Což sice není zrovna dobrý příklad, ale aspoń je vidět, že se karta nechá využít na jiné než grafické výpočty.
Jinak dobrý nápad založit tohle vlákno ;) Už jsem o tom párkrát přemýšlel ale nikdy jsem se k tomu nedostal :)
Vyuzitim GPU k matematickym vypoctum se uz nejakou dobu zabyvam (rezidualni gramatika) a musim rict, ze to neni uplne snadna cesta.
Zkousel jsem programovani v HLSL, ale vysledky byli dosti spatne (nespravna interpretace podminenych cyklu ap.). V soucastne dobe pisu kod primo v assembleru vertex/pixel shaderu a tam uz se da dosahnout docela zajimavych vysledku.
U vypoctu, ktere je mozne rozdelit do velkeho mnozstvi nezavislych vlaken kde kazde vlakno pracuje s relativne malym mnozstvym dynamickych dat je mozno dosahnout znacneho (radoveho) zrychleni vypoctu.
Hmm, to je jasné, že se s tím dá nějak zacházet :-) spíš mě zajímalo, jestli nejsou už hotové nějaké aplikace..
ja nechapem ako to ze nie je nieco na 3d max kde by sa to dalo vyuzivat pri renderoch. aj ked nekto mi tu vystevloval ze sa to neda alebo co ale tomu sa mi nechce verit
NVIDIA CUDA™ Technology is the world’s only C language environment that provides access to processing power of NVIDIA GPUs. It enables developers to utilize NVIDIA GPUs to solve the most complex computation-intensive challenges such as oil and gas exploration, financial risk management, product design, medical imaging, and scientific research.
http:///www.nvidia.com/object/cuda_home.html
Citace:
Původně odeslal
Yuri
ja nechapem ako to ze nie je nieco na 3d max kde by sa to dalo vyuzivat pri renderoch. aj ked nekto mi tu vystevloval ze sa to neda alebo co ale tomu sa mi nechce verit
jo tak tady by me taky zajimalo v cem je problem.. je jasny ze rendering u karet je sitej na realtime, ale nejake castecne dostacujici vysledky by tim meli taky preci jit dosahnout..
Citace:
Původně odeslal
mkmt
NVIDIA CUDA™ Technology is the world’s only C language environment that provides access to processing power of NVIDIA GPUs. It enables developers to utilize NVIDIA GPUs to solve the most complex computation-intensive challenges such as oil and gas exploration, financial risk management, product design, medical imaging, and scientific research.
http:///www.nvidia.com/object/cuda_home.html
No výborně :) akorát aplikace jsou samé vědecké, nic moc pro masy. Nicméně mě to přestalo trápit, neb 79xx není podporovaná. :(