Problém s rychlostí PCI-e u Gigabyte 8800GT 512MB
Zdravím,
mám následující problém.
Moje GK Gigabyte 8800GT 512MB jede podle GPU-z jen PCI-e x8, nikoliv 16x, jak by měla. Ovladače tento problém neřeší, alespoň né verze 169.21 a 169.44 a rád bych tento problém vyřešil jinak než změnou biosu, pokud je to možné. Verze GK je 8800GT s chladičem Zalman(ještě vějíř) s takty 700/715/1840(920) GPU/shader/RAM
Dá se tento problém odstranit nějakým nastavením v biosu nebo něčím podobným?
MB mám Gigabyte N650SLI-DS4L rev. A2 s nejnovějším biosem(F2), verzi biosu GK 62.92.1F.00.08, revize GPU A2
Re: Problém s rychlostí PCI-e u Gigabyte 8800GT 512MB
Máš tento problém s OC nebo na default (procesru, ne grafiky).
Mám podobný problém na GF8800GS, když dám FSB na 400 a víc, ale mně se přene dokonce na rychlost 1x.
Zatím jsem to nevyřešil. Někomu prý pomáhá dát frekvenci PCIe z auto na 101, 105 nebo 110 MHz. Případně na něj zvýšit voltáž.
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Máš tento problém s OC nebo na default (procesru, ne grafiky).
...
Zatím jsem to nevyřešil. Někomu prý pomáhá dát frekvenci PCIe z auto na 101, 105 nebo 110 MHz. Případně na něj zvýšit voltáž.
Na defaultu, OC se nepovedlo kvuli nestabilite pameti(nebo desky), GK je OC uz z vyroby. Kazdopadne zkusim zmenu frekvence nebo napeti, a pisnu jak to dopadlo.
Pokud nepůjde, tak bych to viděl na reklamaci.
Chtěl jsem napsat, jestli nemáš slabý zdroj, ale jak koukám do podpisu, tak tím to nebude :)
Otázkou taky je, zdali řešit zdlouhavou reklamací něco, co vůbec neovlivňuje výkon. Můj poslední test PCI-E 16x vs 8x mode byl s Radeonem X1800XT a 8x v 3Dmarku o 2% vyhrálo, což zní nepochopitelně ale prostě to tak bylo.
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
...
No, taky jsem to řešil, jestli to my nějaký zásadní vliv, když v případě zapojení dvou GK jsou rychlosti 8xPCI-e, a osobně ten rozdíl, jestli je to pomalejší nepoznám, na starém stroji jsem měl ATI 9600Pro, takže 8800GT je proti tomu nebe a dudy.
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Pokud nepůjde, tak bych to viděl na reklamaci.
Chtěl jsem napsat, jestli nemáš slabý zdroj, ale jak koukám do podpisu, tak tím to nebude :)
Reklamovat se mi nechce, čekat měsíc na nejistý výsledek, to raději flashnu ten bios, nFlash a bios už mám pro tento případ stažený, ale je to ta poslední varianta a otázka je, jestli by to pomohlo.
Zdroj sice není nic extra, ale počítal jsem si max. spotřebu mého PC a ta se pohybuje mírně nad 300W, takže i EC zdroj s výkonem 580W by to měl v klidu nakrmit.
Jinak změna na 101,105,110 nepomohla, zvýšení napětí neovládám, nebo jsem to v Biosu nenašel. Akorát jakýsi grafik booster, a tam pokud jsem to dobře pochopil se zvyšuje procentuelně takt jádra, ne napájení.
Tak mně nakonec pomohlo zvýšit napětí na severním můstku - (G)MCH OverVoltage Control - přidal jsem +0.025V a fičí to jak z praku :)
Mě pro změnu pomohla výměna větráku. Asi se ptáte, jek je možné, že zrovna větrák, a ptáte se oprávněně. On to totiž nebyl větrák, ale abych se k němu pohodlně dostal, tak jsem vyndal GK, a když už byla venku, tak jsem pro sichr zkontroloval nastaveni SLI na desce(které je se zasunutou GK nepřístupné). A opravdu, jeden ze svišťů kterými se nastavuje na mojí desce SLI byl blbě(SLI on) a po jeho přesunutí do správné pozice už GPU-z vesele ukazuje PCI-e 16x. Toť vše.
Tak ještě že jsi na to přišel :). Dobrý "bug".
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Tak ještě že jsi na to přišel :). Dobrý "bug".
Klika, věděl jsem, že tam to nastavení je, ale vůbec jsem na to nehrabal, takhle blbě to bylo nastavený z výroby. Zajímalo by mě, jaký trouba to dělal.
A ještě jedna "drobnost". Výsledek ve 3Dmarku06 byl cca o 400b nižší, než s 8xPCI-e.