-
Taktování procesoru Q6600???
Prosim všechny co mají nějaké zkušenosti s taktováním tohoto procáku,aby mi napsali,jak nejlépe ho přetaktovat(rád bych tak na 3GHz,víc ne:)),aby to bylo stabilní,sestavu mám: procák Q6600(chladič Freezer7Pro-vzduch),deska GygabiteX38-DS5,ramky 2x1GB-1066MHz KyngstoneHyperX,hadr SeagateBaracuda SATA2 16MBcash 250GB, zdroj FortronBlueStorm2-500W a grafárnu GygabiteGF8800GT,512MB
Kdyžtak můžete napsat na adambazant@atlas.cz. Předem díky moc za odpovědi...;)
-
Re: Taktování procesoru Q6600???
Citace:
Původně odeslal
KU5AJ
Prosim všechny co mají nějaké zkušenosti s taktováním tohoto procáku,aby mi napsali,jak nejlépe ho přetaktovat(rád bych tak na 3GHz,víc ne:)),aby to bylo stabilní,sestavu mám: procák Q6600(chladič Freezer7Pro-vzduch),deska GygabiteX38-DS5,ramky 2x1GB-1066MHz KyngstoneHyperX,hadr SeagateBaracuda SATA2 16MBcash 250GB, zdroj FortronBlueStorm2-500W a grafárnu GygabiteGF8800GT,512MB
Kdyžtak můžete napsat na
adambazant@atlas.cz. Předem díky moc za odpovědi...;)
A strycek GOOGLE to nahodou nevi? Proc nejdriv nehledas, nez se takhle hloupe zeptas? A hledat na foru predpokladam taky asi umis, tak hledej, hledej
-
dobrej ja bych potreboval apise poradit..mam problemy s pretaktovanim ..proste furt to opada a neni to stabilny.....3ghz celkem jo tak 1 hodinu :D na 3.2 jsem to dal ale pada to bud blue deat nebo zamrzne...jeste mam problem stim ze nastavim v core na 1.450 a v cpu-z ukatuje 1.350 a dkyz vytizim précak tak tojde dolu tak na 1.28 :D, nevote nekdo co to je---...av ultimate everet mi takt cpu ukazuje to ze nasobic skace sem tam z 9na 6 a tim se meni frakvence procaku,...pl pomoc........
-
Mozna by pomohlo vypsat sestavu, ev. podrobnejsi nastaveni. Hlavne co mas za desku a ZDROJ. To napeti ti tam pri zatezi lita na muj vkus trochu moc.
Citace:
Původně odeslal
cupa955
dobrej ja bych potreboval apise poradit..mam problemy s pretaktovanim ..proste furt to opada a neni to stabilny.....3ghz celkem jo tak 1 hodinu :D na 3.2 jsem to dal ale pada to bud blue deat nebo zamrzne...jeste mam problem stim ze nastavim v core na 1.450 a v cpu-z ukatuje 1.350 a dkyz vytizim précak tak tojde dolu tak na 1.28 :D, nevote nekdo co to je---...av ultimate everet mi takt cpu ukazuje to ze nasobic skace sem tam z 9na 6 a tim se meni frakvence procaku,...pl pomoc........
-
Citace:
Původně odeslal
cupa955
...jeste mam problem stim ze nastavim v core na 1.450 a v cpu-z ukatuje 1.350 a dkyz vytizim précak tak tojde dolu tak na 1.28 :D, nevote nekdo co to je
Undervoltuje ti deska, naprosto běžná záležitost.
Citace:
Původně odeslal
cupa955
...av ultimate everet mi takt cpu ukazuje to ze nasobic skace sem tam z 9na 6 a tim se meni frakvence procaku,...pl pomoc........
Šetřící fíčury EIST, C1M...
A kdyby jsi alespoň trošku hledal na 4u, tak to sem vůbec nenapíšeš.
-
takze deska asus p5kc, zdroj erocase 550W, q6600 , ramky geil 800 MHz, ..............nechapu to kdyz vytizim proceros tak napeti jde dolu :
-
chtel jsem to trosku pretaktnout jsem na 3 ghz, a mam problem ten ..ze kdyz pustim prime95 tak test jede ale obcas nake jadro zaostava....treba na jadru 1 jede 8 test a na jadru 4 teba jen 3 ...
-
zde kdyztak moje icq 224136336 doufam ze se najde dobra duse krete mi pomuze...
-
Citace:
Původně odeslal
cupa955
takze deska asus p5kc, zdroj erocase 550W, q6600 , ramky geil 800 MHz, ..............nechapu to kdyz vytizim proceros tak napeti jde dolu :
Ten zdroj je jasny kandidat na puvodce problemu s voltazi.
Poohlednul bych se po jinem zdroji, btw. jakou mas grafiku?
-
Opravdu to zdrojem není - je to normální skoro u všech desek, prostě se musí nastavit vyšší voltáž, protože při zátěži o něco sleze, takže ve finále při plný zátěži tam pouštíš default napětí což není předpoklad vysokého OC :-) Hlídej si teplotu a neboj se do toho pustit 1,4V real (musíš vyzkoušet kolik se musí v Biosu nastavit)
-
Citace:
Původně odeslal
cupa955
chtel jsem to trosku pretaktnout jsem na 3 ghz, a mam problem ten ..ze kdyz pustim prime95 tak test jede ale obcas nake jadro zaostava....treba na jadru 1 jede 8 test a na jadru 4 teba jen 3 ...
To je tím, že Ti jede ještě něco jiného, co Ti využívá některé jádro, které pak nestíhá testy PRIME...
-
Tak kdyz uz je tady zalozeny thread o Q6600,tak nebudu zakladat novy.
Chci se ale zeptat na jednu zajimavou vec.
Pokud nataktuju svuj Q6600 na 3,5GHz a dam test PRIME (vsechny jadra- 0,1,2,3 na 100%),tak okamzite mi to hodi chybu na jadre 2.Ale pokud testuju pouze jadra 0 a 1, pripadne jadra 2 a 3, tak vzdycky ty 2 jadra jedou naprosto bezproblemu.Zvysovani voltaze uz na to nema vliv (a pres 1,55V testovat se vzduchem uz fakt nebudu).Je to celkem zvlastni,ale zajimalo by me,cim to muze byt.Teplota je max tak okolo 80°C.
Jinak taky si uz rikam,ze musi byt mozna nekde znat to,ze mam na tuhle sestavu asi uz preci jen slabsi zdroj (Tagan EasyCon 480W).Ale zadny problemy jsem nezpozoroval,mozna to ale trochu omezuje v tom OC...
EDIT: Tak nejspise nekde bude na vine zdroj. 3DM06 bezproblemu projel,pri 3DM05 nasledoval v testu CPU po nejake dobe zasek a restart PC.
Kdyz jsem testoval PRIME,tak to testovat tak nejak slo,ale pak to jednou taky padlo (restart PC),takze asi budu muset vymit stavajici zdroj,pokud budu chtit vyssi OC.Uz si vyhlizim Corsair HX620.
-
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
....
Ono bych řekl, že ani neni tolik důležitý jaký máš nastavení v Biosu, ale kolik deska (+zdroj) reálně do CPU pouští - u každé desky je to jiné. Třeba na mé nové Asus Blitz musím taky nastavit voltáž CPU okolo 1,515 a V bez zátěže ve Win je nějakých 1,45V a při plný zátěži Prime 95 - všechny jádra na 100% - to sleze na 1,408V což si myslim že je relativně v klidu na Q6600@3,5GHz
Kolik V ti teda ukazuje CPU-Z při plným zátížení všech CPU a kolik máš nastaveno v Biosu?
BTW: Koukám, že máme co se týče kategorie dost stejný desky, takže s tím reálným pouštěným napětím co CPU to bude u všech desek podobné....jen u DFI jsem slyšel že je to trochu lepší.
-
Jojo,s tou Voltazi mas naprostou pravdu.Vzdycky v zatezi to o dost sleze a jinak realna voltaz je o neco mensi nez je nastaveno v BIOSu.Uz jsem se tady na to ptal,ale bylo mi jasny co bude zodpovezeny.Tohle uz dela od dob starsich Pentii,muzou za to desky.
Jinak davam do CPU 1,5350V,ale real mi to ukazuje cca 1,5V a v zatezi to sleze vzdy cca tak k 1,46V.
Kazdopadne asi budu muset stejne poridit vykonnejsi zdroj a pak to budu testovat,protoze si rikam,ze ten Tagan uz musi pokulhavat,i kdyz je velmi dobry.
Jinak tu voltaz sleduju pres ABIT OC Guru soft,ten to ukazuje v pohode - realny hodnoty.
-
ale prdlajs, nemas slabej zdroj, 480W se zhruba 80%ní ucinnosti Ti nestaci na 1 slovy JEDNU kartu ? :mweheh:
mrkni se sem, sice shotocan nema Q6600, ale jestli on ma 300W v zatezi, tak ty mas tak 350..
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=69006
-
taky si myslim, ze to zdrojem nebude
napeti bych dal uz taky nedaval, kdyz se divam do podpisu, tak proc mas ramky na tam nizky casovani? nemuze byt problem v tom?
deska + ramky dokazi poradne zahejbat se stabilitou systemu!!!!
bych mohl vypravet dost dlouho:)
-
2Miskoboss: tak vykládej a vůbec se nestyď ;-)
2Luki(y)sek: co popisuješ s 3DMarkem05 (zásek), tak to se mi stávalo s přetaktovaným X2 4200+ a krom toho se to sekalo i u PCMarku05. Jinak to ale bylo všude stabilní (hry, práce, všechno), tak jsem to nějak neřešil :-) tobě to dělá paseku i někde jinde?
A přídám se k názoru, že zdrojem to nebude...
-
Tak diky chlapi,zdroj si ponecham - jsem s nim spokojenej :)
Nikde jinde jsem ten tak 3,5GHz jeste netestoval,jen chvili PRIME a pak ty Marky.Jinak ty RAMky zvladaji bezproblemu tohle casovani pri napeti 2,1V.Nejsou to nejaky "smejdy"...
Ale myslim ze uz stejne to CPU asi moc nevyzenu.Tech 3,4GHz je asi max co na me sestave dam.Ten clovek od kteryho jsem ho bral dal i 3,6GHz,ale mel vodnika a celkove vyrazne drazsi a jeste urcite vykonnejsi komponenty nez ja.
Vic mi z toho vyzdimat nejde.Pri tech cca 3,5GHz a voltazi 1,575 (real cca 1,53V,zatez vsechny jadra 1,47V) to pada.Mel jsem zase restart PC pri PRIME.Teploty CPU okolo 83°C.
Jako posledni stabilni se asi zda byt 3,46GHz,RAM jedou na cca 460MHz (DDR920) pri 2,1V a nizkym casovani (jako v podpise),i to ale asi nevypada nijak zazracne,takze to jeste zkusim lehce otestovat,ale asi nema smysl se tak s tim parat jen proto,abych ziskal 100MHz na CPU.Sice tech 3,5GHz vypada hezky,ale rozdil uz poznat moc nepujde.Takze to vidim,ze nakonec budu muset zustat u toho co mam v podpise.
EDIT: Tak Marky projely OK (pri tech cca 3,46GHz).Stejne ale budu testovat Crysisem,ten se mi nejvic osvedcil.Testuje dobre stabilitu jak CPU,tak i grafiky,cili kdyz neco nebude OK,tak to padne a to to nemusim hrat ani cely den.Bud to jde po chvili a nebo to paj slape nekolik hodin a bezproblemu.
-
Taky můžeš zkusit maximální takt při defaultním napětí, aby ti fachčily energii šetřící features :-) přeci jen - jak jsi psal - nějakých 100MHz už člověk nepozná a maxi výkon CPU taky nepotřebuje pořád. Ale to je samo věc názoru...
-
ahoj , hele mam problem mam to na 3ghz prime test bezel 7 hodin a uplne v pohode teploty 52-60 C ale mam problem ten ze kdyz hraju hru tak se to po hodine nekdy driv proste sekne zamrzne pc nebo spadne hra zvuk jde ale cerna obrazovka. nevite nekdo cim by to mohlo byt..memtest pameti v pohode vsechny mozne testy jsem delal a vse je v poho....poradte pls..
-
Citace:
Původně odeslal
cupa955
ahoj , hele mam problem mam to na 3ghz prime test bezel 7 hodin a uplne v pohode teploty 52-60 C ale mam problem ten ze kdyz hraju hru tak se to po hodine nekdy driv proste sekne zamrzne pc nebo spadne hra zvuk jde ale cerna obrazovka. nevite nekdo cim by to mohlo byt..memtest pameti v pohode vsechny mozne testy jsem delal a vse je v poho....poradte pls..
a ses si jistej, zes testoval primem vsechny jadra naraz?
a ze kdyz jsi testoval, tak byly vsechny okynka zeleny?
to je moooooc dulezity
ja testuju tak, ze k prime pustim jeste 3Dmark
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
ja testuju tak, ze k prime pustim jeste 3Dmark
Což mimochodem není moc správné, protože 3DMark své jádro nezatíží tolik jako PRIME a vlastne ho svým způsobem ochlazuje - výsledkem jsou po určité době jiné fáze testů na každém jádře a nepřesné výsledky stability. ORTHOS nebo PRIME je potřeba při testu procesoru zatížit naplno a nadlouho...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Což mimochodem není moc správné, protože 3DMark své jádro nezatíží tolik jako PRIME a vlastne ho svým způsobem ochlazuje - výsledkem jsou po určité době jiné fáze testů na každém jádře a nepřesné výsledky stability. ORTHOS nebo PRIME je potřeba při testu procesoru zatížit naplno a nadlouho...
jasne, ale to jadro pracuje s Primem porad, akorat proste opozdene oproti ostatnim
neverim, ze kdyz pustim 3Dmark, tak prestane prime pracovat na tom jadre
-
Citace:
Původně odeslal
cupa955
za 1. nikdo nevi jakou mas sestavu (tak ti nikdo neporadi) takze ji napis nebo si ji vypis do podpisu
za 2. to vypada asi na grafiku (jestli ji mas uz nejaky cas, tak ji profoukni mohl by tam byt nanos prachu - chuchvalce v horsim pripade)
za 3. mas treba PCI-E zamknuty na 101-110 Mhz ?
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
jasne, ale to jadro pracuje s Primem porad, akorat proste opozdene oproti ostatnim
neverim, ze kdyz pustim 3Dmark, tak prestane prime pracovat na tom jadre
Pracovat nepřestane, ale PRIME je instrukčně "optimalizováno" na maximální zátěž a zahřívání jádra, což 3DMark pochopitelně není. Jeho kód není tak náročný a pokud si kus výpočetní kapacity "ukousne" pro sebe a své nenáročné výpočty, jádro prostě v PRIME naplno zatížené a zahřáté není...