Externí disk (0,5 - 1 TB)
Následkem mého problému se sháním po nějakém externím disku (zejména) pro backup dat. Kapacita tak 0,5 - 1 TB.
Protože zálohovaný disk má 250GB, tak jednou z hlavních priorit je rychlost disku (a samozřejmě cena ;) ).
Protože těch disků jsou desítky a já se v nich vůbec neorientuju, tak jsem rád za dobré rady (tj. ne typu jedna paní povídala ;) ).
Díky předem :)
Re: Externí disk (0,5 - 1 TB)
A připojení? USB, FireWire, e-SATA, LAN ???
Pokud je hlavní prioritou rychlost, tak nejspíš e-SATA, ale nevím jestli máš možnost připojení. Zkus to trochu víc rozvést, ev. fin. limit.
Ideální by byl zřejmě USB, protože bych to mohl mimo zálohování mít připojené k WLan routeru... Je to zásadní ztráta rychlosti USB vs eSATA?
Použití je s notebookem (IBM ThinkPad T43), takže předpokládám, že bych pro eSATA musel dokoupit nějakou ExpressCard...
Cenově tak do těch 4, 5ti, 6ti kCZK (podle kapacity), ale samozřejmě když méně, tak jen dobře.
Co neco jako toto? Nasledna skalovatelnost kapacity zarucena.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38611
Takže doporučujete spíše box na HDD než "specializované" externí disky?
Řeknu to asi takhle
USB - relativně pomalé, ale připojíš to ke všemu, nejlevnější řešení
e-SATA - nejrychlejší, ale zdaleka ne všude zatím najdeš potřebný konektor
LAN - nejuniverzálnější, dostupné odkudkoliv i z více PC, ale asi nejdražší řešení
FireWire - něco mezi tím vším, rychlejší než USB, zato dražší a taky ne moc rozšířené
Pokud to plánuješ na trvalé zálohování, doporučil bych přes LAN, někam uklidíš a můžeš zapomenout že existuje. K datům se dostaneš bez ohledu na HW, nebo OS.
Naopak pro levné "kapesní zálohování" s možností přenášet např. do práce je nejlepší asi USB, levné a taky kompatibilní skoro se vším.
Citace:
Původně odeslal
MarK (CZ)
Takže doporučujete spíše box na HDD než "specializované" externí disky?
On ten specializovaný box není nic jiného, než klasika s namontovaným diskem uvnitř a naformátováno.
Když už nic jiného, tak minimálně kvůli záruce stojí za zamyšlení dvouletá záruka u kompletu vs. dnes většinou 5-letá na disk, který si navíc můžeš sám vyměnit až přestane stačit kapacita ;)
A ještě jeden poznatek - pokud už plánuješ kupovat nový disk a chceš něco skutečně mobilního, stojí možná za úvahu i 2,5" HDD. Dneska jsou se slušnýma kapacitama a dostupnou cenou. Hlavní výhodou je napájení jen z USB, takže nemusíš řešit další kabeláž a přenášet celou zálohu můžeš třeba v takovéto peněžence 8-)
Takže pro ten eSATA bych musel pořídit třeba jednu z těchto karet?
http://notebooky.alza.cz/serial-ata-...52e-d76383.htm
http://notebooky.alza.cz/kouwell-565...-ii-d43502.htm
Zvládalo by to dostatečně tu rychlost? Protože třeba čtečka karet co mám v PCMCIA slotu je neskutečně pomalá...
Dále ještě (asi hloupý dotaz) - jaký je rozdíl mezi SATA a SATA II? (případně Mobile verze obou)
Tenhle WD http://obchod.comptech.cz/frontoff/?d=1450538 jsem bral vcera pro znameho, kapacita dostacujici, ma to jak USB2, tak 2x firewire a i eSATA. A napajeci adapter je sympaticky maly, zadna neskladna cihla :) A cena je super - vlastne si za "externost" priplatis oproti normalnimu disku cca 800 Kc.
EDIT: drive se mozna vyplatilo brat zvlast disk a zvlast externi krabici, ale ted se mi zda lepsi ucelene reseni primo od vyrobce disku. Napriklad k tomuhle WDcku je navic nejaky soft, ktery ukazuje spotrebovanou velikost a zda je teplota disku OK, disk se sam uspava. Z diagnosticke utility jde vycist smart a to i pri pripojeni pres USB (proste drobnosti, ktere potesi).
Citace:
Původně odeslal
MarK (CZ)
Takže pro ten eSATA bych musel pořídit třeba jednu z těchto karet?
šuplíky resp. externé disky s rozhraním eSata mávajú obvykle aj USB rozhranie, takže by si nutne nepotreboval žiaden eSata radič a vystačil by si si s USB. eSata sa ale stáva pomaly štandardom u väčšiny nových dosiek a už aj pár notebookov, takže je šanca, že by si vyššiu rýchlosť eSaty niekedy využil.
2MV: Já bych raději dlouhodobější zkušenosti :)
2rOn: To ano, ale pokud bych chtěl využít rychlosti eSATA už nyní, vyplatila by se taková ExpressCard konverze, nebo by to bylo pomalejší než samotný USB?
Pomalejší ako USB určite nie. Teoretická priepustnosť ExpressCard je nejakých 2.5 Gbit/s, prakticky nemám ako overiť, skús si vygoogliť nejaký test. PCMCIA konverzia by podľa mňa zmysel nemala.
Edit: tak kecám, polepšil by si si aj s PCMCIA redukciou. Podľa testu PCMCIA eSata radiča Vantec na tabletpcreview je to priemerne 24,4 MB/s vs 40,1 MB/s u 2,5" disku a 22,1 MB/s vs 45,8 MB/s u pomalého 3,5" 5400ot disku. Na screenshotoch pekne vidno, že pri USB je strop priepustnosti okolo 25 MB/s, pri eSata je strop okolo 50 MB/s (čo sa ukazuje ako brzda u 3,5" disku, pri dvoch diskoch pripojených súčasne už je spomalenie výraznejšie)
ExpressCard eSata má dostatočnú priepustnosť aj pre dva disky súčasne, takže by nemal byť problém dosiahnuť plnej rýchlosti diskov..
Já jsem predevčírem kupoval tenhle box http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42034 spolu se 750gb diskem a nemuzu si to vynachvalit.Ta sata je skvela. Oproti usb narez a pritom to envyslo za tak draho.Pradva lanka tomu chybi, ale jsem spokojen:)Umoznuje Sata II a i IDE takze pripojim prakticky kazdej disk.
Uz par mesicu mam tohle, je to uz 3. MyBook ktery mam.
Jedina drobnost co mi trochu vadi je hlucnost, jinak spokojenost maximalni ;)
Co se tyce rychlosti, pri pripojeni pres USB je maximum cca 30 MB/s, dlouhodobe tak kolem 25 MB/s. Pri pripojeni pres eSATA je maximum cca 55 MB/s, dlouhodobe kolem 50 MB/s, s tim ze je i o neco malo mensi zatizeni procesoru (ale na mem procesoru je to v radu chyby mereni..)
Jinak souhlasim s nazorem MV vyse, ze se vyplati spis reseni primo od vyrobce nez samostatny box+hdd - rozdil v cene je dneska uz ve prospech allinone reseni, dostanes v cene slusny software a hlavne je to odzkousene a bezproblemove reseni ktere proste vytahnes z krabice a funguje.
On ten MyBook je celkem kusanec :(
Já to zřejmě budu relativně často převážet a každej cm se počítá...
Je součástí balení aspoň nějaké jednodušší pouzdro či tak něco?
A eSATA kabel pravděpodobně součástí balení není, co?
EDIT: Teď mě tak napadá - bylo pro to připojení k routeru lepší LAN rozhraní než to USB?
Mno tak jsem nakonec koupil ten MyBook... Težká velká kostka, takže na převážení to moc nebude :(
Co mě ale víc zaráží jsou ty občasné hlasité skřípavé zvuky :(
A já bych doporučil zhruba za 70 Kč redukci do stolního PC (vypadá to, že v tom je ještě PATA disk) a v něm tu zálohu udělat. Přinejmenším to bude spolehlivější, než jakékoli se rochnění v tom notebooku (z nichž jde disk zpravidla bez problémů vyjmout) - jelikož se disk podle popisu zdá disk být fyzicky poškozený, nevrtal bych se v tom, jen se soustředil na záchranu dat. Ne na to, jak tam rozjedu systém, abych mohl začít zálohovat, jak rozchodím externí disk, jak, jak...a jak současně nepřepsat data, která chci zachránit.
EDIT - au, pozdě, už bezpředmětné...
2peta: Neboj, disk je vedle v externím boxu, v noťasu je bývalý 120GB...
Teď se budu snažit zachraňovat z jednoho externího na druhý externí.
Blbý je, že mi to stejně pořád říká, že sektory jsou nečitelné :( (magicRecovery)