-
3 Příloh-a(y)
Smarty disků - OK?
Tak jsem se tak koukal na svoje disky a moc se mi nezdaji jejich smarty,predevsim u Seagate 320GB - tam se napr "Seek Error Rate" meni pri kazdem obnoveni a to mi neprijde dobre,ale nevim...
Umim si najit na netu co jaky veci znamenaji,ale nikdy nepochopim vse,jen par veci,tak prosim vetsi odborniky na HDD a smarty at mi trosku poradi,zda je vse OK nebo jestli mam zacit pomalu obavat (nerad bych prisel o data).Diky
Prvni dva screeny - 160GB HDD(system),treti screen - 320GB(data).
-
Re: Smarty disků - OK?
Fluktuace mereni ve SMARTu je normalni, zvlast u seek error rate je to napriklad u WD celkem bezne, u Seagate tomu zrejme bude taky tak. Nevenoval bych tomu pozornost.
-
Nehlede na to, ze se obecne vi, ze SMART u Seagate disku ma trosku odlisne vystupy od jinych zancek a ze jeho hodnoty nemusi byt vzdy relevantni :)
OT/ Luk(y)isek - myslim, ze posledni dobou resis veci moc "vedecky", chce to trosku "free"pristup :) (moje dobra rada, minena skutecne pratelsky), kdyz budes vsechno resit moc na plech, praskne s tebou ve 30 infarkt nebo pepka :) /OT
Ono u disku jsou hodnoty SMARTU jedna vec (mohou napovedet, ze skutecne asi neni vse v poradku), realita je druha vec a to sice ze disk, ktery je dnes dle SMARTu naprosto OK uz zitra nenastartujes.
-
Presne tak, pro SMART chybi standard.
Z helpu k speedfanu:
The owners of SEAGATE hard disks now should see less frightening values. Seagate uses an unusual strategy when presenting current values for some attributes, like "seek error rate", which leads to values ranging around 55.
-
Ak sa ti nieco nezda, mozes si este disky checknut utilitou SeaTools, prip. Powermax od Maxtoru. ;)
-
SMART mas aj vo FAQ keby si nebol lenivy tak si to omrknes. Pritom staci hodit do gugla dotaz, dat hladat na cz serveroch a dopracujes sa k strankam kde je vysvetlenuy SMART v cestine.
-
tiktak:
Diky za info.
Jinak ja myslim ze to resim celkem v poho,takze infarkt asi fakt nehrozi,ale pokud nevim co a jak,tak se radeji zeptam a ty disky cas od casu jen tak zkouknu,tak jsem si nebyl jistej.Vyznam se v tom tak napul,takze jistota je jistota.
-