Deska+proc pro domácí linuxserver (2kkč)
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o nějaký tip na podtaktovatelný procesor a motherboard - vycházím ze svého cíle postavit stroj, který by mohl běžet non-stop jako server - tudíš hlavním kritériem je velmi nízká spotřeba.
Nyní mi jako server běží staré AMD-k7 900MHz zřejmě na desce VIA VT8361, ram128, spotřeba 80W - to je za rok zhruba 3 000 Kč. Taky jsem uvažoval o koupi starého notebooku, jenže i celer 500 je kolem 5k a vzhledem k tomu, že potřebuju docela výkon na realtime nahrávání z tv karty, tak by mi to asi nestačilo.
Uvažuju spíš o intelech, protože jsou lépe podporovány v jádře. Frekvenci netuším, bylo by dobré kdyby už v základu žral málo a podtaktováním bych ho dostal asi na 1GHz. O desku mi kromě dobrého taktovacího BIOSu v zásadě nejde - grafika na úrovni příkazové řádky, výhodou ethernet, usb2, pasivní chlazení.
Cena čím níž tím lépe, nevím kde začít, co třeba nejlevnější Pentium deska? Budu velmi vděčný za každou radu. :-)
(poznámka: nikdy jsem netaktoval ani neflashoval bios, jestli žiju v nějakém bludu, tak pomoc :) )
Re: Deska+proc pro domácí linuxserver (2kkč)
Díky za tak rychlý typ - docela všechno vyhovuje, nevím akorát jestli by mi stačil procesor.. Jinak s podtaktováním přímo máte s touto deskou zkušenosti? Dík
Diky neni treba, mame tu hodnoceni :-)
Procesor ma 1,2GHz a spotřebu 19W. S taktovanim bude asi na tehle desce problem.
Tu první větu jsem luštil docela dlouho, hehe
19W není málo, nevím kolik mi žere to amd, ale v notebooku se vlezu do 10W celým kompem :-P .. Dále, nevíte jak jsou na tom procesory s poloviční keší při zpracování videa? Není to jedna z těch operací, které jsou na to náročné? Třeba po kompilaci encoderu pro mou architekturu se subjektivně zvýšil výkon o 20%
Citace:
Původně odeslal
zbytovsky
Tu první větu jsem luštil docela dlouho, hehe
19W není málo, nevím kolik mi žere to amd, ale v notebooku se vlezu do 10W celým kompem :-P .. Dále, nevíte jak jsou na tom procesory s poloviční keší při zpracování videa? Není to jedna z těch operací, které jsou na to náročné? Třeba po kompilaci encoderu pro mou architekturu se subjektivně zvýšil výkon o 20%
Stará K7 na 900MHz bude mít výrazně víc než 19W.
Uvědom si, že těch 19W u toho intelu je peak, takže při maximálním vytížení.
Můj notebook taky dokáže jet na 9W, ale když patřičně osolím co se dá, a pustím procák na plný kotel a prime, tak klidně 30-50W.
Ja ted mel doma http://pcengines.ch/alix2c3.htm, postavil jsem na tom slusny OpenVPN router. Ma to 500MHz procesor, ktery bohate staci na vsechny veci, krome narocnych jako jsou databaze apod. Opravdu zalezi na tom, co chces provozovat. SW podpora je 100% vcetne vychytavek typu HW sifrovani, watchdog a ovladani LED diod. Bezi mi na tom standardni Debian. Alixu existuje vice modifikaci, staci si vybrat.
Kde se to dá koupit? Ebay mlčí...
Jinak vypadá to dost pěkně, trochu mi to připomíná routerboard.
A co třeba (i když to není Intel) ASUS M2A-VM a k tomu nějaký Athlon 64 LE? X2 už by asi byl zbytečný luxus...
Citace:
Původně odeslal
Marty
Kde se to dá koupit? Ebay mlčí...
Jinak vypadá to dost pěkně, trochu mi to připomíná routerboard.
http://i4wifi.cz/?cls=spresenttrees&strid=395
RouterBoard je konkurence, tohle ma lepsi HW vybavu (RAM). Je to sice x86, takze vykon nic moc oproti MIPS u RouterBoardu, ale dohani to frekvenci. Merena spotreba tohoto ALIXu byla cca 4-5W pri provozu.
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
http://i4wifi.cz/?cls=spresenttrees&strid=395
RouterBoard je konkurence, tohle ma lepsi HW vybavu (RAM). Je to sice x86, takze vykon nic moc oproti MIPS u RouterBoardu, ale dohani to frekvenci. Merena spotreba tohoto ALIXu byla cca 4-5W pri provozu.
Je to pěkný, ale moc drahý. Ve srovnání s tím miniITX intelem a 1GB RAM... Pro někoho, kdo neportřebuje úplně minimální spotřebu a rozměry imo zbytečný "luxus" ..
edit. škoda, že to nemá grafiku, byl by to pěknej nenáročnej malinkatej komp :)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Stará K7 na 900MHz bude mít výrazně víc než 19W.
Uvědom si, že těch 19W u toho intelu je peak, takže při maximálním vytížení.
To by mě právě zajímalo kolik Wattů zbývá na ostatní komponenty - deska, HDD, pokud by se to celé vešlo do 30W ještě k tomu na peaku tak jsem víc než spokojený. Jinak on takovýhle Celeron umožňuje nějaký speedstep (či co), že při idlování sníží napětí?
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
Hezké, ale ta cena už je víc než jsem chtěl. Taky jsem přemýšlel na takovými věcmi jako VIA Epia, nebo embedded PC, ale vzhledem k tomu, že nepožaduju malý rozměr ani ticho, tak mi nevyhovuje cena/výkon.
Citace:
Původně odeslal
peta303
A co třeba (i když to není Intel) ASUS M2A-VM a k tomu nějaký Athlon 64 LE? X2 už by asi byl zbytečný luxus...
Zkusil jsem si to porovnat s tím Intel Little Valley ten ASUS - nevyhovuje mi cenou (=s procesorem 5k), plusy jsou RAID, 4 RAM sloty, více PCIček. Jinak Intel má lepší cenu (už je s procesorem), stačí mi horší grafika i max 1GB ram.
-------------
No abych to shrnul, tím že díky vám mám možnost porovnat různá řešení, nejlépe mi vychází ten Intel Little Valley 2 BLKD201GLY2 (intel.com, czc.cz) co mi doporučil zivan. Do 1500 Kč to je pasivně chlazené a ještě s 512 ramkou. To je za skvělou cenu více než jsem si troufal představit! :)
Jen nevíte někdo, proč by něměl jít podtaktovat? Proklikal jsem se na intel.com na konfiguraci BIOSu - a zdá se že by něco mohl umět...
Nevíte, jestli půjde ta deska podtaktovat? Na intel.com BIOS options jsem si stáhnul Alphabetical list a připadají mi fajn nastavení:
- C1E
- CPU Voltage Offset
- EIST
- MCH Voltage Override - to mi přijde nejzajímavější - přetaktovává to nebo naopak?
Pokud vím, tak celerony mají SpeedStep nějak ochuzený, ale detaily přenechám "modrým" - já patřím do druhého tábora a fineskám těch druhých moc nehovím :)
Imho zadnej Celeron nikdy speedstep nemel. I tak si myslim, ze u takto malo zraveho CPUcka to nebude potreba, v idle bude zrat opravdu malo.
Jak je na tom ten ALIX nebo RouterBoard v případě použití ne jako router, ale např. jako storage server?
Řeším doma problematiku inteligentního úložiště, v současné době to z různých důvodů nechci řešit full-feature linux serverem, a NAS boxy mi přijdou příliš drahé.
Dal bych na to toto: http://www.openfiler.com/
Nebo bude skutečně nejlepší pořídit toho intela?
Nevíte, prosím, jestli půjde na tom Intelu podtaktovat procesor? Na intel.com BIOS options jsem si stáhnul Alphabetical list a zdá se že by to mohlo umožňovat některé z těchto možnosti:
- C1E = Allows the system to change voltage level (lower) of
processor when no work is being done. - CPU Voltage Offset = When enabled, will provide 300 mV additional voltage to
CPU above selected CPU Voltage Override - EIST = Speedstep technology: Advanced Power management
which includes Frequency and voltage - MCH Voltage Override = Allows you to set the MCH V_CORE voltage. (only for testing purposes) --- Možnosti: Default, 1.525V, 1.600V, 1.625V, 1.725V)
Může to mít opravdu SpeedStep, přestože to je Celer? Ta poslední možnost to napětí snižuje nebo zvyšuje? Existuje nějaká deska, která by byla cenově srovnatelná a šla podtaktovat?
Moc díky za odpovědi
Na to už ses ptal, mám obavu, že tu nikdo moc není, kdo ti tu odpoví. Zkus se zeptat v sekci procesory intel přímo pro tuto kombinaci.
Procesory budou podobne temto:
http://processorfinder.intel.com/det...px?sSpec=SLA4L
http://processorfinder.intel.com/det...px?sSpec=SL9DB
http://processorfinder.intel.com/det...px?sSpec=SL9PX
Ani u jednoho neni uvedeno EIST. cpufreqd by mohl mit driver na modulaci FSB, jak to byvalo u P4 nebo Celeronu, ale uspora i spolehlivost jsou diskutabilni. Na nizsi Cx stavy prechazi kernel automaticky v pripade zapleho acpi (mj. EIST driver uz je deprecated, ted se na rizeni pouziva vyhradne ACPI rozhrani).
Jestli chces sledovat spotrebu nejak vice, doporucuju Powertop: http://www.lesswatts.org/projects/powertop/ - oficialni to portal Intelu pro setreni energie v Linuxu. Je tam i dost experimentalnich patchu, ktere dokazi usetrit vykon v ruznych oblastech.
@martz: ALIXy ani RB nemaji dostatecne rozumne diskove radice. Ja postavil svuj storage na levne desce s ICH9 a SATA diskama v AHCI modu, pospojovane pres mdraid. Je sice vybiravejsi na disky (stare SATA I delaji problemy), ale jinak pekne stabilni. RAID se nedesynchronizuje, libata drzi.
Perfektní něco takového jsem hledal, jsou tam i předpokládané spotřeby Wattů.
O powertopu jsem už slyšel, ale tím že tohle je přímo intelovská deska, mohlo by to fungovat dokonale.
Díky moc všem za tipy, rady a informace. Problém mám vyřešen.