Překonání administrátorských práv u WIN XP
Chtěl bych se zeptat, potřebuji na PC nainstalovat ovladače k použití USB zařízení na digitální televizi. Ale problém je v tom, že jsou na tom PC omezená práva administrátorem k nainstalování jakéhokoliv software. Je tedy možné nějak tuto ochranu překonat, aby tam šla provozovat televize a tedy nainstalovat drivery?
Re: Překonání administrátorských práv u WIN XP
Drivery jsou administratorska zalezitost - vetsinou bezi na ring0 a tedy maj prakticky veskera prava, kdyby tedy existovala moznost jak tohle obejit, byl by to radny bezpecnostni problem.
Nejlip kdyz zajdes za adminem;)
tak tak, jestli neznáš login na admina tak to nenainstaluješ
Existuje takový zajímavý cd, ze kterýho se dá nabootovat a změnit heslo lokálního admina, ale řek bych, že (pokud bys tohle sehnal, jako že neseženeš) pak by tě ukřižovali ;D
Proc by nesehnal. Jinak jedine snad jestli podepisoval nejakej papir ze nesmi tohle a tamto, jinak adminovi zbyva tak akorad si na nej pockat nekde za rohem :)
proste se v praci na TV nebude divat :)
Taky musi byt splnena podminka Bootovani z CD jako prvni jednotky a nebo volny pristup do BIOSU, vzhledem k tomu ze to byva zabezpeceno alespon ve vetsich sitich tak myslim ze to bude problem.
BTW: na co to vlastne potrebujes?
jen taková poznámka, u toho PC není CD mechanika:confused:, tu by ale mohl nahradit flash disk. Bios je ale zaheslovaný a baterii z desky vydělávat nebudu, kašlu na to. Chtěl jsem jen nainstalovat DVB-T USB, nic víc, nic míň.
Ideální pracovní stanice jsou bez pevných disků, bootování ze sítě a práva omezený na maximum ;D
U nás je takovej divnej folklor, že lidi mají na účtech administrátorský práv a co několik mantáků dokáže během měsíce s novou instalací provést, to je fakt na to počkání si za rohem...
</ot> :)
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Ideální pracovní stanice jsou bez pevných disků, bootování ze sítě a práva omezený na maximum ;D
U nás je takovej divnej folklor, že lidi mají na účtech administrátorský práv a co několik mantáků dokáže během měsíce s novou instalací provést, to je fakt na to počkání si za rohem...
To jo zvlaste kdyz programatori pisou spoustu programu spustitelnych pouze pod adminem?
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
no a? stejne mas jako admin image toho pecka a reinstal je par kliku mysi... a navic, ses za tu praci placenej... tak ji delej... IT op. neni ve firme vyrobni jednotka, nevytvari zisk... takze si nema co? Vyskakovat, ale ma makat... ne si v praci stahovat filmy...
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
nějak si nedokážu představit efektivní, na výpočetní výkon náročnou práci s větším množstvím dat na takové stanici
admin práva sem ve své praxi jako uživatel ještě nezažil
Citace:
Původně odeslal
Geeker
To jo zvlaste kdyz programatori pisou spoustu programu spustitelnych pouze pod adminem?
Asi bych to měl upřesnit na běžné kancelářské prostředí s množstvím BFU, nic složitějšího než mail, word, excel atd.
Citace:
Původně odeslal
xvojta
no a? stejne mas jako admin image toho pecka a reinstal je par kliku mysi... a navic, ses za tu praci placenej... tak ji delej... IT op. neni ve firme vyrobni jednotka, nevytvari zisk... takze si nema co? Vyskakovat, ale ma makat... ne si v praci stahovat filmy...
Tohle si asi uložím a vytisknu. Ty pracuješ? Nebo jen moc čteš Blesk?
Neboli ajťáci by měli držet hubu a krok, lézt lidem do zadku a nechat se do svýho vlastního nakopávat a ještě za to děkovat?
Poznámku o stahování filmů a doporučení makat jsem skutečně nepochopil. Tvoje schopnost dedukce je vskutku splendidní. Pokud ti to náhodou nedošlo, mít ve firmě na starost všechno okolo počítačů a pár desítek uživatelů (v lepším případě) není vůbec prdel.
Plus v některých případech mít image ničemu nepomůže.
Citace:
Původně odeslal
ra
nějak si nedokážu představit efektivní, na výpočetní výkon náročnou práci s větším množstvím dat na takové stanici
admin práva sem ve své praxi jako uživatel ještě nezažil
To jseš štastnej člověk. U nás je to tak hluboce zakořeněnej folklor, že ořezat lidi i jen na blbýho power usera, skončil bych pravděpodobně na pracáku. Leda by generální ředitel vydal nařízení - jenže to by musel mít o kompech jinou představu, že to je "ta televize s klávesnicí".
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Tohle si asi uložím a vytisknu. Ty pracuješ? Nebo jen moc čteš Blesk?
Neboli ajťáci by měli držet hubu a krok, lézt lidem do zadku a nechat se do svýho vlastního nakopávat a ještě za to děkovat?
Poznámku o stahování filmů a doporučení makat jsem skutečně nepochopil. Tvoje schopnost dedukce je vskutku splendidní. Pokud ti to náhodou nedošlo, mít ve firmě na starost všechno okolo počítačů a pár desítek uživatelů (v lepším případě) není vůbec prdel.
Plus v některých případech mít image ničemu nepomůže.
No Blesk ctu kazdou nedeli, ale clanku o ITop jsem si jeste nevsiml, procpak?
Tim co jsem napsal, jsem nechtel utocit na kvalitu a kvantitu tve prace, spis jsem chtel poukazat na to, ze kluci z ITop obcas drobet prehaneji, radi vyuzivaji prostredku firmy pro soukrome ucely a koukaji, jak si zjednodusit praci na ukor uzivatelu, atd...
Na druhou stranu souhlasim, ze ne vsem userum lze dat lokalniho admina a heureka... To jiste ne, lec fakt je stale ten, ze ITop je porad jen podpurna jednotka, nikoliv vyrobni a podle toho vypadaji priority.
A to ze vas reditel jeste nevydal narizeni je problem managera/managementu ITop, ze to jeste neprosadil. Odpovednost pada na jeho hlavu.
A na zaver dodam, ze pracuju. A ano v branzi a ne, nepracuju jako ITop...
A moje zkusenosti s ITop vychazi ze znalosti situace v solidne velkych firmach. Jmenovat nemuzu, ale jsou mezi nimi i napr. predni vyrobci automobilu v CR...
Citace:
Původně odeslal
xvojta
Tim co jsem napsal, jsem nechtel utocit na kvalitu a kvantitu tve prace, spis jsem chtel poukazat na to, ze kluci z ITop obcas drobet prehaneji, radi vyuzivaji prostredku firmy pro soukrome ucely a koukaji, jak si zjednodusit praci na ukor uzivatelu, atd...
Tenhle nazor me pripomel zacatek jednoho clanku v Connectu:
Podle analytiku se vice nez 70% typickeho rozpoctu oddeleni IT spotrebuje za sluzby spojene s udrzbou infrastruktury a behu IT sluzeb...Minoritni podil se tedy pro mnohe prekvapive spotrebuje na porizeni novych technologii..."
Kdepak je duvod, prave protoze podobne smysleji lide zamestnanci co PC vidi jako "tu krabici co s ni musim pracovat", ale i management firem...
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Existuje takový zajímavý cd, ze kterýho se dá nabootovat a změnit heslo lokálního admina, ale řek bych, že (pokud bys tohle sehnal, jako že neseženeš) pak by tě ukřižovali ;D
Existuje jeste zajimavejsi CD s Linuxem, ktery ti primo vypise vsechny hesla lokalnich uzivatelu, vcetne uzivatele "Administrator" a to za par sekund/desitek sekund. Nelze to aplikovat pouze v pripade, ze je ve WinXP vypnuta zpetna kompatibilita s Windows98 (kuli sdileni slozek)
Mozna by to slo aplikovat i na USB flashdisk :)
Edit: http://ophcrack.sourceforge.net/
predpokladam, ze se nejedna o Warez, je to Slax linux live distro
Na jeste zajimavejsim CD je pozitivni, ze funguje i s vistama, negativni, ze ono "free live CD" obsahuje rainbow tabulky jen pro alfanumericke znaky...
v tom pripade mozna nejzajimavejsi varianta
http://www.wikihow.com/Retrieve-a-Lo...ws-XP-Password
a postupovad dle rad v "METHOD 3"
;)
Edit: a co se tyce ty alfanumeriky a 14 znaku v "METHOD 2", tak se da obejit pomoci
Kód:
# If your password is alphanumeric and 14 characters or fewer, this will crack it
# Otherwise, you can save the hashes to a text file using the "Save As" button
# Open that text file and copy the lines corresponding to the accounts you want
# Go to http://www.plain-text.info/add/ and add the lines in the box, select "lm" for the algorithm, and type in the security code and click submit
# You may need to wait a while if the submit limit is full
# Check back later and your password will probably be cracked
tie stranky co lamu hashe mi prijdu ako dobry sposob naplnania slovnikov na hesla...
Citace:
Původně odeslal
visby
tie stranky co lamu hashe mi prijdu ako dobry sposob naplnania slovnikov na hesla...
nektery si za to nechavaji i platit...
Citace:
Původně odeslal
xvojta
nektery si za to nechavaji i platit...
napadlo mi prislovie: "spojit potrebne s uzitocnym..."