Celkove vylepsenie chladenia v systeme
Nazdar, rad by som celkovo vylepsil chladenie v systeme, ide mi hlavne o znizenie hlucnosti pri zachovani stability. Budem vdacny za pripomienky a rady.
Zostava a sucasne chladenie:
- Case: Chieftec MidiTower (priprava na ventilatory: 2x 80mm vpredu a 2x vzadu, 1 ventilator je na bocnici, nemam ziadne instalovane/zapnute)
- Zdroj: Enermax EG365P-VE (350 W) - 2x vetrak, zacina pochrchlavat, uz co to pamata
- MB: MSI K8N Neo2 Platinum (nForce3 Ultra) - chipset chladeny pasivne nizkym pasivom
- CPU: AMD Athlon64 3200+ - momentalne netaktovane, chladene boxom
- RAM: 4x 512 MB - ziadne chladice
- VGA: ATI Radeon X1950 Pro 512 MB - aktivny chladic od vyrobcu, netaktovane
- Disk: Samsung HD501LJ 500 GB SATA + Silentmaxx
- DVD: DVDRW LG GSA-4163B
- Creative SoundBlaster X-Fi Fatal1ty FPS - pasiv na x-fi od vyrobcu (cize novsi cip, ktory viac pecie)
Zmeny, ktore ma zatial napadli:
- VGA: ATI Radeon X1950 Pro 512 MB - AC Accelero S1 rev 2. - pasivne (viem, ze su zatial horsie dostupne ale neponahlam sa)
- CPU: AMD Athlon64 3200+ - Scythe SCNJ-1000P NINJA Plus rev. B - pasivne
Tymi pasivmi na VGA a CPU si asi celkom dobre zavarim a tak dalej planujem nieco z nasledovneho:
Variant 1:
- Case: Chieftec MidiTower - 1x dopredu Noctua NF-R8 alebo Noctua NF-B9 (znizene otacky)
- Zdroj: Seasonic S12-550 energy plus
Variant 2:
- Case: Chieftec MidiTower - 1x dopredu a 1x dozadu Noctua NF-R8 alebo Noctua NF-B9 (znizene otacky)
- Zdroj: Yesico zdroj FL-550 ATX (T) - pasivne chladenie
pozn.
Pri oboch variantoch zvazujem vybrat zaslepku pod VGA aby bol horuci vzduch z S1 vyfuknuty von ale zas aby to nenarusilo celkove prudenie v skrinke...
Odstranit uplne tie Noctua(y) by zrejme nebol dobry napad...
Stacilo by mi keby to uchladilo netaktovane komponenty ale nevadilo by mi keby som to mohol nataktovat. S vodnikom som behal ten CPU na 2.7 GHz, tuto VGA som este netaktoval ale co som zachytil tak S1 jadro uchladi ok len VRM zvykol piect.
Re: Celkove vylepsenie chladenia v systeme
V tomhle je docela tezke radit, nejlepsi je koupit par vetraku a zkouset... :) myslim ze nejlepsi bude dat jenom 2x80 dozadu a ucpat vsechny diry kde neni poreba luft..
S pasivama na grafe s cpu nebude problem, pro lepsi zivot napajecich obvodu bych dal jeste na to accelero S1 jednu 120tku vetrak.
Zdroj vezmi aktivni, s tou tvoji sestavou nebudes o vykonym 500W+ zdroji ani vedet.
Hlavne je kvalitne ventilatory a hlavne pomalobezne a ucinne zaroven. Trebars Noctua na CPU. Kludne tie B9 mozes dat dve jednu nasavacia a jednu vytlacaciu, ale ziadne bocne a podobne. Pripadne ak osadis CPU a grafiku P12 na 5v nic nepokazis a vzduch bude ako ma byt v case resp. zachovas prudenie.
Rozhodně chladič grafiky vyměnit, to bejvá nejhlučnějčí věc v PC. Pokud možno nějakej pasiv. Pasiv na CPU a chipset by se taky hodil, boxový chladiče dost řvou a nechladí. Použít nízkootáčkový větráky a umístit je poblíž pasivů, není nutný je mít na čele bedny. K tomu je lepší vybrat bednu, která má obrácenou instalaci (CPU dole) a dá se tam vytvořit průvan, jinak se docela blbě dostává vzduch kam je potřeba. Něco v tomhle smyslu:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34747
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33055
Větráky na bočnici jsou celkem na nic.
Bednu vylepit nějakým antivibračním materiálem (Tecsound, Dynomat, apod.), co se používá v tunerskejch autech na muziku.
Větráky a disky namontovat na pružný uložení, aby se nepřenášely vibrace.
Co se týče zdroje, vybíral bych ty s jedním 120-140mm větrákem než se 2 80mm.
Větráky neprovozovat na plnej plyn, ale najít kompromis mezi výkonem a hlučností. I ty nejdražší větráky jsou na maximální otáčky pořád hlučný.
No a v tomhle stavu budou nejvíc slyšet disky, takže následuje uzavření do nějakýho boxu a pak bude zas nejhlučnější něco jinýho, atd... :-)
Paolo.n:
Bedna s obratenym layoutom a la BTX je uplna cipovina. Hovorim z vlastnej skusenosti.
Paolo.n: dik za informacie ale pls pozri si aj moje zadanie problemu/otazky, par veci uz z toho co odporucas mam hotove (napr. chipset, disk) ale neber to, ze som nevdacny, som rad za kazdu radu
PiT: to oznacenie cipovina ma velmi pobavilo:-)
==
btx sa nekona, skrinka mi este chvilu myslim vydrzi
momentalne cakam na accelero s1, staru reviziu vacsinou uz nemaju a novu uz nemaju
nejde o zivot ale ked bude tak ju nasadim ako prvy krok + na vrm skusim hodit nieco z pasivov co mam po ruke
PiT: No, asi máme každej jiný preference, mě se ta obrácená instalace osvědčila výborně, mám Aerocool BayDream. Oproti předchozímu Bigtoweru Aopen bylo v týhle bedně chlazení naprosto jednoduše řešitelný, má velkou plochu pro vstup vzduhu a nechá se to tam všechno nainstalovat tak, že průtoku vzduchu nic nebrání. Sice ještě nemám úplně dokončeno, uvidím co se stane až tam dám filtry a hlavně až namontuju pasiv na grafiku, kterej nevím kdy bude :-). Ale zatím spokojenost.
Ace: Jojo, já vím, psal jsem to jako komplexní řešení. I když původně jsem nabyl dojmu že chceš kupovat jinou bednu. No každopádne tu grafiku bych udělal, to bude určitě znát. Neznám grafiku s aktivním chladičem, která by byla od výroby tichá a časem se ještě víc nerozeřvala a to včetně modelů, o kterých všichni tvrdí, že jsou krásně tichý.
Ja bych Te zas rad upozornil na to, ze Chieftecy neprijemne prenaseji vibrace do kostry skrine a moc prijemny zvuk to neni. Bez silentmaxxu je to desne (slysel jsem), se silentmaxxem to bude urcite tissi, ale jak sam urcite vic, tak ani silentmaxx Ti nezabrani v prenosu vibraci a pokud je k tomu case od Chieftecu, tak si tipnu, ze to bude urcite slyset.
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Ja bych Te zas rad upozornil na to, ze Chieftecy neprijemne prenaseji vibrace do kostry skrine a moc prijemny zvuk to neni. Bez silentmaxxu je to desne (slysel jsem), se silentmaxxem to bude urcite tissi, ale jak sam urcite vic, tak ani silentmaxx Ti nezabrani v prenosu vibraci a pokud je k tomu case od Chieftecu, tak si tipnu, ze to bude urcite slyset.
Muzu potvrdit.