Opotrebovaná batéria notebooku
Ahojte
Dostal som včera v robote firemný notebook, je to už starší kus po niekom. Zistil som, že po odpojení napájania mi batéria vydrží rádovo minúty a úplne sa vybije. Je možné s tým niečo robiť okrem jej výmeny? Počul som niečo o formátovaní batérií, existuje také niečo? Skúšal som hľadať na fóre ale jediné čo som našiel, bol nejaký 4-ročný thread, ktorý sa končí radou, aby sa používateľ obrátil na nejaký servis.
Zmenilo sa za tie roky niečo? Je to možné nejako vyriešiť bez servisu alebo treba batériu úplne vymeniť?
Re: Opotrebovaná batéria notebooku
Nabi bateriu, potom nabootuj do cisteho DOSu (alebo chod do boot menu windows a nechaj to tam) a nechaj ju uplne vybit. Ked je vybita, vyber ju, pripoj voltmeter a nejaku zataz (podla napatia - napr. ziarovku z auta) - pri napati okolo 2,5-2,8V na clanok by elektronika baterie mala odpojit clanky (voltmeter ukaze 0V). Vtedy ju daj znovu nabit.
Parkrat to zopakuj. Ked to nepomoze, tak jedine vymenit.
Okej, dik za vysvetlenie. Skôr som si to predstavoval tak, že je to nejaká možnosť v BIOSe že format battery, ale to by asi bolo príliš ľahké :D
Tak možno to skúsim, ale asi radšej požiadam vo firme o novú.
edit: ešte detail, teda pripojiť záťaž, aby bolo napätie 2,5 až 2,8 V, a nechať to tam dovtedy, kým sa zníži na 0? Dobre som to pochopil?
Napatie jedneho Li-Ion clanku nesmie klesnut pod 2,5-2,8V, lebo hrozi jeho znicenie - preto elektronika v baterii pri poklese pod nejake napatie odpoji zataz a zabrani tak uplnemu vybitiu a zniceniu. Li-Ion clanok ma nominalne napatie 3,6V a typicke napatie baterie je 10,8V - cize 3 clanky v serii (a po dvoch-troch paralelne - ale to je teraz nezaujimave) - tzn. napatie celej baterie nesmie klesnut pod 7,5V. Voltmeter preto, aby si nan pozeral a keby napatie klesalo a elektronika nevypla, aby si to vypol a neznicil bateriu uplne.
Zataz pripojit nejaku rozumnu - 10-20W, aby si bateriu neznicil, ale zase aby to vybijanie netrvalo cely den.
Ked to mas firemne, tak sa na to vykasli a nech ti daju novu.
no super, vidím že je to ešte zložitejšie ako som čakal :D
A co ni-mh baterie? Pokud je v podobnem stavu, existuje/ma pro ni smysl nejaky podobny postup?