-
IPS panel za skvělou cenu: LG L2000CP-SF
Ahoj lidi, našel jsem něco, čemu se mi nechce ani věřit, ale přesto se raději zeptám. Protože je-li to pravda, tak je to velmi zajímavý kousek.
LG L2000CP-SF
Má to být IPS panel za cenu 6,5 tis. Je to vůbec opravdu IPS? Je to vůbec za tu cenu možné? Znáte ho někdo? Nevíte někdo o nějaké recenzi? Mě by se totiž líbil (WIDE nechci)
Díky za názory...
-
Re: IPS panel za skvělou cenu: LG L2000CP-SF
-
Podle popisku by mel mit obrazovku IPS, ten by oproti S-IPS (ten je v te recenzi) by mel mit horsi nejake parametry (uhly, kontrast, ...mozna i horsi odezva), kazdopadne za tu cenu vypada zajimave...
-
Na stránkách LG ho nemůžu najít. Nápadně se však podobá tomuhle http://uk.lge.com/products/model/det...l2000cn.jhtml#, který je samozřejmě TN, ale dál v popisu mají taky napsáno, že je to 8 bit, tak nevím.
-
Citace:
Původně odeslal
falcon
Podle popisku by mel mit obrazovku IPS, ten by oproti S-IPS (ten je v te recenzi) by mel mit horsi nejake parametry (uhly, kontrast, ...mozna i horsi odezva), kazdopadne za tu cenu vypada zajimave...
Žádný panel s "IPS" technologií na trhu není a to už dobrých 10 let. "IPS" (In Plane Switching) bylo označení původní technologie, dnes se používá jen jako označení obecné kategorie pro monitory založené na téhle původní technologii, bez rozlišení subkategorií - těmi jsou S-IPS (Super IPS), AS-IPS (Advanced Super IPS) a A-TW-IPS (Advanced True White IPS). Pro úplnost posledním, nejnovějším subtypem je H-IPS A-TW (Horizontal IPS with Advanced True White polarizer), který zatím používá tuším pouze NEC v panelech velkých úhlopříček a jejich OEM partneři (LaCie a snad i Apple).
Přeloženo - "nejhorší" možnou variantou v tomhle případě může být S-IPS.
-
Zajímalo by mě, kolik toho má mnou označený panel společného s tím, co recenzovali v článku co zde uvedl laho. Pokud je to jeho "příbuzný", tak je to za tu cenu bomba - zdá se mi.
No právě že v těch modelech je fakt guláš.... Ten recenzovaný už se prý neprodává. Nyní jsou k nalezení na stránkách LG tyto panely:
L2000CN - což je TN panel (jak psal iguka)
L2000CM - což je MVA
L2000C - což je taky MVA
tolik na stránkách LG. No a pak je tu jako novinka tenhle L2000CP, kterej má být IPS (nebo spíš S-IPS, jak psal jan555).
Skutečně divné je, že tento "CP" model není na žádných stránkách LG.... tak nevím co je to za výtvor (to mě trošku znervózňuje - chtěl bych vědět, kdo ten panel vyrábí - jestli to je LG/Philips, nebo nějaký OEM...).
Nicméně, doporučili byste mi nákup tohoto IPS (S-IPS či jiného xx-IPS) panelu? Jde mi hodně o reálně podání barev (začínám se totiž zajímat o focení), samozřejmě kancl. práce a občas i ty hry (okrajově - neni čas a zatim ani pořádná grafika)...
Teď mám svýho NEC 1760NX - což je obyčejný TNko, ale co se podání černé barvy týká, neviděl jsem zatím lepší - mám tedy zkušenosti jen s levnějšími TN panely, ale viděl jsem jich už dost (IBM/Lenovo, ASUS, ViewSonic, Acer, Philips, Samsung atd....). Doufám ale, že právě IPS panel by měl i tomuto (podle mě velmi slušnému panelu - na svou dobu) natrhnout ...... ("však víte co...")
-
To teda koukam ze 2000C nedelaji v S-IPS, ale P-MVA http://www.prad.de/guide/screen2750.html
a o modelu CP ani na prad.de neni ani zminka, ze by mel PVA?? :D
-
A to se ten tvůj 2000C dříve vyráběl jako S-IPS a nyní jej vyrábí jako xVA panel jo? No koukám, že v tom LG dělá docela bordel.
Když bych si tento L2000CP objednal, zjistím já sám nějak (krom rozebrání), zda-li je v tom skutečně IPS nebo xVA panel?
-
Citace:
Původně odeslal
Hanz
Když bych si tento L2000CP objednal, zjistím já sám nějak (krom rozebrání), zda-li je v tom skutečně IPS nebo xVA panel?
Ano, během vteřin.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Ano, během vteřin.
Bezva - jak? (nějaké objektivní hledisko - subjektivní vjem může být ovlivněn nákupem nové "hurá" věci). A myslím, zda-li poznám IPS od xVA - nejen od TN....
Díky
-
Nejsnáz to poznáš tak, že VA panel při pohledu z úhlu začne ztrácet kontrast a žloutnout (celý), S-IPS ne (resp. řádově míň), ale černá barva dostane fialový nádech.
-
Specifikace promo od ceskeho LG
Customer LG
Model Name L2000CP-BF/SF
Factory Model Name L2000CP-BFQ / SFQ
Suffix
Chassis No * Red font : Changed or TBD
Development Status MP Remark
Product Concept
Model R/Change
New Model L-up
Others
New Tool
New Head
New Front
New Stand
Others
Moduel + Oth.
Inch 20.1"
Maker LPL
Moduel Name LM201U05-SLA1,3
Panel Type(TN,IPS) IPS
Aspect Ratio 4:3
Resolution 1600 x 1200
Brightness 300 nits
Contrast Ratio 800:1
Response Time 16ms (8ms GTG)
Viewing Angle 178/178
Color Depth(Num of Colors) 16.8M(8bits)
Pixel Pitch(mm) 0.255 x 0.255
Lamp Qty 6 CCFL
Surfice Treatment AG(3H)
PC Input / Output
D-Sub Yes
DVI-D Yes
HDMI
PC Audio Input
PC Audio Out
USB
RS232C
Mic in
Mic Out
(Jack Position) Rear
Video Input / Output
Composite
S-Video
Component
SCART
Others
(Jack Position)
Audio Input / Output
Audio In (RCA)
Others
Tuner Input / Output
NTSC (America/Korea)
PAL/SECAM
PAL-Multi
PAL M/N
NTSC Japan
Others
Speaker
Max Audio output
Speaker Location
Detachable
Woofer
Others
Frequence
H-Frequence (Analog) 30 ~ 83 kHz
H-Frequence (Digital) 30 ~ 83 kHz
V-Frequence (Analog) 56 ~ 75 Hz
V-Frequence (Digital) 56 ~ 75 Hz
Control
Key Number 5EA(Power Key Included)
Key Location Front
Key Type Tact Switch Type
LED color Blue/Amber
OSD Language "OSD Language English,French,German,Italian,
Spanish,Portuguese,Swedish,Finnish,Polish,
Russian,Korean,Chinese,Japanese,Greek, Ukraine"
15 EA
Control
Power Type (Adapter or LIPS) LIPS
Power Consumption
Normal 50 W
DPM 1 W
S/W Off 1 W
Mechanical S/W No
Mechanical
Set Color
Front Color Black (Silver Optiopn)
B/Cover Color Black
Stand Color Black
Others
Stand
Stand Alone Yes
Dual Hinge Type
Folding Type
Base detachable Yes
Tilt Yes
Swivel Yes
Height Yes
Pivot Yes
Others
Dimension
Set 444 x 440 x 243
Box
Weight
Set
Box
Stuffing
Individual (20Ft/40Ft) 396/864
Pallet (20Ft/40Ft) 320/768
Wrap
Packing Material EPS (Pulp Ready)
Box Type Flexo
Handle Yes
Manual CD
Special Features
F Engine Yes
sRGB Yes
Pb Free Yes
DDC/CI Yes
HDCP No
Intelligent Auto (Auto Resolution) Yes
Remote Control
PIP
VOV
Auto Pivot
Auto Mirror
Tiling
Others1
Others2
Others3
Standard
TCO03 Yes
TCO99
UL(cUL) Yes
TUV-GS Yes
SEMKO Yes
FCC-B, CE Yes
EPA Yes
VESA Mounting Yes (100x100)
ISO13406-2 Yes
Medical Certificatioin No
Others
Accessory
Power Cord Yes
D-Sub Yes
DVI-D Yes
HDMI
PC Audio
RCA 3-Line
RCA-5Line
Others
Schedule
Design Request
Rendering
Design Mock-up
ID Fix
T/Start
T1
T/off
Launching
-
No taky jsem zkoušel kontaktovat infolinku LG a tam mi potvrdili, že se má skutečně jednat o IPS panel (snad teda...). Je dokonce ve dvou verzích -SF (stříbrno/černý) a -BF (černý). BF se ale podle všeho nedá moc sehnat (škoda - líbil by se mi asi trošku víc).
Jinak existuje v podobné cenové hladině nějaká alternativa? IPS panel, nebo max. nějakej fakt super xVA panel? Víte o něčem?
Mám kdyžtak do výše zmíněného monitoru jít?
-
Ja bych do nej asi sel, pokud to nebude IPS muzes ho s cistym svedomim vratit ve 14-denni lhute. Za tuhle cenu tezko nejakou 20" IPS/xVA sezenes.
-
No tak už ho mám objednanej. Takže jsem docela zvědavej až přijde... Samozřejmě se s dojmy podělím, ale co mám vyzkoušet a otestovat?
-
Citace:
Původně odeslal
Hanz
No tak už ho mám objednanej. Takže jsem docela zvědavej až přijde... Samozřejmě se s dojmy podělím, ale co mám vyzkoušet a otestovat?
Začni homogenitou podsvícení a vadnými body...
-
TAK UŽ HO MÁM DOMA!!!
I když koukám jak o život, tak jsem zatím žádnej vadnej bod nenašel (je pravda, že tyhle panely by mrtvý bod měli mít černý a né svítivý a proto se asi budou hůř hledat).
Nevím jak správně poznat rovnoměrnost podsvícení. Normálním pohledem se zdá být podsvícení na kteroukoli barvu z Nokia Test Monitoru zcela rovnoměrné. Tak jsem zkusil tento monitor při zobrazení černé (taky Nokia Test Monitor) vyfotit asi na 25sek (F/22, ISO 100, večer - žárovkové osvětlení). Z té fotky je trošku vidět, že jsou určité oblasti, které jsou o maličko světlejší než jiné, ovšem není to tak, že by třeba celý roh byl tmavší než okolí - jen takové ledabyle rozmístěné ostrůvky. Tak nevim, jedná-li se o odlesky nebo nějaké stíny.
Co se týká pohledu z úhlu, tak i z dost velikého úhlu je obraz pořád stejný (bez barevného tónu i výraznějšího úbytku kontrastu).
Až v okamžiku, když se na panel (ať už zhora, nebo ze strany) koukám pod takovým úhlem, že mi rámeček zakrývá první centimetry obrazovky, tak je přecijen slabý úbytek kontrastu znát. Nicméně text je v podst. stále čitelný a nemá to žádný barevný nádech.
Když si pustím na celou obrazovku černou, a podívám z dostatečného úhlu, tak je se ta černá skutečně začíná měnit v modro-fialovou barvu.
Ovšem z přímého pohledu je černá přes celý monitor a vypnutý monitor téměř k nerozenání....
Tolik mé úvodní zkušenosti s tímto panelem. Napadá vás někoho, co ještě (a hlavně jak) vyzkoušet? Díky (mám přecijen 14 na rozmyšlenou, tak ho chci otestit co nejvíc....)
-
Stáhni si Eizo test utility a projeď si to: http://www.eizo.de/lcdtestutility.html .
-
Tady neco malo na otestovani a nastaveni online:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
-
Když už ho máš, tak mě osobně taky zajímá inputlag a jak subjektivně vnímáš hrání her co se odezvy týče.
-
Tak jsem se snažil tenhle panel otestovat tím softem od EIZA:
- vadné body nevidím žádné
- žádné zkreslení ani moire jsem si nevšiml
- geometrie je - řekl bych standardní (jako rovné čáry jsou jak střela, kruh je pochopitelně vidět, že je složen ze čterečků - ale jsou rovnoměrně kulaté)
- v testu kontrastu (šedivé pruhy přes obrazovku - vidím všechny bez problémů), sloupce v těch obdélníkách se mi zdají taky pozorovatelné (i když ty koncové hodně slabounce
- co se týká konvergence, tak barevná síť je sice rovná, bez přerušení, ale přijde mi, že tloušťka jednotlivých barevným úseků čar není zcela shodná. Je to problém, nebo je to normální? (koukám, že to samé - i se stejnými barvami pozoruji i na NEC 1760NX)
- test rychlosti - no jako nevím co mám porozovat, jako ten nejrychlejší (800pix/sek) je při padání trošku rozmázlej (nebo to tak vidím) - srovnám-li to s TN panelem NEC - řekl bych obdobné rozmáznutí)
- kresba: obdélník začnu spatřovat když posunu posuvník z 255 na cca. 251, u žluté trošku míň, asi 249. Jaké jsou správné hodnoty?
- co se týká přechodů barev, tak tam by (dle popisu) neměly být vidět žádné pruhy. No tak musím říct, že cca. ve 2/3 spektra ve směru k tmavé je lehké proužkování (pár proužků) patrné....
- písmo i úhly pohledu - super, perfektní...
Tak co, jak to s ním vypadá?
Jak správně odhalím "inputlag"?
Zkoušel jsem hrát Crysis (jenže to je na mojí zoufalý grafice trošku běs) a jako zdá se mi (nejsem profesionální hráč vzívající jen CRTčka - na LCD hraju už drahně let), že mě tento panel jinak neomezuje. Rychlost (podle oka) cca. stejná jako TN panel, co jsem měl předtím (NEC 1760NX). Takže hry se mi zatím zdají v poho (ale ještě jsem toho moc nezkusil).
-
INPUTLAG - Je doba, kterou potřebuje monitor na zpracování obrazu (provádějí se různé barevné korekce apod.). Dnes se inputlag vyskytuje hlavně u monitorů s VA a IPS obrazovkou. TN technologie obvykle inputlagem netrpí. Inputlag sice není závislý na technlogii, ale u TN se díky menšímu počtu barev obvykle nevyskytuje (čip nezpracovává tolik informací). Inputlag se projevuje tak, že je obraz lehce zpožděn a při pohybu myši má uživatel trochu pocit, že kurzor po obraze "plave". Pro hry se může stát inputlag smrtelným. Pozn. zkopírováno odjinud.
-
OK, to jo, ale pořád nevim, jak náchylnost inputlagu otestit. Jako když hejbu s kurzorem myši, tak se mi očima zdá, že reaguje hned a přesně. Při ovládání hry se mi zdá, že vše taky pracuje jak má, ale nevim, zda-li mám "správně ostré oči" na to, hodnotit míru inputlagu....
Proto řeším, jestli existuje nějaký způsob, jak toto objektivně otestit.
-
Citace:
Původně odeslal
Hanz
OK, to jo, ale pořád nevim, jak náchylnost inputlagu otestit. Jako když hejbu s kurzorem myši, tak se mi očima zdá, že reaguje hned a přesně. Při ovládání hry se mi zdá, že vše taky pracuje jak má, ale nevim, zda-li mám "správně ostré oči" na to, hodnotit míru inputlagu....
Proto řeším, jestli existuje nějaký způsob, jak toto objektivně otestit.
Pokud subjektivně nemáš pocit, že taháš kurzor myši "na gumičce", nemusíš nějaký inputlag vůbec řešit - minimálně pro Tvé potřeby není zjistitelný... ;)
-
No tak buďto nejsem sto se vyjadřovat k inputlagu jako takovému, protože prostě to nejsem schopen poznat a nebo tento panel tímto problémem netrpí. Mám laserovýho Copperheada nastavenýho na dost velikou citlivost a fakt mi přijde, že reaguje standardně....