Mobilní připojení - slušný ping a cena
Zdravím,
už nějakou dobu nesleduju nabídky našich mobilních operátorů a nyní by se mi docela hodilo k notebooku nějaké mobilní připojení. Důvod? Trávím dost času ve škole, místní síť neumožňuje VPNku do práce a v mezičase bych mohl udělat práci kterou pak musím dělat doma.
Moje idea je zhruba následující:
- dobrý ping (jako na CSko to být nemusí, ale tak řekněme pod 200, ideálně pod 100, by neškodilo
- na rychlosti ani tak nesejde, datové toky jsou celkem malé, něco jako 256/128 by pohodově stačilo
- cena řekněme tak +/- 500 Kč za měsíc
- a teď asi požadavek nejutopčtější - bez nutnosti smlouvy na xxx let, možná to bude potřeba jen na tenhle semestr....
Melu úplně z cesty, nebo některý z našich milých operátorů něco takovýho nabízí? :-D
EDIT: Vím, že například Tdebilistický internet je dost závislý na lokalitě - lokalita by byla Praha centrum, konkrétně Albertov. A zajímaly by mě zejména ty PINGy v praktické zkušenosti.
Re: Mobilní připojení - slušný ping a cena
Jedu pres Vodafone (ceny si najdi, je jich vic) a mam EDGE na Nokii 6234. Momentalne jsem v Mlade Boleslavi.
Rychlost podle DSL.cz :
Rychlost připojení k internetu: 73,83 kbit/s
Rychlost stahování dat: 9,2 kByte/s
Příkaz PING na www.seznam.cz [77.75.72.3] s délkou 32 bajtů:
Odpověď od 77.75.72.3: bajty=32 čas=174ms TTL=53
Odpověď od 77.75.72.3: bajty=32 čas=281ms TTL=53
Odpověď od 77.75.72.3: bajty=32 čas=176ms TTL=53
Odpověď od 77.75.72.3: bajty=32 čas=173ms TTL=53
Statistika ping pro 77.75.72.3:
Pakety: Odeslané = 4, Přijaté = 4, Ztracené = 0 (ztráta 0%),
Přibližná doba do přijetí odezvy v milisekundách:
Minimum = 173ms, Maximum = 281ms, Průměr = 201ms
Jinak tve pozadavky jsou celkem mimo. Kdybys chtel vedet jak to beha v Praze, tak rekni...ale to ti vyzkousim az vecer.
Praha by mě potěšila, na Vodafone jsem koukal... Kdyžtak to pls pingni aspoň s -n50.
Díky moc! :wink:
Pokud v Praze, tak je silne pouzitelny tarif pro 3G (UMTS/HSDPA) od O2.
Mimo Prahu uz to s pokrytim slavne neni (rozumej neni zadne), ale i gprs jako nouzovka jde.
Nicmene cenu maji neco malo pod 800 s dph.
Da se to vzit k jakemukoli jejich tarifu a aktivace/deaktivace jednou do mesice je zdarma.
EDIT:// A nenapsal jsem vlastnosti, pingy 80-150ms, a zkusenost z realneho browsovani je naprosta pohodicka.
Praha pod O2 data nonstop (nebo jak se to ted jmenuje :) ), plati se to jako GOcko, tedy 850 na kalendarni mesic, tarifne to stoji myslim 699 s DPH, chodi to v Praze, Brne a jeste par vetsich mestech, jinak vsude jinde jen GPRS (O2 moc EDGE ani 3G mimo vetsi aglomerace nepestuje :( )
Pingy pres zarizeni co umi HSDPA kolem 100ms, download kolem 400-800kbps, pres 3G pingy do 150-180ms, download prumerne kolem 300kbps. Akorat nevim, jak je to ted s FUPem, bylo to tak, ze verze tohohle pripojeni formou predplacenky byla uplne bez FUPu na data, ale omezena do maximalni teoreticke rychlosti 3G (tedy kolem 390kbps) a pokud jsem to mel pres zarizeni s HSDPA, pak to bylo blokovano operatorem "umele" takze skutecna rychlost downloadu byla opravdu maximalni tedy tech cca. 350-390kbps, pingy pres HSDPA tech cca. 100ms. Verze pausalem zase mela povoleny HSDPA nativne a tim padem dosahovala tech i 900kbps, ovsem myslim s 2GB FUPem na upload/download dohromady.
Ted zacatkem unora enablovaly plnou rychlost HSDPA i na predplacenkach, coz podle mne znamena FUP na 2GB dat.
Jinak subjektivni pocity dlouholeteho uzivatele - chodilo v ramci technologie dobre, vyhoda byla a je, ze i v Praze je furt dost malo lidi, kteri to pouzivaji jako primarni internetove pripojeni, takze sit nebyla v 3G/HSDPA tolik vytizena, tim padem to dosahovalo relativne maximalnich rychlosti a jelo to prakticky bez vypadku.
Alternativy moc nejsou, jelikoz pripojeni obdobneho typu kde platis jen za stazena data je nerentabilni, respektive v dnesni dobe flashovejch animaci na kazdy web strance bys za vecer porserfoval tolik, ze za to mas mesicni neomezeny tarif.
Jinou alternativou je T-Mobile 4G PCMCIA ci USB modem, v alternative 512kbps a 1024kbps v cenach mylsim 500 a 1000 Kc mesicne, ovsem to bych nedoporucil, nebot mam nekolik znamych, co to vlastni a chodi to dost "ruzne" rychlost pripojeni dost kolisa a maximalni rychlosti prakticky nedosahuje, tedy platis dost penez za rychlost, ktera neni nijak garantovana (coz u O2 taky ne) nicmene T-Mobile mi pripada podstatne nestabilnejsi a v globalu pomalejsi.
Dalsi alternativou je tak maximalne UFOun, ale to je prej uplna tragedie :)
Takze rezume do tech 500,- se +- vejdes tak maximalne do T-Mobile 4G, nebo nejakou verzi CDMA, nicmene to je zase extremne zavisle na kvalite signalu, antene, miste atd.
Takze tak :)
Mam od O2 tu nejvyssi variantu mobilniho pripojeni O2 Internet Kombi 1024 s modemem Axestel (podporuje novou revizi cdma - je tam teoreticka rychlost 3MB tusim - nevim musel bych se podivat)
Pripojuji se prevazne pres cdma, kdyz je dobry signal tak je ping krasnej (na to ze se jedna o cdma) cca do 100ms bezna provozni rychlost 400-700kbps jinak treba v rannich hodinach (zrejme malo lidi na vysilaci) sem nameril i 1,6Mbps.
Odezva se odviji od zatizeni a samozrejme kvality signalu.
Vicemene sem spokojen (jedna se o me sekundarni pripojeni)
Dale se lze pripojit v ramci tarifu pres gprs, wifi atd.
Takze jedine co je mimo tve pozadyvky je cena, ale myslim ze maj i jine varianty.
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Praha by mě potěšila, na Vodafone jsem koukal... Kdyžtak to pls pingni aspoň s -n50.
Díky moc! :wink:
Tak v Praze 4 na Kacerove.
Statistika ping pro 77.75.72.3:
Pakety: Odeslané = 50, Přijaté = 50, Ztracené = 0 (ztráta 0%),
Minimum = 160ms, Maximum = 396ms, Průměr = 244ms
Rychlost připojení k internetu: 56,03 kbit/s
Rychlost stahování dat: 7 kByte/s
No tak ping je děs, tím pádem Vodafone padá :-(
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
No tak ping je děs, tím pádem Vodafone padá :-(
Vzhledem k tomu, ze jiz avizoval ze jde o EDGE je uvedena latence naopak velmi slusna!
Mno tak se to zatím snad jeví tak, že jsem ukecal admina a PPTP mi tam snad povolí,takže to třeba nebude ani zapotřebí, ale uvidíme :-D Jestli jsou tyhle latence stále běžné, tak to o tom nemusím ani uvažovat - tohle připojení je pro můj účel nepoužitelné :-D
u toho O2:
Statistika ping pro 77.75.76.3:
Pakety: Odeslané = 50, Přijaté = 50, Ztracené = 0 (ztráta 0%),
Minimum = 106ms, Maximum = 190ms, Průměr = 130ms
signal na 65% takze s vetsim signalem bude o chlup lepsi
http://www.speedtest.net/result/241941718.png
mereno nyni v 10:34 cca
a jeste raz: http://www.speedtest.net/result/241942298.png
Tak hoši díky všem, nakonec se to vyřešilo nejlíp jak mohlo - správce mi ten PPTP protokol povolil, takže mobilní shitozní připojení není třeba :wink:
Ale je fajn vidět, že vývoj šel aspoň trošku dopředu, když jsem byl naposled pět let zpátky přes GPRS, byly pingy kolem 800ms (a přesto jsem na to zkoušel hrát, a ne uplně neúspěšně, CC Generals online) :-D