-
Nerovnomerne podsviceni LCD
Nedavno jsem si koupil LCD Philips 170P7ES a pomerne zahy jsem zjistil, ze trpi nerovnomernym podsvicenim, tj. obraz je u spodniho okraje svetlejsi nez u horniho. Nekdy je to videt vic (jednobarevna plocha), nekdy min (webove stranky) a nekdy vubec (fotka na pozadi).
Vim, ze od levneho LCD (stalo 4300) s technologii TN nemuzu cekat zazraky, ale je to normalni nebo by to mohla byt vada?
-
Re: Nerovnomerne podsviceni LCD
Jako majitel dvou LCD (LCD LG L1750s / LCD Acer AL1721 = lowend) Ti nemuzu sdelit nic jineho, nez to, ze je to IMO uplne normalni :-)
-
Více- či méně- nerovnoměrné podsvícení mají všechna LCD. U dražších (obvykle kategorie nad 10K u 19" například) to výrobci někdy i řeší - ať už větším počtem podsvětlovacích trubic, jiným způsobem (LED) nebo kalibrací či funkcemi na vyrovnávání homogenity podsvícení. Pokud je to pro tebe důležitý parametr, doporučuji se na to při příštím výběru zaměřit a pozor - neplatí žádná úměra mezi cenou panelu a rovnoměrností podsvícení! Jestli to je "v normě" (odpovídá zvyklostem v kategorii) ti takhle nikdo nepoví ...
btw: můj názor na tohle je poměrně konzervativní - pokud tě to neobtěžuje (=praští do oka) při tom, co na panelu primárně děláš, vykašli se na to (pokud někdo zkoumá homogenitu podsvícení na bootscreenu nebo má jednobarevný tmavý wallpaper, tak bude hledat vhodný panel dlouho), pokud tě to naopak vyloženě štve, tak se panelu zbav a kup jiný, dokud to jde - zrovna na tohle si těžko zvykneš, tzn. bude tě to štvát asi vždycky.
-
bohužel je to normální a obvyklé - otázka je co člověk snese a za jakých podmínek se na monitor dívá.
Např v kanclu kde sedí kolegové pouze přes den, čili vždy za denního světla v místnosti i za přispění že se svítí zářivkami tento jev ani nepocituješ.
Domnívám se, že nejhorší to je když jsi doma, máš zhasnuto a chceš se dívat na film a najendou ikdyž je monitor "černý" ty vidíš např. tohle:
http://www.atreid.cz/img/screen.jpg
Jak když ti nahoře a dole vychází měsíc :)
a nebo tohle (to jsem našel na netu):
http://img461.imageshack.us/img461/5...htnoir18xp.jpg
Mě se stala ta první varianta a to mě upřímně velice nastvalo a tak jsem sel a druhý den jsem monitor vrátil (naštestí to šlo) a hledal jsem jiné řešení !
Tehdy (rok a pul zpět) jsem vybíral mezi monitory za 6000,- a nakonec jsem musel koupit za 8500,- a to LG Flatron Slim - netvrdím že tenhle model ten vycházející měsíc tam nemá to bych kecal, ale je tak minimální že mě to nevadí...
Doporučuji si vybrat monitor s tím ať ti obchodník slíbí, že jej můžeš do dvou-tří dnů vrátit zpět pokud budeš nespokojen.
-
ludia, hlavne si neskusajte svietit v miestnosti len LCDckom ;) potom uvidite polmesiace ci ine efekty aj na eize :D
-
Jj, základem je, aby bylo v místnosti/místě odpovídající osvětlení - stačí si vytvořit vhodný ambient light např. lampičkou umístěnou za panelem a všechno bude hned veselejší (a pro vaše oči taky).
-
Môj bývalý kolega raz skúšal reklamovať Hyundai L90D+ pretože nehomogenita podsvietenia spolu s lokalnými neostrosťami obrazu boli dosť drsné.
Predajca monitor zobral na reklamáciu, poslal distribútorovi, ktorý ten samý kus monitoru vrátil s tým, že vraj sa to nieak nevymyká "kvalite" obrazu ostatných kusov týchto monitorov.
Len pre porovnanie: V tej dobe som mal sám Hyundai 15" L50S, ktorý bol o cca 2 roky starší než kolegov L90D+ a o bol na tom čo sa podsvietenia a ostrosti obrazu týka o dosť lepšie.
Takže asi tak ako radia kolegovia, nechať si v prvom rade monitor predviesť a ideálne dohodnúť si možnosť vrátenia tovaru do pár dní v prípade nespokojnosti.
Ja osobne si pri kúpe ďalšieho monitoru budem dávať extra záležať aj na akustickom prejave zobrazovadla.
Pískajúci monitor rozhodne nie je nič príjemné...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
ludia, hlavne si neskusajte svietit v miestnosti len LCDckom ;) potom uvidite polmesiace ci ine efekty aj na eize :D
No, osobne muzu konstatovat, ze na svem CG241W nevidim zadnou nerovnomernost ani za 100% tmy a to i kdyz se snazim opravdu hodne neco zahlednout :)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
No, osobne muzu konstatovat, ze na svem CG241W nevidim zadnou nerovnomernost ani za 100% tmy a to i kdyz se snazim opravdu hodne neco zahlednout :)
A taky jsi ho koupil za 4300? :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
A taky jsi ho koupil za 4300? :rolleyes:
Muzes mi rict, co to ma spolecneho s mym prispevkem? Radeji si precti post, na ktery jsem odpovidal, nez se opet zacnes ohanet cenou.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Muzes mi rict, co to ma spolecneho s mym prispevkem? Radeji si precti post, na ktery jsem odpovidal, nez se opet zacnes ohanet cenou.
Heh, co na tom nechápeš Ty? ???
Říká Ti, že u monitoru za drahé peníze tyhle efekty asi uvidíš s mnohem menší pravděpodobností než u laciného kusu... :rolleyes:
Každé EIZO totiž nestojí 50 klacků, víš? :p
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Požádej autora, ať předefinuje "Eizo" na "většinu panelů Eizo", pokud tě to tak trápí. Tohle je thread primárně o laciném TN panelu za pár klacků, ne o CGčku. Možná jsem snad měl zareagovat stejně (nebo ještě výrazněji!), když tímhle můj panel taky netrpí a dokonce to není ani to EIZO? Když si přečtu znovu ten tvůj "příspěvek", tak jen znovu zjistím to samé - že je úplně zbytečný.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Požádej autora, ať předefinuje "Eizo" na "většinu panelů Eizo".
Vzhledem k tomu, ze to je napsane takto, musel jsem reagovat. Ony i levnejsi EIZO monitory maji pomerne slusnou nerovnomernost. Opravdu dobra se objevuje az u drahych modelu s kontrolou uniformity. Takze kdyz chapes, na co sem reagoval, potom ten ten tvuj vypad byl naprosto zbytecny.
-
Jistěže chápu, ale kdyby měl v zájmu absolutní "korektnosti" a "exaktnosti" opravovat a komentovat každý každou prkotinu, obsahovalo by 4um dobře 1/3 postů obdobných tomu tvému - ty bys mohl porozumět naopak tomuhle a tomu, kam autor tím původním postem mířil. Toť vše.
-
V tomto pripade by ale laik mohl nabyt dojmu, ze neexistuji LCD monitory s temer 100% uniformitou, coz neni pravda. Jen se snazim, aby pri cteni threadu dany clovek dostal co nejpresnejsi informace.
-
Vidis, aspon ze si to priznas - temer. Z definicie toho, ako funguje podsvietenie katodami nie je mozne vytvorit 100% rovomerne podsvietenie. Takze sa pri pozorovani svojho CGcka malo namahas a naviac ta bavi tahat za slovicka, co? Predpokladam, ze vies pravidla, ake by malo byt pri praci osvetlenie, tak principialne nechapem, preco ma vobec vyznam skumat akekolvek zobrazovadlo za uplnej tmy :roll:
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
tak principialne nechapem, preco ma vobec vyznam skumat akekolvek zobrazovadlo za uplnej tmy :roll:
Asi tolik jako pracovat se "zobrazovadlem" ozarenem Sluncem. A pak kdo se tu taha za slovicka. To co si konkretne ted napsal, je prave hloupost. Pokud ma nekdo zajem "skumat akekolvek zobrazovadlo", potom je to nejlepsi za uplne tmy, protoze uvidis vsechny chyby, ktere bys jinak prehledl. Ze tak zpravidla clovek nepracuje, nepopira fakt, ze je dobre vedet, co mas na stole. Ale to je uz uplne neco jineho, nez co jsem ti kritizoval a to verim, ze sam dobre vis. Tvoje prispevky jsou obecne vetsinou takove emocionalni vykriky do tmy a svadi k zavadejicimu pochopeni situace.
-
Osobne ambientni osvetleni dvakrat v lasce nemam, takze me jista neuniformita stve pekne taky. Aby clovek nasel v tomdle smeru pouzitelnej panel, nemusi hned sahat po CG rade od Eiza, staci mit moznost vyberu z vice panelu (trebas Zilla s 24" Benq potvrdi ze na soucasnym kousku ma podsviceni velmi slusny oproti vetsine ostatnich LCD). A samozrejme kdyz LCD vybiram, tak v temne mistnosti, protoze presne jak rika Haste, chci vedet co mam na stole, aby me to pak nemohlo uz prekvapit, pokud nastanesituace kdy danou vec budu v danych podminkach chtit pouzit.
Co se tyka toho madcapova vyroku, tak myslim ze sem ho pochopil tak jak autor myslel, takze nevidim moc duvod pro Hasteho reakci. Ano chtel nam sdelit, ze on ma monitor co tuto vadu nevykazuje, coz je hezke ale vzhledem k cene monitoru a k tomu, ze todle uz fakt neni consumer rada, by bylo velmi smutne kdyby byl flekaty :)
Kdybych to mel prirovnat na to ze si majitel vozu Dacia Logan stezuje ze mu vevnitr neco drnci kdyz jede po nerovnostech, jestli je to normalni. A dostane odpoved "No kdyz jedes po prazskejch rozbitejch kocicich hlavach, tak drnci i Toyota" nacez se ozve majitel trebas nove Camry ze jemu fakt nic nedrnci i kdyz lita po kocicich hlavach celej den.
Takze imho uplne zbytecne zaplacana debata. Myslim ze autor threadu uz odpoved dpstal, ze to v tedle kategorii monitoru normalni proste je a ja jen dodam ze pri trose snahy a hodne casu se da nalezt dany kus, ktery ma podsviceni pouzitelne i ve stredni kategorii LCD.
-
Doufám ,že můj příspěvek nebude brán jako "odstřel laciných monitorů" jen chci vysvětlit ,že rovnoměrnost podsvícení není záležitostí dnešních moderních panelů, ale řídící elektronikou monitoru. Čím lacinější panel tím "hubenější" elektronika.
Komu to vadí musí sáhnout do kapsy podstatně hlouběji (10-bit a více).
-
Citace:
Původně odeslal
NANAO
Doufám ,že můj příspěvek nebude brán jako "odstřel laciných monitorů" jen chci vysvětlit ,že rovnoměrnost podsvícení není záležitostí dnešních moderních panelů, ale řídící elektronikou monitoru. Čím lacinější panel tím "hubenější" elektronika.
Komu to vadí musí sáhnout do kapsy podstatně hlouběji (10-bit a více).
Můžeš mi prosím vysvětlit, jak souvisí rovnoměrnost podsvícení s 10-bitovou barevnou hloubkou? ???
-
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Absolutně nijak.
Tak že by to snad nakonec byl jen skrytý marketing firmy EIZO? :p:mweheh:
-
Dezinterpretace a míchání jablek s hruškami a není tomu poprvé ... (škoda)
-
Citace:
Původně odeslal
DeeKay
Aby clovek nasel v tomdle smeru pouzitelnej panel, nemusi hned sahat po CG rade od Eiza, staci mit moznost vyberu z vice panelu (trebas Zilla s 24" Benq potvrdi ze na soucasnym kousku ma podsviceni velmi slusny oproti vetsine ostatnich LCD).
Potvrzuji, sam jsem byl velmi prijemne prekvapeny tim, jak rovnomerne podsviceni ten Benq ma. :)
Takze jako vzdycky dodavam, urcite si monitor vybirejte tak, ze si ho mate moznost v klidu prohlednout za chodu!
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Můžeš mi prosím vysvětlit, jak souvisí rovnoměrnost podsvícení s 10-bitovou barevnou hloubkou? ???
10-bitová korekce u EIZA má na starosti kromě převzorkování vstupního 8-bitového signálu s GK i řízení tek. krystalů LCD panelu. Laicky řečeno je zodpovedna za správné "natočení" krystalů po celé ploše. U větších (24" a více) panelů je doplněna o obvody DUE (Digital Uniformity Equalizer) ,které vylepšuji uniformitu u širokouhlých panelů s přímím podsvícením.