-
Může z lesklého displeje bolet hlava?
Zdravím, mám tu na stole 22" Dell s TN obrazovkou a lesklým displejem. Zdá se být v pohodě, jenže mně po pár hodinách s ním začne bolet hlava a pálit oči, tedy něco, co mi s mým CRT rozhodně nedělalo. Popravdě ani s jinými LCD, ty však vždy měly nelesklý displej. Může to být tím? Neregistruji nějaký přímý světelný odraz a popravdě to dělá, i když mám v místnosti vypnutá světla.
Jas i konrast mám poměrně nízko, rozhodně níž, než jsem měl u svého CRT. Jestli to takhle půjde dál, LCD pokvačí zpět a CRT na můj stůl.
-
Re: Může z lesklého displeje bolet hlava?
Pokud to neni vysokym jasem apod, tak vecer pri "tme" by jsi lesklost displaye registrovat snad ani nemel (ja jej neregistruju). Pri praci v noci-mel jsi nejaky zdroj svetla v mistnosti (lcd jako jediny zdroj svetla dost taha oci a to muze byt taky zdrojem problemu) ?
-
Nevidim duvod, proc by te mela bolet hlava, jedine co me napada, kdyz to neni ten odlesk, ze by to mohlo byt "rozmazanosti", proste jakoby maznuty obraz, podobny pripad, jako kdyz crtcku nastavis frekvenci nad jeho ramec moznosti. Koukal si kolik do nej poustis Hz? jestli 60,70 nebo 75?
Mas tam nainstalovany ovladac primo na tento monitor?
-
Ja ma lcd Flatron l1752tq a to ma preddefinovany rezimy. Kdyz dam na filmy, displej je hrozne svetlej a je to fakt tak na hry. Po chvilce z toho boli oci. Pak mam jeden muj kde mam vsechno na minimum a tam odpocivam. Alenevim jeslti to ej mejma ocima bo tim montakem. Sedim totiz 60 cm od nej:(
-
Mne pálí oči z příliš velkého jasu a nezáleží na typu monitoru, zkus snížit jas (obvykle je u defaultního nastavení LCD příliš silný jas).
-
Díky za odpovědi. Frekvenci mám na 60Hz, jas mám snížený, kontrast také. Ovladač to vlastní nemá, ale Windows to normálně registrují pod svým jménem. Možná je problém v tom, že je to širokoúhlý displej, jako že to namáhá víc oči.
-
na sirokouhly displej bych to nevidil, koukam skoro celodenne do tri vedle sebe a oci me neboli (nastesti) Zkus nahrat ovladac toho lcdcka. I kdyz tim to pravdepodobne nebude, nevidim duvod, proc by tam nemel byt.
-
ještě jedna teorie: nevím, jak moc jsi předtím střídal CRT/LCD, ale když já u domácího kompu přešel z CRT na LCD (matný kvalitní PVAčko), tak mě asi 14 dní dost krutě bolela hlava a pak to samo přešlo...
-
Citace:
Původně odeslal
Keymaster
ještě jedna teorie: nevím, jak moc jsi předtím střídal CRT/LCD, ale když já u domácího kompu přešel z CRT na LCD (matný kvalitní PVAčko), tak mě asi 14 dní dost krutě bolela hlava a pak to samo přešlo...
Nestřídal, jako svůj domácí monitor jsem měl vždy CRT. Tak nakonec jsem hodil LCD se stolu a dal zpět CRT. není to celé tak ostré, ale oči se mi rozhodně uklidnily. Krásné, rozmazané pixely :D
-
S lesklým displayem se musí mozek dost namáhat, aby odfiltroval rušivé odlesky, možná bys ještě mohl zkusit jiné světelné podmínky (česky eliminovat reflexe na minimum :-) ).
-
Citace:
Původně odeslal
leo
S lesklým displayem se musí mozek dost namáhat, aby odfiltroval rušivé odlesky, možná bys ještě mohl zkusit jiné světelné podmínky (česky eliminovat reflexe na minimum :-) ).
Měl jsem i vypnuto. Když budu mít štěstí, zkusím ještě příští týden nějaký jiný LCD, snad už bez lesklého filtru. Nejsem optik a každý holt reaguje jinak. Moje CRT má několikanásobný antirefelxní filtr, dřív se to pokládalo za normál (jako by se lidé báli CRT, protože jsou velká).
Možná to bylo také tím, že je to širokoúhlý displej, prostě že mozek i oči jsou zatěžovány větším množství... eee. pixelů :) A musí se víc kroutit a tak :)
-
Abych, ehm, reagoval na své vlastní téma... prohledal jsem net a našel spostu lidí, co si stěžují na problémy s lesklými obrazovkami. Někdo je na ně citlivý a někdo není. Každopádně je nutné toto zvažovat.
Příště zkusím raději nějaký matný PVA.
-
To je ale typicky z toho důvodu, že lesklý povrch vytváří dvě úrovně obrazu (jeden z obrazovky, druhý odrazem z okolí) a to je pro spoustu lidí velmi namáhavé. Pokud jsi tyhle faktory odfiltroval, tak doporučuji druhý (delší) pokus - při přechodech mezi monitory a zvlášť pokud jde o CRT/LCD je potřeba zvyk.
-
Ještě může být problém s osvětlením. Pokud používáš úsporku, nebo zářivkový trubice, tak se může frekvence přetahovat s podsvětlením a z toho vznikat záběr na oči. U žárovky, ani halogenu to nehrozí.
Jinak taky mi trvalo, než jsem si na LCD zvyknul. Chce to ze začátku u monitoru hlavně nesedět X hodin v kuse jako na CRT, dělej si přestávky a koukej z okna (přeostřování).
-
Fyziologickej limit? Jinak jak řiká Jan555, ty odlesky jsou svinstvo na mozek (větší námaha - ryhlejší únava - řekne si o pauzu)...
Pokud te to tak unavuje, tak do toho nekoukej tak dlouho:D
Já mam problém opačný, z CRTčka jsem byl hodně "vygumovanej a zblblej", ale z LCD (a to je to šmejd Acer 17") nemám sebemenší problém a v práci (IBM 22") narážim na problém strnulého krku než na oči...
PS: s diagnozou migrenoznich cluster-headache člověk pozná, co to je bolení hlavy, a jak jí předcházet :)
-
No, asi mam stesti ze me zatim neboli hlava ani z CRT, ani z lesk/mat LCD. Jestli to nebude tim, ze porad zeru zazvor :lol:;)
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
Jestli to nebude tim, ze porad zeru zazvor :lol:;)
Tím to nebude, já se zázvorem nijak moc necpu a taky problémy nemám, dřív mě začnou bolet záda a krk než oči. Co se týče lesklejch monitorů, tam je to problém prvních pár dní, než se mozek naučí to filtrovat bez toho aby se na to člověk musel soustředit.
-
jj, tak nejak to bude. Ten zazvor byl vtip. I kdyz jakesi prokazane ucinky proti migrene jsou. Zaroven se z nej delaji i caje na hubnuti. Funkcnost potvrdit nemohu :lol:
-
Nemusi to byt ani z leskleho displeje, ale z konkretniho modelu LCD. Kazdy model ma jine trubice, jine frekvence jejich blikani pri ruzne urovni jasu. Jak uz tu nekdo psal, tahle frekvence muze interferovat s osvetlenim, pokud pouzivas zarivky. Nektera LCD jsou stale jasna i pri malem nastaveni jasu a kontrastu. Pri velkych uhloprickach, kdy oko vidi ramecek jen obcas, muze rozbolet hlava nez si na to clovek zvykne. Je toho hodne a obecna odpoved na to neni.
-
Tak řekněme, že ani LCD nejsou tak, ehm, bezbolestná, jak se nám marketingová masáž jejich výrobců snaží namluvit.
-
Citace:
Původně odeslal
Biges
Tak řekněme, že ani LCD nejsou tak, ehm, bezbolestná, jak se nám marketingová masáž jejich výrobců snaží namluvit.
99% lidí netuší, že při používání LCD se vlastně koukají do zářivky a libují si, že LCD přece vůbec nekmitá a jak si šetří oči :cool: Je sice fakt, že konečně nastupují LED technologie, ale na větší rozšíření si ještě musíme počkat.
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
99% lidí netuší, že při používání LCD se vlastně koukají do zářivky a libují si, že LCD přece vůbec nekmitá a jak si šetří oči :cool: Je sice fakt, že konečně nastupují LED technologie, ale na větší rozšíření si ještě musíme počkat.
Zajimalo by me, jak je resene snizovani jasu u displeju s LED podsvicenim :)
-
Normálně, zmenšením protékajícího proudu, nevidím v tom žádnej problém.
-
Citace:
Původně odeslal
beerak
Zajimalo by me, jak je resene snizovani jasu u displeju s LED podsvicenim :)
Filozofická otázka - je jednodušší regulovat LED diodu, nebo zářivku ? Na diodu stačí rezistor... :cool:
-
Ale dioda prece nema takovy rozsah, nebo ma?