Instalacia XP na notebook so SATA hdd
Zdravim, mam problem s instalaciou XP. Mam notebook ASUS F3L, ku ktoremu nemam ziadne instalacne cd (od orangu), je na nom Vista a potrebujem preinstalovat na XP. Notebook ma SATA disk a instalacka xp ho nerozpozna a pri pokuse o doinstalovanie driveru pyta disketu a notebook floppy mechaniku nema.
Skusala som driver napalit na cd, ale ked vyberiem instalacne cd, tak mi to nadava a chce ho spat :D, takze nacitat driver z cd asi nie je mozne.
Trochu som pogooglila a nasla som nejaky software, ktory grabne instalacku xpcka, prida mnou vybrane drivery a potom znovu napali a vela ludom to tak aj zjavne funguje, ale mne nie.
Drivery, co som tam pridavala, som stiahla z asusackej stranky presne pre moj typ notebooku - nejaky balik driverov pre chipset, co myslim, ze by to mal obsahovat, ale mozem sa mylit. Samotny nejaky sata driver som nenasla, lebo poriadne ani neviem prist na ten chipset (manual k notebooku tam maju v cinstine)...
Este ma napadlo, ze ci sa da "predinstalovat" xp-cko do kroku, kym sa prvykrat rebootne a potom uz bootuje z disku na inom pocitaci, ktory by mal trebars floppy? (co ma privadza k otazke 2,5" a 3,5" sata disk ma rozne konektory? existuje redukcia? :eek:)
Vedel by mi s tym niekto prosim pomoct? Pomohlo by mi bud ine riesenie alebo 100 percentne dobry driver (s ktorym kebyze to nefunguje, tak potrebujem opat ine riesenie :mweheh:)
Dakujem za odpovede.
Re: Instalacia XP na notebook so SATA hdd
A nemuzes v BIOSu notebooku prepnout rezim SATA na IDE, Legacy nebo neco takoveho? Take to byva jako SATA Native mode, AHCI mode a podobne.
Windows tam jde nainstalovat, pokud budes mit v instalaci integrovane ovladace, coz jde pres ten nLite, ale musis mit ovladac pro SATA, chipset ovladace nestaci.
Pripadne prepnout ten SATA rezim v biosu.
Nebo USB floppy mechanika, ci USB flash emulujici floppy mechaniku.
problém se SATA disky většinou vyřeší integrovanej Service Pack 2....jinačí drivery pro XP na stránkách ASUSu jsou, takže integrovat SP2 do instalačky a drivery dotáhnout z netu a neměl by byt problém
Je to podobny proces ako si vyrobit SP2 instalacku winXP (na googli sa to hlada ako "slipstreaming SP2")
Akurat este dokopirujes subory pre dany radic a nastavis cesty.
Niektore z navodou co mam v bookmarkoch od tej doby (ale podla ktoreho som to robil nepamatam)
http://www.msfn.org/board/Unattended...py-t13173.html
http://www.maximumpc.com/article/How...ion?page=0%2C0
Program spomenuty tu som skusal ale nieco tam tusim zblblo, ak sa nemylim vytvorenie ISA. Ked som tusim porovnal rucne spravene subory stym co on robil bolo to skoro to iste (teda v tej casti driverov) asi tam nebolo kompatibilne nieco ine v tej automatiky generovanej instalacke.
http://www.adminxp.cz/windowsxp/index.php?aid=234
mas dve moznosti:
1. vec pro obě stejná - stáhni si na intel.com
Intel Matrix Storage Manager - což je driver na SATA disky !
a následně
2a) buď rozbalíš a získáš ovladače ručně a při instalaci XP zmáčneš F2 a nainstaluješ SCSI/RAID drivery (ale pouze přes disketu) což u NTBKu pujde asi tezko
a nebo
2b) stahnes zdarma nLITE program - pote si zkopirujes cele CD XPčkek nekam na disk - pri spusteni nlite zadas cestu kde mas ty nakopirovane XP a nasledne pri druhem kromu (tusim) pridas dalsi ovladace - tam pridas ten IntelMatrix Storage a ve finale si vypalis nove "doplnene" instalacni CD WinXP ktere bude obsahovat tento driver
pak uz jen instal !
ju ?
Staci v biosu vypnout SATA Native mode a xp disk videj.
Citace:
Původně odeslal
deglaser
Ovšem záleží co má za bios - ne vždy tam tato funkce je...
Pak jedině nLitem integrovat ovladače...
Ty se dají stáhnout jinde.
Citace:
Původně odeslal
deglaser
Dakujem velmi pekne. Taketo riesenie na tri sekundy, co fakt funguje, som naozaj neocakavala. :mweheh:
Prepla som v biose sata disk do compatible modu a sup... islo.
Dakujem este raz za radu.
Zdravim mam ten isti problem ale nejde my v biose prepnut tie disky takze si vitvorim instalacne cd cez nLite pls ktore ovladace tam musim pridat ako sa volaju?
Záleží na tom, jaký čipset je v notebooku použit.
Jinak disketová jednotka se prodává i v USB provedení... ;)
aha a co je to chipset :rolleyes:
Pouzil bych popis kolegu z idnes, je velmi popisny a vecny :)
Citace:
Chipset je hromádka součástek spojených tištěným spojem, které mají za úkol propojit procesor s pamětí, grafickou kartou, diskem apod. Aby to vypadalo nějak rozumně, je vše integrováno na základní desku s různými paticemi a konektory.
;D:cool:
Citace:
Původně odeslal
kesinko
aha a co je to chipset :rolleyes:
Sry, ale pokud se tazatel pta na to co je to chipset, automaticky mne napada odpoved, TY se do biosu vubec nevrtej !!! pac to akorat zk.... pokazis a lepsi je to rovnou dat odbornikovi !
ok dakujem uz som to viriesil