Jiskreni pri zapojovani USB disku
Zdravim, pripojoval jsem USB disk (ma vlastni zdroj), ktery byl zapnuty v siti a konektor USB pri zapojovani jiskril. Je to normalni ? Resim to v souvislosti s jinym problemem, tak jsem se chtel zeptat, jestli to nemuze byt zdroj potencialnich problemu. Dik.
Re: Jiskreni pri zapojovani USB disku
Nevím co přesně myslíš tím "jiskřením", ale několikrát se mě už stalo, že klíčenka při zapojování vyvolala výboj mezi kostrou, protože jsem byl nabitej statikou.
V tvém případě to spíš vypadá na vyrovnávání zemních potenciálů a to už může být velkej problém (zničení zařízení). Stává se to v případě, kdy propojíš dvě zařízení napájené z víc zásuvek, které jsou vzájemně na jiné fázi.
Taky jsem to opakovaně pozoroval u různých zařízení napájených z vlastního zdroje.
Jiskření při připojování ukazuje na nestejné potenciály země a samozřejmě to může být zdrojem potenciálních problémů. Mám doma zrovna jeden USB box se zdrojem, který jiskří, ale neměřil jsem, kolik tam je rozdíl...
Každopádně problém může být jak v PC/NB, tak v USB zařízení.
No, nemohl jsem se trefit do konektoru vzadu na desce, protoze to nemam moc dobre pristupne a jak jsem to tam daval tak jsem zavadil o ten konektor na desce tim konektorem co jsem tam chtel dat v podivnem uhlu a mezi tou zeleznou destickou ktera kryje konektory a mezi USB konektorem z disku co jsem drzel v ruce probijely male modre jiskry. Tak jsem zapojovani radeji vzdal, pocitac vypnul, pripojil a znova zapojil.
Zarizeni jsou obe na stejne zasuvce, ten externi USB disk ma jen jednoduchou dvoukolikovou zastrcku do site, vlastni spinany zdroj. Ostatne mam problemy s kolisanim hlasitosti v repro, muze tam byt ruseni pochazejici z tohohle problemu, ktere by to mohlo zpusobovat? Kolisani je znacne nepravidelne, takze se neda zjistit jen tak, ze odpojeni disku to vyresilo. 10 hodin je klid a pak zacne kolisat treba.
Kolísání v repro s tímhle IMHO nesouvisí, ale to jiskření může být problém. Pokud máš možnost, doporučuju to proměřit a následně řešit reklamací. Pokud jsou obě zařízení na stejné zásuvce, tak by mohlo něco probíjet ze zdroje (nejspíš disku, pokud by to bylo na PC, pravděpodobně by měl hodně velké problémy se stabilitou, pokud by vůbec fungoval).
Dobra, zkusim to promerit. Jake hodnoty mam povazovat za spatne a pripadne je resit reklamaci? Vsechno je pripojene na jednu zasvuku pres prepetovku od APC. Tedy ten disk je pak na prodluzce co z te prepetovky vede a PC je na prepetovce.
Mel jsem to tak se starou Asus A7V8-600 nic nekolisalo vsechno v pohode, az ted, kdyz jsem poridil Asus P5K, tak to zacalo (kolisani, ne jiskreni)
Nejsem žádný expert na slaboproud, ale myslím, že změřený rozdíl by neměl přesáhnout cca 0,5V, přeci jenom na nominálních 5V je to až moc. Spíš uvažuju čím to měřit, aby se špička nevybila hned při připojení měřícího přístroje. Vzal bych na to asi klasickou ručku s největším vstupním odporem.
Ja se puvodne, kdyz jsem objevil to jiskreni, domnival, ze se ten disk zemni pres kostru a probiji tam proud z nej. A to, ze muze rusit zvukovku, to kolisani to bylo skoro jak 50Hz. Nejsem expert na zapojeni USB, s predchozi deskou to nic nedelalo, ale tam mohlo byt jine galvanicke oddeleni.
Mno a dalsi problemy, napriklad po startu se mi obcas nezapla USB mys, musel jsem ji vyndat a zandat. Ten USB disk mi zcela vypadl ze systemu a nic ho nedetekovalo, to byl vlastne duvod, proc jsem ho zacal prepojovat z hubu primo do desky.
Citace:
Původně odeslal
beerak
Ja se puvodne, kdyz jsem objevil to jiskreni, domnival, ze se ten disk zemni pres kostru a probiji tam proud z nej.
...aneb vyrovnává potenciál země, to je to co jsme já i Aigor psali.
Zkusím to změřit i u sebe, co naměřím.
Citace:
Původně odeslal
Marty
...aneb vyrovnává potenciál země, to je to co jsme já i Aigor psali.
Zkusím to změřit i u sebe, co naměřím.
Osciloskop nemam, ale multak sezenu. Premerim to a hodim sem co jsem nameril ja.
Tak tohle mi dela taky. Kdyz je absolutni tma, vidim takovy ani ne pul mm modry svetylko. Muj pc je stabilni. Tatovi to dela taky a bezi vse ok. Delalo mu to i se sttarou zakladovkou.
Kedze disk ma dvojkolikovu zastrcku, nie je uzemneny (kostra je "vo vzduchu") => nemozu sa vyrovnavat zemne potencialy.
Zkus poodpojovat uplne vsechny periferie, vc.monitoru, proste at ti jede jen "bedna" a pripoj tu flashku, jestli to bude delat take.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Kedze disk ma dvojkolikovu zastrcku, nie je uzemneny (kostra je "vo vzduchu") => nemozu sa vyrovnavat zemne potencialy.
Tak co tam jiskri ?
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Evidentně jsi nikdy neviděl elektrický "rozvod," kde je nulák propojený na kolík... případně podobně funkční "prodlužovačky" ;)